HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

10 tanács konferencia előadóknak

2012.03.30. 09:32 Szerző: Kereso75 Címkék: prezentáció előadás smartmobil

Jól éreztem magam a tegnapi Smartmobil konferencián, sok érdekes információt, előadást hallottam. Ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül a magyar konferenciák állandó problémája, az idők nem betartása mellett. Előrebocsátom, magamat sem tartom kiemelkedő előadónak, mégis a problémát és az óriási csúszást érzékelve, az amúgy is 8 percre tervezett prezentációmat 5,5 percben mondtam el, kihagyva belőle néhány gondolatot.

Nem tartom tragédiának, hogy magyar előadók többségében nem tudunk olyan színvonalú előadást tartani még, mint mondjuk tegnap Robbie Douek (Google). Ő profi csapattal készül egy-egy ilyen prezentációra, és nyilván ezt az előadást is már többször elmondta különböző helyeken, aktualizálva a témáját. Viszont vannak olyan egyszerű alapelvek, melyek mindannyiunknak segítenek abban, hogy a magunk lehetőségei között fejlődjünk e tekintetben.

Hogyan tarthatsz jó konferencia előadást?

1. Tartsd be az időkeretet, amit kaptál. Ez az első, és legfontosabb. Miért baj, ha nem tartod be? Több fél felé is nagy hibát követsz el, ha nem így teszel.

Elsősorban tiszteletlenség a konferenciaszervezőkkel szemben. Ők megbíznának benned, hogy tudod mennyi időd van, és mi a teendőd. Ha nem tartod be, gyengíted a konferencia hatásosságát.

Tiszteletlenség a hallgatóság felé is, hiszen ők pontosan időre szeretnének bejönni egy-egy előadásra, és betervezik előre, hogyan váltanának a különböző termekben zajló programok között.

Tiszteletlenség a többi előadóval szemben, akik egy egyre frusztráltabb - vagy éppen elfogyó - közönség előtt kell elmondják mondandójukat. 

Végül, ha megadatik, hogy külföldre is eljuss prezentálni, nagy lesz az arcra esés. Sokkal drasztikusabban betartatják - éppen ezért az előadók egyébként maguktól be is tartják - az időkereteket. Számomra ez egy nem tolerálható bűn.

2. Ne mond el, hogy kevés az időd: Lehet, hogy tényleg kevés, de azzal, hogy ezt elmondod a kezdés előtt, csak rontani fogsz a helyzeteden. Vágj bele rögtön, ne szabadkozz! Ennyi időt kaptál, használd ki minél jobban. Ha te leszel Robbie Douek, majd te is kapsz 20 percet.

3. 10 perc, valójában nem 10 perc: Az elkerülhetetlen holtidőket - konferálás, mikrofon beállítás, prezentáció elindítása - leszámítva valójában maximum 8 perced van.

4. 10 perc, még csak nem is 8 perc: Egy két évvel ezelőtti 5(!) perces SeedCamp prezentációm óriási tanulsága ez. Legalább 10-szer gyakoroltam el szó szerint, a végletekig finomítva a prezentációt, kihúzva belőle a még kihúzható részeket, mire eljutottam az 5 perces hosszig. Élesben elmondva mégis kiderült, hogy még fél perc kellett volna... Valamiért élesben tovább fog tartani. Ezzel is kalkulálj!

5. Próbáld el! Sokakon láttam tegnap is a teljes és őszinte döbbenetet, hogy a 34 diából álló prezentációjuk nem fér el a rendelkezésre álló 8 perces időkeretben, és erre a 9. percben jönnek rá. Könyörgöm, próbáld el otthon, és mérd le! A mai okostelefonok, mint tegnap megtudtuk, sok mindenre, már erre is alkalmasak. A méltán zseniális előadónak tartott Steve Jobs nagyon sokszor elpróbálta és végig gyakorolta az előadásait, mielőtt azokat ténylegesen élesben elmondta.

6. Egy üzeneted legyen: Az időkeretbe nem fér bele, hogy egy témát teljes mértékben körül járj. Az előbbi pontban említett próba abban is segít, hogy kiválaszd mi lenne a fő üzenete az előadásodnak. Pollner ezt úgy fogalmazta meg a kommentjében, hogy legyen valami, amit hazavihetnek a hallgatóid.

Azért is, mert nincs információ tartalma a jól ismert általánosságoknak, ahogy ezt többen Twitteren is megjegyezték:

Annyira vicces hogy minden prezi azzal kezd hogy berobbant a mobil és mindenhol már mobilozunk. Tudjuk ezért vagyunk itt ;)


doktor_justice: Egyre erősebb az érzésem, hogy a mobilinternetes sztori nagy lesz Eddig minden előadó elmondta.#smartmobil

7. Power point diák: Ez az a terület, ahol szerintem már tisztán látszik a fejlődés az előző évekhez képest. Csak pár alapelv ismétlésképpen: 28 pontnál kisebb betűt ne használj. A legfontosabb üzenetek a dia tetején legyenek. Jó minőségű képeket keress. Ne legyenek hosszú, pontokba szedett listák egy-egy oldalon.

Nyilván lehet szempont az is, hogy a dia aztán az előadás meghallgatása nélkül is érhető legyen, ami ellentmond bizonyos esetekben az általános elveknek.

8. Ne legyenek felesleges körök: 10 perces időkeretben felesleges előre elmondanod a vázlatodat. Ez  valóban jó gyakorlat lehet egy fél órás előadás esetén, de egy 10 perces (tudod, valójában 8) konferencia prezentáció esetében, csak magadtól vettél el újabb 30 másodpercet. Feleslegesen.

9. Próbáld ki a diavetítésedet a helyszínen: Különösen igaz, ha nem a saját eszközödön lesz vetítve. Nem fog minden úgy működni, mint otthon. Tegnap is, nem egy ilyen eset történt.

10. Használj hagyományos eszközöket: Tudom, sokaknak az elevenébe vágok ezzel, mégis kimondom. Nagyon szexinek tűnhet iphoneról, ipadről vagy éppen Macbookról prezentálni, de tegnap is 50 százalék alatt volt a sikerességi arány. Természetesen egész más, ha az előadás előtt van 10 perced a beállításokra. Biztosan vannak olyanok is, akiknek érdekes a MacBook hozzáhangolása a kivetítőhöz, de ha 10 percem van, én nem vesztegetnék el 1 percet pont ezzel. Ha nem hiszed kérdezd meg Szabó Gergőt...

Szívesen olvasnám mások tanácsait is a témában, osszátok meg! Előre, a jobb konferencia előadásokért!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

32 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr144349605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomvillanas 2012.03.30. 12:38:38

De egy Macbook rakotese a kivetitore ne legyen mar kuriozum, szerintem ez egy teljesen elfogadott eszkoz, a konferencia szervezoi is tesztelhetnek azert, vagy a rendezvenyszervezok is lehetnek felkeszultek az ilyen esetek megoldasara.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.03.30. 12:41:07

1. Minden elismerésem a Prezié, de ha valami, akkor az izgés-mozgás-zoom-ki-be teljesen felesleges egy előadáson. Francba a PPT-vel is, teljesen megfelel a statikus lapok, és hogy minden gép lejátssza, javasolnám a PDF formátumot.

Be kell karikázni valamit? Két oldal: egyiken simán, a következőn bekarikázva. Rá kell zoomolni valamire? Két oldal: egyiken fullban, következőn zoomolva. Ha szép animációra vágyom, elviszem a gyerekeket egy Pixaros rajzfilmre.

2. Öt-tíz perc rövid idő, de ha az előadó a bulletpointokat olvassa fel a falról, én képes vagyok bealudni ilyen rövid idő alatt is. 10 bulletpointot 6.7 másodperc alatt olvasok el, utána ásítozni kezdek. Tessék másról beszélni közben.

A legrosszabb az, amikor az amúgy is semmitmondó bulletpointot más szavakkal magyaráz, "fejt ki" az előadó, pl. "mérés": igen, hát ami nagyon fontos, talán a legfontosabb, hogy mérni kell az eredményeket, hogy pontos adataink legyenek a tényleges blah blah hrr-krr...

jtrencsenyi 2012.03.30. 12:46:09

@atomvillanas: a legtöbb esetben ez meg is van oldva az ilyen jellegű konferenciákon. Mondjuk én azért mindig magammal viszem a saját kábeleket, hátha ki kell segíteni a szervező kollégákat. ;)

szekerkaa · https://twitter.com/szekerka 2012.03.30. 12:54:35

A mondanivalóban sok igazság rejlik, de ha tanácsokat kapunk, hadd várjunk már el makulátlan helyesírást - pusztán hitelességi mutató gyanánt is.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.03.30. 12:54:41

@atomvillanas: Viszont most figyelj: ha egy Macbook és a kijelző nem fér össze, akkor nem fog látszani semmi. Kurvára mindegy, minek kellene lennie, meg hogy ez nonszenesz, de ha nem megy, akkor nem megy. Tények ellen ne küzdj. Ki kell próbálni előtte, ez az egyetlen fegyverünk.

Múltkor Bp NT Meetupon adtam elő, és még időben, 20 perccel a kezdés előtt derült ki, hogy a notebookom VGA kimenetéből kirohadt a red komponens. Plusz nem akart elindulni, csak ha kivettem-betettem az akksit. Előtte soha semmi baja nem volt. Nem vagyok profi, csak szerencsém volt; azért mentem korábban, mert az előadáshoz volt pár hardware is, amit össze kellett lőni. Szerencsére a szerelésre szánt időbe belefért a notebookom helyettesítésének megoldása.

Prgmozóknak és más háttértevékenységet végzőknek szokatlan ez a tempó: ahhoz vagyunk szokva, hogy ha nem megy valami, kijavítjuk. Később. Majd.

Ó, már ennyi az idő? Akkor ezt a kommentet félbehagyom, és csak ebéd után küldöm el - na, hát ilyen a deszkákon nincs.

Amióta gyerekeim vannak, mindig van nálam pár papírzsebkendő. Nem lehet olyan szitu, hogy le kell törölni egy maszatos arcot, ki kell fújni egy szörcsögő orrot, és nincs mivel.

Az okostelefon ugyanerről szól. Mindig nálad vannak az infóid, egy jegyzetfüzet, akár az internet is, de még pár játék vagy olvasnivaló is.

Más szakma ez, és ha ritkán is, de műveljük, illendő legalább alapfokon megtanulni.

jtrencsenyi 2012.03.30. 12:54:59

@ern0: 1., Nagyon egyetértünk. PDF-fel biztosan nem lesz gond. Én pl. statikus prezentációkat szoktam használni, amikor előadok valahol. Mivel Libre Office-t használok, így mindig viszem PDF-ben is, ha a Macbookot nem sikerülne rákötni a kivetítőre, akkor még mindig kéznél van a PDF a szervezők gépével párosítva.

2., Azért néha nem árt, ha az előadó kifejti, hogy mire is gondolt, amikor leírta azt az egy szót. :)

jtrencsenyi 2012.03.30. 12:58:31

"ha egy Macbook és a kijelző nem fér össze"

Ilyet én még nem nagyon tapasztaltam az évek alatt. Megfelelő kábellel és megfelelő felbontással, frissítésel mindig ment. Kíváncsi lennék, hogy ez esetben mi lehetett a gond?!

"Más szakma ez, és ha ritkán is, de műveljük, illendő legalább alapfokon megtanulni."

Ebben viszont nagyon egyetértünk.

atomvillanas 2012.03.30. 12:59:42

@ern0: az, h te nem akarsz mozgo prezit latni az a te bajod :)

en nem tantoritanek el senkit annak a hasznalatatol, jomagam is igyekszem ha tudom hasznalni, mar csak azert is mert eleg mar az MS altal belenkbetonozott megszokasokbol.

az eloado persze legyen felkeszult, ne a mozgasra hegyezze ki a dolgokat, tudja kezelni a helyzetet ha valamiert gond akad, de ezek alap elvarasok asszem.

jtrencsenyi 2012.03.30. 13:07:54

Jóvári Endre: jól összeszedted a lényeget, gratulálok! Sajnálom, hogy az idén nem sikerült eljutnom sem előadóként, sem látogatóként a konferenciára. A következőn biztosan megint találkozunk (Doranskyval már beszéltünk pár mondatot róla).

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.03.30. 13:09:10

@jtrencsenyi: Mindegy, mi a gond, mert: nem működött. Pont. A közönség már két perce nézi a kivetítőt, amin csutkó kék alapon sárga tipikus OSD betűkkel az van kiírva, hogy "No Input". Mi a gond? Hát nem mindegy? Még ha a Kivetítő Szervizek Országos Konferenciáról is van szó, akkor sem azzal akarunk foglalkozni, hogy miért nem megy az előadó gépe a helyszíni kivetítővel.

Roppant gonosz dolog, ezért nem lennék soha sportoló, színész, zenész, vagy bármi egyéb olyan, ahol helyben kell teljesíteni.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.03.30. 13:21:03

@atomvillanas: A Prezit biztos lehet jól is használni, de már unom azt a poént, hogy "na de van itt még egy kis apróság", és akkor rázoomolunk az egyik betű egyik sarkára, ahol szellemes módon megbújt egy kis apróság, egy újabb mondat.

Az, hogy az egyes slide-ok hogyan mennek át a másikba, teljesen hidegen hagy. Ha 3D lenne, akkor is tennék rá.

Viszont egy jó ábra... ja, igen, még ezt is hozzáadom a listához:

3. Ne csak betűk legyenek a preziben! Ha nincsenek képek, táblázatok, grafikonok, képletek stb. az előadásodban, akkor ahhoz nem kell kivetítő, a szöveget szóban is el tudod mondani. Főleg ha csak 5-10 percnyi az előadás, nem lehet olyan bonyolult tagoltságú, hogy írott formában is a hallgatóság elé kellene tenni.

hírbehozó · https://webisztan.blog.hu/ 2012.03.30. 13:31:59

@ern0: az a helyzet, hogy velem meg sosem fordult elo korabban, hogy ha a macbookot radugtam egy projektorra, akkor ne mukodott volna poccre. plusz, mint hallom, szanto gaborral is ugyanez tortent ugyanezen a konferencian, ugyanebben az eloadoteremben. o sem es en sem talalkoztunk meg ilyen jellegu technikai problemaval. na, hat ennyi.

pollner · http://soreo.biz 2012.03.30. 14:19:46

Jó bejegyzés, sok igazsággal. Az elmúlt évben elég sokat adtam elő arra a megállapításra jutottam (mint előttem már sokan) hogy a rövid előadás a legmunkásabb.
Szerintem teljes tévedés ugyanazt kivetíteni, amit élőben is előadsz. (Legfeljebb emelj ki egy-egy gondolatot.)
A Prezi önmagában nem közhelyes, csak a legtöbben leragadnak az első leckénél, illetve nem tudnak ellenállni a kísértéseknek. (Van sok jó példa.)
A bejegyzésedben nem láttam, de nagyon fontos az előadás végén a "hazavihető gondolat". Ha jó vagy, ettől fognak emlékezni rád.
Egyébként pedig csak az igazán profiknak való, hogy az előadás előtt a térdükön tartott laptopon írják meg a prezentáció. Nekünk, halandóknak érdemes néhányszor elpróbálni, megmutatni valaki kritikus személynek.

Kőszegi András · http://www.onbrands.hu/ 2012.03.30. 14:30:16

Részben tartozik csak ide, hiszen nem előadás. De. Egyre "divatosabb", egyre többen szeretnek tetszelegni konferenciákon a moderátori szerepkörben. Higgyétek el, nehéz műfaj ez. A önként jelentkezőknek mondom, hogy maga a moderátori szerep az csak a felület. Annak tartlma már egy sokkal mélyebbről jövő, összetettebb történet, a maga szabályszerűségeivel és szabálytalanságaival. A látható felület másolása pedig sosem hoz eredeti végeredményt.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.03.30. 14:31:42

@pollner: "Egyébként pedig csak az igazán profiknak való, hogy az előadás előtt a térdükön tartott laptopon írják meg a prezentáció."

Ismerek néhány nagyon jó előadót. Ők maguk ennél sokkal több energiát fektetnek egy előadásukba. Természeteen, amikor már ötödször mondják el, megy kapásból, de egy újba nagyon sokat bele kell tenni.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.03.30. 14:32:30

@pollner: Szóval ez szerintem senkinek sem való...

Kőszegi András · http://www.onbrands.hu/ 2012.03.30. 14:32:43

@pollner: "hazavihető gondolat" Igen, ez a lényeg. A ppt vagy prezi kérdés csak másodlagos. A kommunikáció lényege elsősorban a gondolat. Utána jöhet csak az eszközválasztás.

Kőszegi András · http://www.onbrands.hu/ 2012.03.30. 14:34:50

@kereso: Előadás vagy moderálás, igen, láthatóan ez vagyon ki- és megspórolva: "nagyon sokat bele kell tenni." Márpedig e nélkül...

pollner · http://soreo.biz 2012.03.30. 15:04:05

@Kőszegi András: A történetmesélés (story telling) a lényeg nem a képmutatás:) Érdemes nézegetni a TED előadásait. Többségük jól begyakorolt "stand up commedy".

Ami a beszélgetések moderálását illeti, teljesen igazad van. Néhányszor én is belekontárkodtam, de be kellett látnom, hogy nehéz műfaj (igazából profi riporternek kellene lenni hozzá), ráadásul az előadással szemben, ahol az ember "csak" a technikának van kiszolgáltatva, a kerekasztal beszélgetések moderálásánál nagyon függ néhány ember pillanatnyi hangulatától, állapotától.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.03.30. 15:20:34

@pollner: Ezt azért nem csak az előadóknak rónám fel. Egy átlagos üzleti konferencia nyílván nem olyan fajsúlyú dolgokról szól, mint egy TED előadás.

pollner · http://soreo.biz 2012.03.30. 15:26:57

@kereso: Nem is akartam összemérni, csak azt mondtam, hogy érdemes tőlük tanulni (a magunk szintjén).

Lóri Vérkutya · http://lorimennimaraton.com 2012.03.30. 16:05:31

Ha körbenézek az ismerőseim között, akkor a MacBook hagyományosabb eszköznek számít, mint más notebookok :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.03.30. 16:10:19

Még valami: szeretem a rossz előadókat. Akik nem azért adnak elő, mert benne vannak a prezentáció-bizniszben, hanem mert van mit mondaniuk. Azok halkan dadoghatnak is, meg csinálhatnak kisbetűs bulletpointos slide-okat piros alapon kék betűkkel, mindegy.

Azt viszont nem bírom, amikor a texteditort soha nem látott informatikai szakértők a semmit kiglancolják és előadásként adják el, ráadásul gyakori eset, hogy ezek a művészek csapatostul összegyűlnek valami hangzatos nevű konferencián, hogy minél intenzívebb legyen a dózis.

Xebulon 2012.03.30. 16:11:17

Történetmesélés (sztori) többet ér, mint a dia.
Próbáld elmesélni diasor nélkül is.
Igazán a vetítés csak akkor kell, ha az ábrával egyszerűbben tudod magyarázni. Aztán míg mesélsz az ábra maradhat is.

Kőszegi András · http://www.onbrands.hu/ 2012.03.30. 16:19:00

Ha már storytelling
"Igazából maga a storytelling, vagy amit tanítanak az üzleti és kommunikáció világában, az nagyrészt a filmes történetmesélésből jön. A filmes történetmesélő guruk kezdték el ezt tanítani pár évvel ezelőtt, amikor hirtelen ebből divat lett. Szakmának szakma, az biztos. Nem mindenki tud történetet mesélni, illetve kevesen vannak, akik tehetségből tudnak. Vannak alapok, amiket el kell sajátítani, és itt jön képbe, ami az elmúlt időszakban felkapottá vált, ez a szakmai része. Ezt nagyon komolyan át kell gondolni, hogy az adott helyzetben én mit kívánok elérni és az adott célomat hogyan tudom elérni. Mi az a történet, narratíva, amin keresztül legjobban és legérdekesebben tudok előadni. Tehát erre nagyon fel kell készülni, ugyanúgy, mint egy akármilyen csilivili ppt prezentációra. Ez egy elv, szabály rendszer, amit viszonylag egyszerű elsajátítani, viszont nem könnyű használni."
Krigler Gábor, Script Development Executive
Original Production, HBO Holding
Hallgasd meg!
www.brandtrend.hu/musor/bra10727.mp3

zopk 2012.03.30. 17:48:37

Emellett beférne még "10 tanács konferencia szervezőknek" is, sőőőt, szerintem sokkal inkább...

1. Ha már te írod a programot, legalább azt tartanád be és ne 30 perces csúszással kezdj...
2. ha van fancy konferencia app, akkor akár szinkronizálható is lenne a valósághoz
3. egy 600fős konferencián komoly, hogy 2db, szűkösen járható, 50-60 fős szekcióterem van? Miközben a nagyteremben 20an voltak...

és még folytathatnám. Úgyhogy az előadók szerintem messze túlszárnyalták a szervezést :)

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.03.30. 17:51:14

@ppk: Nem alaptalan a kritika, de azt inkább olyanra bíznám, aki már maga is szervezett 600 fős üzleti konferenciát.
Én még nem voltam abban a helyzetben. Előadást már tartom néhányszor.

kirunews 2012.03.30. 18:00:16

A prezentációról magáról, vagyis a 7. pontról van két jó könyv is magyarul, a Ne vetíts vázlatot és a PreZENtáció, ezek nagyon sok profi szerkesztési, dramaturgiai, és technikai alapelvet, trükköt tartalmaznak.

Nekem a konferenciák lebonyolításával kapcsolatban lenne egy-két meglátásom, t.i. mint szervező hogy lehet néhány terhet levenni az előadó válláról (a Smartmobilon nem voltam, általánosságban beszélek):

1) az előadók jöjjenek mindig a konf. kezdésénél hamarabb, hogy az eszközöket legyen idő belőni, vagy és ha nem megy a sajáttal, akkor legyen idő másét kölcsönkérni

2) előadások között legyen 3-5 perc szünet, ami alkalmasint bufferként is funkcionál, ha semmiképpen sem sikerül abbahagyni az előadást, ill. ha sok a kérdés.

3) az idő betartatásában a szervező legyen kemény, de előre beszélje meg az előadóval, hogy mikor és milyen jelzéssel figyelmeztet az időre. Érdemes több fázisban jelezni (már csak 5 perc, már csak 1 stb.), a leállítást pedig lehet udvarias/vicces formában is kérni, nem megbántva ezzel az előadót.

4) időnként érdemes hosszabb szünetet is tartani a privát beszélgetésekre, ami szerintem éppúgy a konferencia szerves részét képezi mint a nagyelőadás. Voltam olyan (többnapos) konferencián, ahol a szünetidő összességében hosszabb volt, mint az előadások ideje.

zopk 2012.03.30. 18:11:46

@kereso: pedig tudom, hogy nem jó dolog a félméteres vízbe fejest ugrani, pedig sosem csináltam :)

Nekem kicsit kínos volt, hogy több kinézett előadásra nem jutottam be, mert nem akkor volt, mint kellett volna, vagy épp fürtökben lógtak az ajtón az emberek, miközben bent akár még üres helyek is voltak, csak megközelíthetetlenül. Ja, és csúcs az a terem is, aminek a hátuljából nem lehetett látni az elejét, mert kanyarodott. Keresem azt a salesest, aki ezt el tudja adni előadóteremnek! :)

Simán lehetett volna azt is mondani, hogy bocs, csak 300 fős konferenciát tudunk szervezni, ezért ennyi jegy van. És mégcsak nem is újak a problémák, tavaly is a bejáratnál ugyanúgy sorok kígyóztak, lassú volt a beengedés, a termekbe ugyanúgy nem lehetett rendesen bejutni. De valóban: ez a legnagyobb mobilkonferencia, a többit meg...

pollner · http://soreo.biz 2012.03.31. 11:06:02

@Köszegi András: Minden tiszteletem Krigler Gáboré és a karriertörténetéé, de aki azt állítja, hogy a filmesek találtál ki/hozták divatba a történetmesélést, az kihagyott néhány ezer évet a kultúrtörténetből:)

pollner · http://soreo.biz 2012.03.31. 11:10:18

@kirunews: A számtalan külföldi mellett 2 magyar (ingyenes) forrás: drprezi.com (általános) és www.prezimagyarul.hu/

kirunews 2012.04.02. 18:33:52

@pollner: Köszönöm! Ezeket nem ismertem.
süti beállítások módosítása