HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (7) adatbányászat (10) adatelemzés (7) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (16) alternatív (6) alternatív keresőfelület (27) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (53) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (17) google (58) Google (32) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (32) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (80) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (13) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (8) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (7) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (16) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (61) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Digitális tornác

2018.10.15. 15:12 Szerző: Kereso75 Címkék: facebook közösségi hálózat digitális tornác

Az elmúlt évszázadok egyik legjelentősebb társadalmi változása az urbanizáció. Rengeteg ember szakadt ki egy olyan mikrokörnyezetből, ahol az átláthatóság volt a természetes. Magyarul, mindenkiről tudunk mindent. Együtt dolgoztak, együtt élték meg az életük kisebb-nagyobb eseményeit. Az életük sokkal nagyobb része zajlott mások által is érzékelhető módon, mint ma, még ha ezt egy nagyon kis létszámú környezetben is élték meg. Ezt a jelenséget jól megtestesíti a tornác, ami Magyarországon is a legtöbb falusi ház kötelező kelléke volt. Otthon voltak, mégis érzékelték, mi történik a többiekkel, ha kint ültek a tornácon. Látták, ha valaki elment az utcán, köszöntek egymásnak, váltottak néhány szót.

Ez az ami gyökeresen átalakult azzal, hogy egyre többen és többen költöztek be a városokba, kiszakadva az említett átlátható környezetből. Így lehet élni egy lépcsőházban 20 évig anélkül, hogy az ottlakók életéről bármi személyeset tudnánk. Leszámítva a WC használati szokásaikat, mert ott a panelház biztosítja, ha nem is átláthatóságot, de legalábbis áthallhatóságot. A rádió és TV megjelenése újabb lépés volt az egymástól való elkülönülés felé.

Ez a folyamat indult el, még ha csak digitálisan is, ellentétes irányba az elmúlt évtizedben az Interneten, annak újabb generációs közösségi  alkalmazásai segítségével. Egyre többet és többet oszthatsz meg magadról, még ha a korábbi tornáchoz hasonlóan, kicsit persze felületesen is. Újra kialakulóban van egy mikroközösség, ami már nem területi, hanem mondjuk érdeklődésbeli vagy éppen ismerettségi alapon szerveződik. Mondván, hogy a facebookon azokat követjük, akikkel egy iskolába jártunk, míg a twitteren azokat, akikkel egy iskolába szerettünk volna járni. Ennek az új közösségképző jelenségnek a leírására kreáltam a digitális tornác kifejezést.

A tornác kialakulásának folyamata legjobban a Facebookon keresztül volt tetten érhető. A Facebook közösségi oldalra 2006-ra egy csomó érdekes és kevésbé érdekes infót feltettek magukról a jellemzően főiskolai hallgató felhasználók: party fotók, ki milyen zenét szeret, ki kivel jár stb., és aztán figyelték is egymás lapjait. Hamarosan azonban, ahogy az ismerősök száma elért egy nagyobb 200-as számot, ez a fajta áttekintés szinte lehetetlenné vált. Zuckerberg ekkor találta ki a newsfeedet: minden változásról értesít, amit az ismerősidnél történt: kinek változott a családi állapota, küldött fel új képet, akár csak a státusza, milyen oldalnak lett a rajongója. Olyan mintha személyes újságot kapnál az ismerőseidről. A első reakció a pánik volt. Egy nap alatt 284000-en csatlakoztak a tiltakozáshoz, hogy ne legyen ilyen. Zuckerberg reakciója zseniális volt. Egyrészt lehetővé tették a korlátozást, másrészt mindent úgy hagyott ahogy volt. Rövid időn belül megfordult a történet az emberek lelkesedni kezdtek, milyen jó, hogy nagyon energiabefektetés nélkül értesülhetek mindenről, amit ismerőseim megosztanak magukról. A történet további része már ismert. Robbanásszerű növekedés következett, és 2008. novemberében a Facebooknak már kb. 130 millió regisztrált felhasználója volt, ami 2014-re  1 milliárdra, 2018-ra pedig 2,2 milliárd főre nőtt.

Amit a Facebook-on láttatsz magadból és látsz másokból, nem más lényegében, mint amikor régen kiültek a tornácra, csak éppen ez egy digitális tornác. Újra közösséget(?) találhat magának az ember, mégha ez talán a korábbi tornáchoz képes még felszínesebb és másfajta alapon szerveződik is.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

2 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr70777480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

genezistan 2018.10.16. 09:12:23

Lesz ez a meetup: "Fogas kérdések: az NLP és a gépi tanulás jogi és etikai kérdései" (Hungarian Natural Language Processing Meetup), de nem tudok elmenni. Kérdés: 1. Hogyan és kitől lehetne megtudni, mit hangzott el? 2. Ki tudna válaszolni arra, hogy jogilag védve vannak-e a "listák" (pl. szószedetek), ha azokat mi állítjuk elő pl. keresésssel? 3. Esetleg mondatok, vagy mekkora a terjedelmi határa egy kereséssel begyűjtött szövegtöredékekből álló listának?
Üdv.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2018.10.16. 09:39:14

A meetup oldalán ezeket megtudod kérdezni.
süti beállítások módosítása