HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Wolfram - másképp

2012.12.11. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: big data Wolfram Stephen Wolfram Wolfram Alpha Mathematica Computable Document Format CDF

A három nagy (Google, Yahoo! és Bing) mellett manapság Siri sikerének köszönhetően a legismertebb alternatív kereső a Wolfram Alpha. A Wolfram Research nemes egyszerűséggel alapítója, Stephen Wolfram, nevét viseli. Mivel a híres keresővel már többször is foglalkoztunk (pl. itt, itt és itt) most a Wolfram kevésbé ismert termékeit mutatjuk be.

wolfram01.png

A Wolfram Research alapítója a ködös Albionban született és igazi zseni gyerekként a híres Eton College-ban töltötte középiskolás éveit, ahol annyira unatkozott, hogy 17 évesen inkább az Oxfordi Egyetemre ment fizikát tanulni. Még nincs húsz éves, amikor elhagyja Angliát és a Caltech doktorandusza lesz, húsz évesen pedig le is doktorál. 1987-ben alapította meg a Wolfram Research vállalatot, mivel úgy gondolta, hogy tudományos számításokhoz írt szoftverei nem jól hasznosulnak. A cég első terméke tehát egy programozási és fejlesztői környezet, a Mathematica, ami immár a kilences verziónál tart.

A Mathematica nagy előnye, hogy az ún. numerikus és szimbolikus matematikai módszerekkel is remekül elboldogul. A fejlesztés során a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektettek az adatok vizuális megjelenítésére is, ami a nyílt forráskódú programcsomagoknál csak mostanában került előtérbe. Az utóbbi években a párhuzamos feldolgozás is jelentősen fejlődött, a legegyszerűbb verzióban is elérhető 4 számítási szál (kernel) amit a modern többmagos számítógépek remekül ki tudnak használni. Ennek megfelelően a szoftver ára igen borsos, 815 dollártól kezdődik de találkozhatunk több mint ötezer dolláros verzióval is. Létezik külön webszerver megoldás és a big data terén alkalmazható grid verzió is. A Wolfram Alpha megjelenése tkp. ezen termékek főpróbája volt, ami egész jól sikerült, hiszen folyamatosan fejlesztik azóta is a rendszert.

wolfram03.PNG

Wolfram nem távolodott el teljesen a tudománytól a cégalapítás után sem. Idén ünnepelte A New Kind of Science című könyve megjelenésének tizedik évfordulóját. A könyv alaptézise szerint nem csupán a legalapvetőbb matematikai fogalmakat kell eleminek tekintenünk, hanem a komputációs (számításelméleti) folyamatokat is. Ezek egy része lefedi a matematikai műveleteket persze, de Wolfram szerint ide tartoznak pl. az egyszerű önreprodukcióra képes automaták, vagy pl. a véletlenszerűséget generáló automaták. A könyv nagy vihart kavart tudományos körökben. Részben azért, mert nem tartalmaz nagy újdonságot, inkább alaposan összeszedte a téma releváns elméleteit a szerző. Másrészt a könyv tudományos igénnyel lépett fel, miközben elfelejtette betartani a hivatkozás szabályait (minden előzményre hivatkozik, csak pongyolán és a szokásoktól eltérő formában). Minden vita ellenére, Wolfram a könyv írása során nagyon hiányolt egy ún. literate programming rendszert. Donald Knuth alapötlete szerint egy számítógépes program kódja és az ahhoz kapcsolódó kommentek (a működést leíró megjegyzések) szerves egységet alkotnak. Egy igazi kézikönyv egyszerre tartalmazza a forráskódot és a hozzá kapcsolódó leírásokat, az olyan rendszert, ami képes ezt egyben tartani és mind a kódot, mint a szöveget külön formázni nevezzük literate programming rendszernek.

Wolfram problémájára a megoldást a Wolfram Computable Document Format, röviden CDF, jelentette. A CDF tkp. a Mathematica jegyzetfüzeteit általánosítja. Egy Mathematica jegyzetfüzetben eltárolhatjuk programunkat, a hozzá tartozó adatfájlokat, jegyzeteinket és a generált vizualizációkat. Különösen egyetemi oktatók körében vált ez a megoldás népszerűvé. Innét már csak egy lépés volt a CDF megalkotása. A Mathematica jegyzettömbök lehetővé teszik immár, hogy interaktív demonstrációkat készítsünk. Ezekből generálhatunk CDF fájlokat, melyeket akár egy honlapba is beágyazhatunk. A dolog egyetlen hátránya, hogy a CDF fájlok megtekintéséhez a felhasználónak rendelkeznie kell egy CDF olvasó bővítménnyel, ami habár ingyenes, nem mindig telepíthető a böngészőbe kényelmesen.

Jelenleg a cég igyekszik növelni a Wolfram Alpha-t használó alkalmazások számát. Hétpecsétes titok, hogy ez mennyire sikeres. A big data hullám viszont biztos bevételt generál a cégnek, mivel a legtöbb nagyvállalat inkább megveszi az elemzői által már ismert szoftver "feljavított" változatát és nem kísérletezik más megoldásokkal. Érdekes, hogy amíg más vállalatok igyekeznek a nyílt forráskódú adatelemző eszközöket integrálni termékeikhez, addig a Wolfram egyszercsak elemében találta magát minden különösebb erőfeszítés nélkül. Meglátjuk mire mennek most, hogy minden adott a sikerhez.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr924958101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása