HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

6 népszerű mítosz az internetes keresésről

2009.04.21. 09:42 Szerző: Kereso75 Címkék: keresés problémái

Jane Devine and Francine Egger-Sider: Going Beyond Google című könyvében 6 népszerű mítoszt sorol fel a kereséssel kapcsolatban, amelyben bár sokan hisznek, mégsem igazak. Ezeket egészítettem ki saját gondolataimmal:

1. Minden, amit érdemes megtalálni már fent van az interneten: Sok információ nem elérhető közvetlenül digitális formában. Ennek egyik oka a szerzői jogok kérdése, másik a nem szöveges információk keresésének nem triviális megoldása.

2. A Google a teljes internetet keresi: Igazságtalan lenne persze a Google-el szemben, ha nem tennénk hozzá, ez természetesen minden keresőmotor problémája, amelyik a crawler (durván leegyszerűsítve: töltsük le az internetet a saját gépeinkre és indexeljük le) megközelítést alkalmazzák.

Nagyon sok olyan információ érhető el az interneten, amely ilyen módon egyáltalán nem található meg (szakmai adatbázisok, cikkek, publikációk stb).

3. A legjobb információk az első 10 találatban megtalálhatóak: Nagyon szeretnénk, ha így lenne, mert leegyszerűsítené az életünket. Azonban ez elméleti szempontból is teljesen lehetetetlen a keresések nagy többségénél. Ha a videa szóra keresünk persze a videa.hu az egyértelműen legjobb találat, de egy témaszerű keresésnél már sokkal szubjektívebb, hogy mit tekintünk a legjobb oldalaknak.

Például a "cukorbetegség kezelése" keresésre 25. találatként visszaadott Informed cikk (ahol egyébként szakoldal lévén a témáról mennyiben "rosszabb", mondjuk az első helyen látott origo cikkhez, vagy éppen egy femina vagy sulinet oldalhoz képest? Egészen nyílvánvaló, hogy nagyon sok esetben a sorrendezés olyan információkat vesz figyelembe, amelyeknek nem sok közük van egy oldal megbízhatóságához.

4. Keresni könnyű: Ha kerestél már hozzám hasonlóan valamit akár fél órán keresztül, újra és újra fogalmazva a keresési kifejezésedet, akkor tudod miről beszélek. Természetesen ez nem mindenkinek a problémája, de azért nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

5. Minden ami fontos ingyen van: Sok esetben az interneten kialakult információmegosztási üzleti modell, miszerint én ingyen elérhetővé teszem neked az információt, mert odajössz a lapomra és forgalmat, kattintást generálsz nem működik. Minél speciálisabb a téma, annál kevésbé.

Ez az üzleti modell sok esetben nem tudja kitermelni az információ előállításának a költségeit. Ezért vannak még mindig nagy (habár csökkenő) számban, drága adatbázisok, amelyeket csak előfizetők érhetnek el.

6. Az interneten található információk megbízhatóak és pontosak: A tehénlepényes klasszikus példa - miszerint az biztosan finom, hiszen több millió légy nem tévedhet - internetre aktualizálva azt jelenti, hogy egy sokat idézett információ nem lesz igaz attól, hogy sokan linkelnek rá, vagy valamiért nagyon  elterjed mondjuk a közösségi hálókon keresztül.

Jó példát adnak erre azok az emailek, amelyek rendszeresen körbejárnak sokmillió példányban és teljesen hamis információkat állítanak be valóságosként. Zárójelben egy jótanács: érdemes rákeresni a "scam .........." kifejezésre, ahol a pontok helyére beilleszted az adott témát, amikor ellenőrízni akarsz valamit. A legtöbb esetben kiderül, hogy valótlan információval van dolgod.

Jó keresést mindenkinek, de előtte számolj le magadban a mítoszokkal!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr231077476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása