HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Big Data és az NBA

2022.05.19. 13:24 Szerző: Hódi Péter Címkék: statisztika sport adat kosárlabda big data adatelemzés NBA

NBA: nem csak a sportról szól

Az NBA - az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, amely a világ legjelentősebb férfi kosárlabda-bajnoksága - mára már nem kizárólag a sportról és az üzletről szól, hanem az adatok gyűjtéséről és feldolgozásáról is.

nba_statisztika.png

Bár a big data megoldásokat néhány évvel ezelőttig jellemzően az üzleti cégek, a tőzsdei kereskedők, az egészségügyi vállalatok alkalmazták főként prediktív célokkal, addig mára világossá vált, hogy a statisztikák és a valós idejű adatok komoly előnyt jelentenek a sport világában is Ezek komoly segítséget nyújtanak a csapatok, de akár az egyéni sportolók számára is abban, hogy elérjék céljukat: a győzelmet. Nincs ez másként az NBA-ben sem, ahol ma már szinte minden csapatnak van külön adatelemző részlege.

A Moreyball története

2002-ben Daryl Morey maga mögött hagyta a világ egyik legnagyobb globális stratégiai tanácsadó szervezeténél kiépített karrierjét, ahol is sportelemzésre szakosodott konzultációkat kínált. Innen Morey a kosárlabda világába lépett át, ahol a Boston Celticsnél a működésért felelős alelnöki pozíciót töltötte be.
Négy évvel később a Houston Rocketshez igazolt, ahol az NBA történetének első olyan általános igazgatója lett, aki "nem klasszikus kosárlabdás háttérrel" rendelkezett. Morey részese volt annak a lépésnek, amellyel a Rockets a fejlett adatelemzést a scouting és az edzőképzés keretébe illesztette.
A Moreyball kifejezés (adatelemezés alapú játékmegközelítés) azonban ennél jóval többet takar, hiszen Morey arra is rájött, hogy a kosárlabda-statisztikák remekül hasznosíthatóak a támadójáték javítása érdekében. A többi már történelem…

Adatelemzés és az NBA

Az NBA csapatok hatalmas összegeket fektetnek be nagy adatelemző cégekbe és technológiákba, hogy azok győzelemre segítsék őket. Az olyan cégek, mint a STATS segítenek az edzőknek és a sportszakembereknek a játék elemzésében azáltal, hogy a mérkőzések alatt kamerák segítségével összesítik és elemzik a játékosok mozgását és pozícióit. A technológia több síkban követi a labdát és a sportolókat, kiszámítva a játékosok közötti távolságokat és a sebességeket. A rendszer emellett labdabirtoklási információkat is szolgáltat. Mindeközben a STATS ezt a hatalmas mennyiségű adatot egy olyan platformmá alakítja át, amely az edzők és a játékosok számára könnyen érthető és használható. A valós idejű információk felhasználhatóak a játék közbeni döntések meghozatalához vagy akár a későbbi edzésgyakorlatok testre szabásához is.

"Idén jobb csapat leszünk. Ezt az analitikából tudjuk". - mondta Rick Carlisle, a Dallas Mavericks, egy olyan NBA-csapat - edzője, amely komoly összegeket fektetett be a big data technológiába.

A gyűjtött adatok a pályán kívül a szurkolóknak is segítenek jobban megérteni a játékot. Például a Los Angeles Clippers olyan big data technológiába fektetett be nemrégiben, amely grafikák és összetett statisztikák kombinációját mutatja be a nézők feje fölött lévő óriási kijelzőkön, hogy a szurkolók azok segítségével elemezhessék az eseményeket.

orlando_magic_stadium.jpg

óriáskijelző az Orlando Magic stadionjának mennyezetén


A fentiekből látható, hogy az adatelemzés “rárúgta az ajtót” a sportra, különösképp igaz ez a világ legnépszerűbb ligáira, köztük az NBA-re is.

Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, kérjük olvassa el a Bentley University oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául is szolgált!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr3117835333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása