HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Kísérlet egy magyar R-index létrehozására

2015.02.03. 23:29 Szerző: Kitti Balogh Címkék: R gazdasági előrejelzés Precognox Labs R-index

A Recession/R-indexet az 1990-es évek elején találták ki a The Economistnál azzal a céllal, hogy az USA gazdasági helyzetét, kiváltképp a válság időszakokat egy egyszerű mérőszámmal tudják előrejelezni. Ez az általuk kitalált index azt méri, hogy a „recession” - azaz válság vagy recesszió - szó hányszor jelenik meg negyedévente két befolyásos amerikai napilapban, a New York Timesban és a Washington Postban. Az index segítségével jelezni tudták az 1981-es, az 1990-es és a 2001-es válság kezdetét is. Azonban arra is volt példa, hogy tévedett a mutató, ugyanis az 1990-es évek eleji válság vége után még egy évvel is recessziót jeleztek vele. A The Economist próbálkozásán túl mások is megkíséreltek összehozni egy működő R-indexet. A sikeresek közé sorolhatjuk például Iselin és Siliverstovs svájci, illetve Maticek és Mayr német R-indexét. Utóbbiakon felbuzdulva úgy döntöttünk, mi is megpróbálunk létrehozni egy magyar R-indexet.

 

Az utóbbi évtizedben egyre többen használják az online elérhető szövegeket és a közösségi médiában található tartalmakat arra a célra, hogy gazdasági trendeket elemezzenek és jelezzenek előre. Egy társadalmi, gazdasági jelenség médiabeli megjelenése egyrészt az érdeklődésre és a közönséghangulatra reflektál, másrészt a médiabeli megjelenés is befolyásolja az emberek véleményét, fogalmi kereteiket és fókuszálja figyelmüket. Ez az oda-visszaható folyamat megfelelő mérőszámokat eredményezhet adott társadalmi, gazdasági jelenség médiabeli lecsapódása során. Emellett az információs technológiák megengedik, hogy valós időben kövessük a társadalmi, gazdasági történéseket az interneten, például a digitalizált újságokban, valamint hogy magunk is lenyomatot hagyjunk, például a keresések során. Tehát a különböző webes tartalmak olyan információknak a forrásai lehetnek, amelyeket hatékonyan és gyorsan lehet előrejelzési célokra használni. A társadalmi, de főleg gazdasági folyamatok online szöveges tartalmakkal történő elemzése során az utóbbi időben két csapásirány jellemző. Az egyik a digitalizált folyóiratokban található tartalmak használatára terjed ki, a másik pedig a Google Trendsről leszedett keresési adatokat próbálja előrejelző modellekbe belegyúrni.

Mi mindkét csapásiránnyal megpróbálkozunk a magyar R-index előállításakor. A befolyásos, sokak által olvasott online folyóiratként az Indexet választottuk ki, emellett a Google Trendsről is letöltöttük a kiválasztott kulcsszavak keresési idősorát.

 

ADATOK

Egy ország gazdaságának állapotáról adott ország GDP-jének segítségével kaphatunk általános képet, amely a gazdasági termelés mértékének meghatározására használt mérőszám. Mivel ennek mozgását szeretnénk előrejelezni, a GDP termelés volumenindexével dolgoztunk, amelyet az előző év azonos időszakához képest határoztak meg. Ennek idősorát a KSH honlapján értük el.

Az egyik féle R-indexhez az Index online hírportált használtuk, melynek saját keresője megengedi, hogy beállítsuk a keresőszót, a keresési időszakot, valamint a megfelelő rovatot. A dolog szépsége, hogy az idei évtől megváltozott az Index keresője annyiban, hogy már nem lehet a töredékszavas találatokat kiszűrni az összes találat közül. Így vannak a még 2014. III. negyedévében leszedett adataink, amelyek 2006. I. negyedévétől 2014. II. negyedévéig tartanak. Ezekből, mivel volt lehetőségünk, kiszűrtük a töredékszavas találatokat, mert úgy gondoltuk, ezek relevánsabb találatokat tartalmaznak. Emellett rendelkezésünkre állnak a 2015. januárban leszedett adatok, amelyek 2006. I. negyedévétől 2014. IV. negyedévéig tartanak és a töredékszavas találatokat is tartalmazzák, mivel már nincs opció ezek kiszűrésére. A következő kulcsszavakra kapott gyakorisági idősorokat használtuk fel az elemzéshez negyedéves bontásban:

Régi keresés szerint (töredékszavak nélkül):

  • „válság”, minden rovatban
  • „válság”, Gazdaság rovatban
  • „válság”, Belföld rovatban
  • „recesszió”, minden rovatban
  • „recesszió”, Gazdaság rovatban
  • „recesszió”, Belföld rovatban
  • „csőd”, minden rovatban
  • „árfolyam”, minden rovatban
  • „részvény”, minden rovatban

Új keresés szerint (töredékszavakkal):

  • „recesszió”, minden rovatban
  • „recesszió”, Gazdaság rovatban

 

A másik féle R-indexhez a Google Trendsről töltöttük le az adott kulcsszavakhoz tartozó Magyarországra beállított idősorokat. Ezekből nem szedtünk le frisset, az idősorok 2006. I. negyedévétől 2014. II. negyedévéig tartanak. Mivel az idősorokat heti vagy havi bontásban lehet lekérni, az idősorokat negyedévesre aggregáltuk. A következő kulcsszavakra kapott standardizált gyakorisági idősorokat használtuk fel az elemzéshez negyedéves bontásban:

  • „válság”
  • „válság magyarország”
  • „recesszió”
  • „csőd”
  • „árfolyam”
  • „részvény”

 

A GDP negyedéves értékét a KSH az adott negyedév utáni 3. hónap elején közli. Ezzel szemben az Indexes , valamint a Google Trendses R-indexet akár már az adott negyedév utáni első napon is elérhetjük. Így ha sikerülne létrehozni egy megfelelő R-indexet, a KSH-val szemben 2 hónapos előnnyel tudnánk megfelelő becslést adni a GDP adott negyedéves értékére.

 

MÓDSZERTAN

Az elemzés során követett módszertanban nagy segítséget jelentett David Iselin és Boriss Siliverstovs két tanulmánya, a The R-Word Index in Switzerland, valamint a Using Newspapers for Tracking the Business Cycle: A comparative study for Germany and Switzerland.

Elméleti modellként hozzájuk hasonlóan az autoregresszív osztott késleltetésű modellt (autoregressive distributed lag model, ARDL) használtuk (2. képlet), ezekbe ágyaztuk be az R-indexeket. A benchmark modellünk pedig az autoregresszív modell (1. képlet) volt.

ar_ardl.png

Az yt függő változó a GDP volumenváltozása az előző év azonos negyedévéhez képest. A t futóindex jelöli a GDP megfigyelési időpontjait, azaz t = 2006Q1, 2006Q2, …, 2014Q3. A magyarázó változók egyrészt a GDP idősorának időben késleltetett értékei, amelyeket az yt-i jelöl, ahol i = 1, 2, …, p. A függő változó időben eltolt értékeit az AR és ARDL modell is tartalmazza magyarázó változóként. Ezeket hívjuk autoregresszív tagoknak, ugyanis ezek jelzik, hogy a függő változó melyik múltbeli értékeivel korrelál. Az ARDL modell ezenkívül tartalmaz még egy tagot, amely helyére az előállított R-indexek jelenbeli vagy múltbeli értékei kerülhetnek (j = 0, 1, …, q). Ez a tag lehet azonos idejű a függő változóval vagy lehetnek időben eltoltak is, míg az autoregresszív tagok csak időben késleltetettek lehetnek, ezért hívják a modellt osztott késleltetésűnek.

Az adatok vizsgálata során úgy találtuk, hogy az AR(2)-es modell lesz a megfelelő benchmark modell (3. képlet) és az ARDL(2,0) volt az alkalmazási feltételeknek eleget tevő, az adatokra legjobban illeszkedő modell (4. képlet).

ar2_ardl20.png

 

 

ELEMZÉS

A régebbi idősorok összesen 34 megfigyelésből állnak 2006. I. negyedévtől 2014. II. negyedévig, a hosszabb idősorok 36 megfigyelést tartalmaznak 2014. IV. negyedévéig. A GDP Idősora 2006. I. negyedévtől tart 2014. III. negyedévig (1. ábra).

rplot01.png

Ábra 1. A GDP volumenértékei az előző év azonos időszakához képest, 2006 I. negyedév- 2014. III. negyedév


A függő változó és a magyarázó változók korrelációjának vizsgálata során a következő változókat ítéltük a legjobbnak a modellalkotásra:

  • „válság”, Index, minden rovatban, régi keresés szerint
  • „recesszió”, Index, minden rovatban, régi keresés szerint
  • „recesszió”, Index, Gazdaság rovatban, régi keresés szerint
  • „recesszió”, Index, minden rovatban, új keresés szerint
  • „recesszió”, Index, Gazdaság rovatban, új keresés szerint
  • „válság”, Google Trends


Az ARDL(2, 0) rendű modellek építésekor a 2. és 3. modellt ki kellett ejtenünk, ugyanis erős multikollinearitást jeleztek az egyes magyarázó változókhoz tartozó VIF értékek. A modellek többségénél szemmel úgy láttuk, gond lehet a reziduálisok normalitásával, noha a Shapiro-Wilk teszt alapján egyik esetben sem volt elvethető a nullhipotézis, miszerint a reziduálisok normális eloszlásúak. Ezért megnéztük, hogyan lehetne bootstrappelni az idősorokat. Egyrészt mivel szerettük volna megtartani az épített modelleket az újramintavételezés során, másrészt mivel a használt idősorok mindegyike autoregresszív és ezért nem használhattunk naiv bootstrapet, úgy döntöttünk, az egyes modellekben kapott standardizált reziduálisokat fogjuk bootstrappelni. Először elmentettük a modellek illesztett értékeit, valamint a reziduálisokat, majd a reziduálisokat 999-szer újramintavételeztük visszatevéssel. Ezután az illesztett értékeket és a reziduálisokat összeadtuk, és minden így kapott új idősorra újraillesztettük az ARDL(2,0) modellt.

Az összes Index rovatbeli, új keresés szerinti „recesszió” keresőszó gyakoriságával épített bootstrappelt modellek például a következőképp néztek ki (a fekete vonal az eredeti modell):

rec_new_all.png
Ábra 2. Bootstrappelt idősorok - „recesszió” Index, összes rovat modell


A bootstrappelt minták alapján konfidenciaintervallumokat állítottunk a különböző statisztikákra, és nem találtunk az alkalmazási feltételeknek nem megfelelő modellt.


Végül a 3 legjobban illeszkedő modellt tartottuk meg, amelyek a következő R indexeket tartalmazzák:

  • „válság”, Index, minden rovatban, régi keresés szerint
  • „recesszió”, Index, minden rovatban, új keresés szerint
  • „válság”, Google Trends


A modellek előrejelzési pontosságát és a robusztusságát úgy vizsgáltuk, hogy kiválasztottunk egy rövidebb becslőablakot 2006 I. negyedévétől 2010. IV. negyedévéig, előrejeleztünk a következő időszakra, majd minden egyes lépésben bővítettük a becslőablakot egy negyedévvel és úgy jeleztünk előre. Ezt mind a három modell esetében megtettük 2014. II. negyedévig, valamint az AR(2) modell esetében is. Az előrejelzések a következő táblázat szerint alakultak:

fore.png

Táblázat 1. A modellek előrejelzései

 

Az előrejelzések pontosságát az átlagos hiba (ME), az átlagos négyzetes hiba négyzetgyöke (RMSE), az átlagos abszolút hiba (MAE), az átlagos százalékos hiba (MPE) és az átlagos abszolút százalékos hiba (MAPE) mérőszámokkal mértük, valamint a Diebold-Mariano teszttel vizsgáltuk meg, hogy szignifikánsan jobbnak bizonyul-e valamelyik modell előrejelzése az AR(2) modellénél. (Táblázat 2.)

fore_accuracy.png
Táblázat 2. A modellek előrejelzésének pontossága


Az előrejelzés pontosságában csak az átlagos négyzetes hiba négyzetgyöke alapján láthatunk egyöntetű javulást a 2-es rendű autoregresszív modellhez képest. Ez a mérőszám jobban bünteti a nagyobb eltéréseket, tehát az AR(2) modell bár abszolút értékben átlagosan nagyjából ugyanannyit tévedett, mint a többi modell, de egyes esetekben viszonylag jobban eltért az előrejelzés értéke a valós értéktől, mint a többi modellnél. A Diebold-Mariano teszt alapján azonban nem utasíthatjuk el a nullhipotézist, miszerint a modellek becslési pontossága ugyanolyan. Így hát szomorúan konstatáltuk, hogy a szimpla szógyakorisági indexekkel nem sikerült statisztikailag jobb modellt összehoznunk.

 
EREDMÉNYEK


Az elemzés során három ARDL(2,0) modellt építettünk háromféle R-index modellbe foglalásával. A benchmark modellünk az AR(2) modell volt, amelynél nem sikerült a GDP volumenértékét becslő statisztikailag sikeresebb modellt építenünk. Emellett egyik modell sem bizonyult megfelelőnek a 2012. I. negyedévében bekövetkező kisebb válságidőszak előrejelzésére, noha az Indexről származó R-indexekkel bővített két modell is stagnálást jelzett. Összefoglalásképp tehát egyik modellt sem tartjuk célnak megfelelőnek. Annyi pozitívumot azonban megemlíthetünk, hogy 2014. IV. negyedévében az AR(2) és az Indexes "recesszió" kulcsszóval bővített ARDL(2, 0) modell szerint is nőtt a GDP, előbbi 102.1231, utóbbi 102.5951 volumenértéket jósol.


Na de azért nem adjuk fel! A szógyakorisági idősorok mellett ugyanis egyes kulcsszavakhoz a cikkeket is letöltöttük. Így a cikkek szentiment- illetve emócióértékeivel is futni fogunk még egy kört...


A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr737136787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása