HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

A radikális jobboldal a hálózatelemzők kedvence

2014.01.30. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: politika hálózatelemzés

Hogyan lett a Jobbikból parlamenti párt és van-e kapcsolat szélsőségesek és a radikális jobboldal között? Az utóbbi években ezek a kérdések sokakat foglalkoztattak és két olyan politikatudományi tanulmány is született, ami a radikális jobboldal honlapjainak kapcsolatait feltérképezve és elemezve próbálta ezeket megválaszolni. A tanulmányok szerencsére szabadon hozzáférhetőek, ezért itt csak kedvcsináló gyanánt szemezgetünk belőlük.

Malkovics Tibor: A magyar jobboldali (nemzeti) radikálisok és a hazai "gárdák" az internetes kapcsolathálózati elemzések tükrében 

Malkovics kb. 120 szervezet (párt, egyesület, félig legális és illegális csoportok) honlapját vizsgálta meg, amihez az adatokat kézzel gyűjtötte, szintén humán módon történt az oldalak közötti kapcsolatok (linkelés) feltérképezése. 

2014-01-23 09.30.12.png

A hálózat centrumában szélsőjobbos szervezetek foglalnak helyet. Érdekes, hogy megjelennek a networkben a mérsékeltek is, egyfajta híd szerepet töltve be a jobboldal különböző formációi között. (Ez nem jelenti azt, hogy bármiféle közösséget vállalnának velük, csak a honlapok közötti linkelésről van szó!)

A klasszikus hálózatelemzés nagykönyve szerint a szerző megvizsgálta mely oldalak be- ill. kifoka a legmagasabb. A befok, vagy in-degree tekinthető egyfajta presztízsnek, hiszen azt jelenti, sokan linkelnek az oldalra. A kifok, vagy out-degree azt méri hány link indul az adott oldalról, ez befolyásosságnak tekinthetjük. Ahogy az alábbi ábra is mutatja, a nagy kifokkal rendelkezők között elkülönül a mérsékelt és a szélsőségesebb irányzat.

2014-01-23 09.34.07.pngA nagy befokkal rendelkező oldalak esetében pedig egyértelműen kirajzolódik hogy kiknek van a legnagyobb presztízse a hálózatban.

2014-01-23 09.37.07.pngA tanulmány érdekes megállapítása, hogy a mérsékeltek sokkal kevésbé linkelik a radikálisabb oldalakat, még fordított kapcsolat sokkal gyakoribb. A hálózatban vannak olyan ún. facilitátorok, akik sok oldalt linkelnek (ilyen pl. a Magyar Gárda) és ún. információsüllyesztők, ahonnét kevés link mutat kifelé (pl. a Jobbik honlapja).

Egy hálózat sűrűsége azt mutatja, hogy az elvileg lehetséges kapcsolatokhoz képest mekkora a ténylegesen meg is lévők aránya. Az elemzett hálózaton ez 1.6%, ami meglehetősen alacsony érték, de a szórás magas, tehát a linkek egyenlőtlenül oszlanak meg. Pl. a facilitátor, azaz sokat hivatkozó Magyar Gárdától két lépésben el lehet jutni az összes "rokon" szervezethez.

2014-01-23 09.44.39.png

A tanulmány további érdekessége, hogy az automatikus klaszterezés nagyon szépen kihozza az egyes szervezetek közötti különbségeket. 

Jeskó-Bakó-Tóth A radikális jobboldal webes hálózatai (Jobbik: Egy network-párt természetrajza)

A Méltányosság elemzői és a Prezi egyik munkatársa által jegyzett tanulmány nem csupán szervezetekkel, hanem egyéb, a radikális jobboldalhoz kapcsolódó oldalakkal, pl. zenekarokkal, e-kereskedelmi portálokkal és "életmód oldalakkal" is foglalkozik, mivel arra keresi a választ, milyen internetes hátországot sikerült kiépíteni a nemzeti radikálisoknak. A mintavételezést szintén kézzel végezték és tiszteletre méltó, hogy 300 oldalt sikerült így megvizsgálniuk.

2014-01-23 15.23.43.png

A minta nagysága lehetővé tette, hogy a jobboldali szubkultúra egyes szektorait, pl. nemzeti rock, híroldalak, szolgáltatói szektor, külön-külön is vizsgálhassák. A híroldalak kapcsolatait bemutató ábrán látható, hogy itt is megjelennek a mérsékelt jobboldalhoz köthető szereplők (pl. Hír TV, Magyar Nemzet) ami Malkovics hipotézisét támogatja.

2014-01-23 15.23.23.png

Érdemes vetni egy pillantást a radikális honlapok és a közöttük lévő kapcsolatok számának növekedését bemutató ábrára. Az oldalak száma kb. a háromszorosára nőtt lassan, a kapcsolatok viszont 2004-ben és 2006-ban ugrásszerűen növekedtek.

2014-01-23 15.23.00.png

Még szemléletesebb az ábra, ha gráfon jelenik meg.

2014-01-23 15.23.08.png

Örvendetes, hogy a hazai politikatudományban is megjelentek az internetes tartalmak formális elemzései és hogy a tanulmányokon kívül a Maven7 és a Political Capital Online Politikai Elemzések projektje pedig a pártok közösségi oldalait elemzi a hálózatkutatás módszereivel. Szerencsére már arra is látunk jeleket, hogy az internetes tartalmak tartalomelemzésével is segítik az elemzést (gondoljunk pl. a blogunkon is már többször bemutatott Méltányosság-Neticle Politikai véleményárfolyamára). Reméljük, hamarosan a mélyebb tartalomelemzés is bekerül az elemzők eszköztárába, hiszen az említett módszerekkel nem lehet vizsgálni pl. a Jobbik hangnemének konszolidálódását, de érdekes lenne megvizsgálni azt is, hogy a linkelést mellőzve miről és kikről (named entity recognition) írnak az egyes oldalakon.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr225778423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása