HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (7) adatbányászat (10) adatelemzés (7) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (15) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (53) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (15) Google (31) google (58) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (31) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (79) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (12) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (15) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (6) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (74) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (60) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (6) szövegbányászat (20) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Adat piac 2. rész

2012.03.06. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: adatok factual uberlic

[...] data is the next Intel Inside (Tim O'Reilly)

Sorozatunk előző részében bemutattuk a többé-kevésbé nyers adatokat kínáló DataMarket-et és az "anyacég"- az Infochimps - felhőszolgáltatásban kínált adatelemzési megoldásait. Mivel nem mindenki szeret maga bajlódni az adatok feldolgozásával, tisztításával és tárolásával, megjelentek az adatokat API-n (application programming interface, alkalmazás programozási interfész) keresztül rendszerezett formában elérhetővé tévő vállalkozások is a piacon. Most a legnagyobb és legérettebb játékost, a Factual-t, valamint a legígéretesebb feltörekvőt az Uberlic-et mutatjuk be.

Szinte mindegy mivel foglalkozik egy honlap, nem árt ha "van adat mögötte". Egy KKV pl. alap esetben feltünteti elérhetőségét a céges honlapon, ami postacím, telefonszám, e-mail cím minimum. Ha indítunk egy a városunk kávézóit értékelő honlapot valahogy össze kell szedni melyik kávézó hol van, mikor van nyitva, milyen különlegességeket árul (illetve további érdekes adatokkal dobhatjuk fel az oldalt). Könnyen belátható hogy egy e-kereskedelmi oldal is sokat profitálhat, ha sikerül termékeiről további információkat gyűjtenie, de akár önálló szolgáltatások is alapozhatók bizonyos adatokra. Sokaknak van szüksége jó minőségű, könnyen használható adatokra, azonban ezek összegyűjtése és kezelése (data curation, adat gondozás) időigényes, összetett és nagyon drága dolog.

 

A Factual mögött a Google AdSense hirdetési platformját eredetileg kifejlesztő Applied Semantics ötletgazdája Gil Elbaz áll. Sokan próbáltak/próbálnak benyomulni az adatszolgáltatási piacra, de igazából eddig senkinek sem sikerült ez a Factual kivételével. Sikerük egyik titka, hogy olyan zseniális kutatókkal dolgoznak mint Tim Chklovski, illetve a kínai irodájukban található olcsón, de jól dolgozó magasan kvalifikált mérnökök hada. A hatékony működés lehetővé teszi, hogy külön figyelmet fordítsanak az egyes adathalmazok gondozására (data curation), ehhez nagy számban alkalmaznak ezen a téren járatos korpusznyelvészeket.

 

Az adathalmazok többsége ingyenesen elérhető. Az API felhasználóbarát, minimális webfejlesztési háttérismerettel (html és JavasScript) és egy kis gyakorlással bárki képes használni. Habár a cég nagyon sikeresen szervezett egy fejlesztői közösséget, új utakat is keres. Egyes adathalmazok szabadon letölthetőek, az igazán hasznosak és érdekesek pedig fizetség ellenében. Habár elindult a találgatás, hogy lehet mégsem jó üzleti modellt követett eddig a cég, a hivatalos közlemények szolgáltatásbővítésről szólnak és semmi nem utal arra hogy ezt megkérdőjelezzük.

Az Uberlic még csupán teszt üzemben működik és nem sokat tudunk róla, de máris a Factual ígéretes konkurenciájaként tartják számon. A berlini startup jelmondata - "One API to Link Them All" - jelzi hogy teljesen más oldaláról közelíti meg a problémát. Mivel a sok-sok adat valahol úgyis összegyűlik és előbb-utóbb valaki elérhetővé teszi "fogyasztható" formában, az Uberlic nem tesz mást mint ezeket összekapcsolja, így a felhasználónak nem kell külön-külön bajlódnia az egyes API-okkal, a cég pedig eltekinthet az adatgondozás terhétől.

Az Uberlic legnagyobb ígérete az, hogy az API-k összekapcsolása nem csak adatforrásokat jelent, hanem ügyesen építkezve megkereshetjük a számunkra ideális adatforrást, feldolgozhatjuk hogy kinyerjük belőle a kívánt információt, végül pedig ezt akár szépen meg is jeleníthetjük. Mindezt pedig úgy hogy saját eszközeinket minimálisan vesszük igénybe.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

1 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr944291471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emerikusz · http://cylex.blog.hu 2012.03.11. 11:55:52

Elemezgettem régebben a Factual places adatbázisát és néhány országra finoman szólva gyatrának találtam. Egy valamennyire teljes és pontos adatbázis szerintem csak a nagy játékosok széleskörű együttműködése nyomán jöhetne létre.
süti beállítások módosítása