HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Lombiq - bemutatkozás

2013.06.07. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: Lombiq Associativy

Lehóczky Zoltán írása

A nyílt forráskódban gondolkodás, modern webalkalmazások fejlesztése és oktatások biztosítása egyetemi és állami klienseknek – ez jellemzi a webfejlesztési szakmában régóta jelenlévő fiatalok által frissen alapított Lombiq Technologies Kft.-t

Transparent logo.png


A Lombiq jelenleg elsősorban Orchard alapú webfejlesztési projektekre és ehhez kapcsolódó oktatásra fókuszál. Ugyanakkor tevékenységünket már a közeljövőben ki szándékozzuk bővíteni a webfejlesztésen túli technológiai területek felé is.

A Lombiq alapítói, Lehóczky Zoltán és Farkas Zs. Benedek nem ismeretlenek a hazai NLP meetupok közönségének sem: Zoltán a februári NLP Meetupon bemutatta Associativy nevű asszociatív gráf alapú tudásbázis-rendszerét, Benedekkel pedig az inkLink hackercsapatának keménymagját alkották.

De mi is az Orchard?

Az Orchard egy nyílt forráskódú, közösség által irányított, modern webes tartalomkezelő keretrendszer-projekt: vagyis egyrészt tartalomkezelő rendszer, melyben megtalálhatók olyan általános funkciók, mint a lapok létrehozása vagy a felhasználókezelés, másrészt webes keretrendszer is, melyre a szoftverfejlesztők bármilyen webalkalmazást felépíthetnek.

Mivel C#-ban írták meg, az Orchard a Microsoft webes infrastruktúráján (azon belül az ASP.NET MVC keretrendszeren) fut.

Miért nyílt forráskód? Miért Orchard?

A nyílt forráskódú szoftverek nem csak, hogy szabadon felhasználhatók, hanem mivel a program működését leíró forráskódot is publikálják, a működésük is módosítható. Mivel az Orchard keretrendszer is, ez nagyon fontos: így azok a programozók, akik Orchardra építenek alkalmazást, teljes mértékben beleláthatnak keretrendszerük működésébe, olyan mértékben, ahogy zárt forrású szoftvereknél nem lehetséges. Sokszor pedig rengeteget segít a jó minőségű szoftver írásához az, ha „mögé tudunk lesni az absztrakciónak”, azaz meg tudjuk nézni, hogyan működik az általunk használt szoftver: ez nyílt forráskód esetében lehetséges.

Az Orchard tehát nyílt forráskódú, és ezt nagyon szeretjük benne: mivel a működését így megérhetjük, akár mi magunk is módosíthatunk rajta. Ha hibát találunk benne, vagy hiányzik egy funkció, nem csak várni tudunk, hanem tenni is. A Lombiq fejlesztői ténylegesen is sok tucatnyi javítást és funkcióbeli bővítést eszközöltek már az Orchardon (sőt, Zoltán azok közé tartozik, aki közvetlenül módosíthatja az Orchard rendszermagot is), így mi magunk is az Orchard fejlesztői közé tartozunk.

Ezen kívül az Orchard mint CMS rengeteg, és folyamatosan növekvő mennyiségű funkciót tartalmaz. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ne az általános problémák megoldásával foglalkozzunk, hanem minden projektünknél arra tudjunk koncentrálni, ami a megrendelőnek szükséges. Mivel arra az Orchardra építünk, melyet programozók tucatjai fejlesztenek, olyan, mint ha ez a tucatnyi programozó is folyamatosan velünk dolgozva segítené a munkánkat – hiszen végül ez is történik.

Lombiq? Technologies?

A Lombiq-nál hiszünk a nyílt forráskódban és szeretünk Orchardra fejleszteni: Orchard fejlesztési munkáink és oktatási megbízásaink formalizálása céljából is alapítottuk a cégünket. Fiatalok vagyunk, tele ötletekkel, és úgy gondoltuk, hogy céges formában sokkal inkább meg tudjuk valósítani önálló projektjeinket is.

Egyelőre az Orchardhoz kötődő tevékenységünket építjük ki (ennek is van kifutása bőven, az Orchard egy fiatal rendszer), de a jövőben nem csak Orcharddal szándékozunk foglalkozni, hiszen rengeteg más is érdekel bennünket. Technológia? Az jöhet.

Közösséget építünk

Tudjuk, hogy a nyílt forráskód kooperatív világa csak akkor működik, ha vissza is adunk: a Lombiq ezért folyamatosan tesz az Orchardért, mert úgy gondoljuk, hogy egy olyan hasznos rendszer, amivel csökkenteni lehet a webfejlesztési projektekre fordított energiát. Ezért még régebben elkezdtük építeni az Orchard magyar közösségét (majd angol blogot is indítottunk hozzá), kiadtunk tucatnyi nyílt forráskódú Orchard modult, nem rég elindítottuk Orchard oktatási oldalunkat, az Orchard Dojo-t és előadóként részt vettünk az első és részt veszünk a második Orchard konferencián.

Kihívásokra készen

Nyílt forráskódú óriások vállán állunk azért, hogy ügyfeleink ne a spanyolviasz feltalálásáért, hanem csak az érdekükben végzett munkáért fizessenek. Ismerjük a rendszereket, amikkel dolgozunk és szeretünk újat alkotni: ezért is fejlesztünk szoftvert.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr615341386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása