HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) lda (10) LDA (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Újdonságok a Yahoo keresőben

2007.10.02. 21:07 Szerző: Kereso75 Címkék: yahoo kereső szándéka

Tegnap több területen jelentős fejlesztések kerültek bejelentésre a Yahoo keresőben. Most is úgy jártunk, mint a Live-nál, hogy Magyarországon nem minden elérhető, mindenesetre bemutatni akkor is érdemes őket, hiszen jelzik milyen irányban tapogatóznak a keresés nagyjai.

Talán nem mindenki tudja, hogy 2000-től 2003-ig a Google adta a keresési találatok a Yahoo részére, amikor is újra önálló útra léptek - nem mellékesen mert megerősödött a technológia hátterük több kisebb kereső felvásárlásával (Inktomi, Altavista, Alltheweb). A mostani újdonságok egy részének alapját pedig az azóta vásárolt szolgáltatások (flickr, upcoming stb), illetve új fejlesztéseik Yahoo Answers és Video jelentették.

Két területre oszthatók a fejlesztések: hatékonyabb keresőkifejezés megtalálásának segítése, illetve sokrétű a kereső feltétlezett szándékát jobban visszaadó találatmegjelenítés.

Yahoo Search Assist

Arra a problémára próbálnak megoldást adni, hogy sokszor mi magunk sem tudjuk, hogy lehetne a legjobban a keresési kérdést megfogalmazni. A keresőkifejezés begépelése közben folyamatosan változó javaslatokat láthatunk arra, mit is kereshetnénk. Magyarul ez egyelőre az általunk addig begépelt szóval kezdődő kifejezéseket jelent, míg angolul más kapcsolódó kifejezéseket is láthatunk.

 Sajnos az ékezetes karakterek is megakasztják a működését, úgy hogy magyarul nem annyira hasznos a szolgáltatás mint angolul.

Videók és képek a találatok között

A Google Universal Search megoldásához hasonlóan a szöveges találatok közé képek, illetve videók is kerülhetnek, amelyeket ott helyben le is lehet játszani. A képekre hirtelen nem találtam magyar nyelvű példát:

Videót egyelőre a Yahoo Video, a Youtube és a Metacafé adatbázisából hoznak, de szeretnék bővíteni a forrásokat. Videót például az "ákos" szóra keresve láthatunk:

És a többi: programok, éttermek

Sajnos ezeket itthonról nem tudjuk használni, mindenesetre hasznos szolgáltatásoknak tűnnek. Az első példában San Francisco-ban keresünk programokat, a másodikban ugyanott sushi éttermeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes használni a Yahoo-t?

Mindenképpen érdemes ezt is használni, ahogy más keresőket is a Google-n kívül. Ne gondold, hogy azért mert a Google találata elég jó, és a célodnak valamennyire megfelel, nem létezhet annál jobb találat is az adott keresőkifejezsére. Az egyik célom a Kereső Világgal éppen az, hogy bemutassam keresni valóban több mint csupán "to google", ahogy az angol mondja.

Az újdonságok bővebb leírása: a Search Engine Journal cikkében

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

7 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr2184028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu 2007.10.04. 13:38:22

Hasznos dolog, szerintem is minél több keresőrobotot kell használni, ugyanis egyik sem fedi le teljesen a neten levő összes információ fellelhetőségét, a legnehezebb dolog ugyanis a naprakész indexálás, amely még a legnagyobb kersőszolgáltatásnál is eléggé szűk keresztmetszetű.

Bőszin Gyula · http://kutat.hu 2007.10.07. 20:50:20

Endre, cikked végén szívemből szóltál. Bár mi jelenleg kizárólag a Google eredményeire építünk, de teljesítményével nem vagyunk igazán elégedettek, így folyamatosan vizsgáljuk azokat a részterületeket (réspiacokat), ahol más keresők jobban teljesítenek. Mindenkinek figyelmébe ajánlom a Chip magazin e havi számát.
A Yahoo Search Assist szolgáltatása nekem a google suggest juttaja eszembe, mely sajnos ugyancsak hadilábon áll a magyar nyelvvel.
Erősen béta állapotban van a kutat.hu ajánlója, ha tehetitek próbáljátok ki: kutat.hu/index2.html

Longhand · http://opimalizalas.info 2007.10.08. 03:16:36

Kedves Gyula,
üdvözlöm a kezdeményezést!
Megtudhatnánk néhány részletet, hogy a szövegkiegészítés milyen adatbázisból táplálkozik?

Bőszin Gyula · http://kutat.hu 2007.10.08. 11:58:41

Kedves Longhand!
A kiegészítés alapvetően a BME Mokka web korpusza valamint saját robotos gyűjtésünk ötvözete.

Longhand · http://optimalizalas.info 2007.10.08. 16:12:32

Köszönöm az infot.
Statisztikák alapján a keresési gyakoriság is számító tényező a javaslatoknál? (Google Suggestben igen)

Bőszin Gyula · http://kutat.hu 2007.10.08. 16:18:02

Nekünk nem áll rendelkezésünkre a Google kresési gyakorisága. Mi a magyar weben szereplő gyakoriság alapján állítjuk össze a sorrendet. Bizonyos szempontból ez jobb.

Longhand · http://optimalizalas.info 2007.10.08. 23:54:54

Nyilvánvaló hogy a Google adatok nem állnak rendelkezésre, nem ilyen értelemben kérdeztem.
Saját statisztikákra gondoltam és igen, jobb ez némely tekintetben.
süti beállítások módosítása