HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (9) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (51) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) Google (24) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (27) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (68) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (39) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (55) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (35) szövegbányászat (18) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (55) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Alkalmazott nyelvészeti doktorandusz konferencia - 2017, Beharangozó

2017.02.01. 08:00 Szerző: nyirizsofi Címkék: fordítás konferencia orosz nyelvészet gender alkalmazott nyelvészet korpuszok korpusznyelvészet NLP emócióelemzés szenitmentelemzés

Örömmel tudatjuk, hogy az idei évben is megrendezésre kerülő XI. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencián (http://www.nytud.hu/alknyelvdok17/) a Precognox csapata is képviselteti magát.

A konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen az alkalmazott nyelvészet területén végzett magas szintű doktori kutatások bemutatására, a különböző témákban felmerülő kutatási kérdések és problémák megvitatására és a kutatók egymással, valamint a szakma többi képviselőjével folytatott tudományos kommunikációjának elősegítésére. Bízunk benne, hogy az elmúlt időszakban végzett kutatásaink színesítik majd az esemény palettáját és hozzájárulnak annak szívonalához. A konferencia ismételten a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében (1068,  Budapest, Benczúr u. 33.) kerül megrendezésre február 3-án, ahol az alábbi előadásainkat hallgathatják meg az érdeklődők:

A 2. szekcióban (10:45 - 12:05): 

  • A negatív emotív elemek vizsgálata a nemek közötti nyelvhasználati különbségek szempontjából (Szabó Martina Katalin, Lázár Bernadett, Nyíri Zsófi és Morvay Gergely)

Az előadás a negatív emotív szemantikai tartalmú elemeket vizsgálja egy magyar nyelvű twitter-korpuszban, a női és férfi nyelvhasználati különbségekre fókuszálva. A vizsgálat előtt azt feltételeztük, hogy a negatív emotív elemek használatában jelentős nemek közötti eltérést fogunk tapasztalni, és az eltérés több szinten is számottevő lesz. Másképpen, a férfiak és a nők nem azonos gyakorisággal élnek a vizsgált kifejezésekkel fokozó elem, valamint szentimentkifejezés funkciójában, továbbá nem azonos gyakorisággal használják az egyes elemeket sem. Ízelítőként közzétesszük két kördiagrammunkat!

A nők korpuszában előforduló fokozó szerepű elemek gyakorisági megoszlása:

diag1.jpg

 

A férfiak korpuszában előforduló fokozó szerepű elemek gyakorisági megoszlása:

diag3.jpg

 

Hogy a vizsgálódásaink során beigazolódtak-e hipotéziseink, és amennyiben igen, akkor melyik nemnek milyen fokozó szavak használata tűnik csábítóbbnak, azt a konferencián megtudhatják!

A 3. szekcióban (14:00 - 15:20):

  • A beszélői szubjektivitás vizsgálata szentiment- és emóciókorpuszokon (Szabó Martina Katalin, Drávucz Fanni)
  • Negatív emotív szemantikai tartalmú fokozó elemek vizsgálata az angol–orosz és orosz–angol fordítás tükrében (Szabó Martina Katalin, Nyíri Zsófi és Lázár Bernadett)

Az elsőként bemutatandó kutatásunk alapját egy korábbi elemzésünk képezi, amely során szentimentszótárak segítségével emóciókorpuszt, és emóciószótárak segítségével szentimentkorpuszt vizsgáltunk. Megállapítottuk, hogy a szentimentkorpuszunkban annotált szentimenteknek csupán negyede volt jelezhető az emóciószótárainkkal. E tapasztalat alapján úgy döntöttünk, megvizsgáljuk, vajon a szentimentek, az emóciók, valamint a beszélői szubjektivitás milyen összefüggései tárhatóak fel automatikus eszközökkel. A konferencián bővebben ismertetjük az elemzésre általunk kiválasztott módszert, és természetesen a kapott eredményeket is. 

A negatív emótív szemantikai tartalmú fokozó elemekkel való ismeretségünk sem érhet véget, ezúttal azokat angolról oroszra és oroszról angolra történő fordítás szempontjából vizsgáltuk meg. Előadásunkat több szempontból is hiánypótlónak tekintjük, hiszen nincs tudomásunk más olyan dolgozatról, amely a negatív emotív fokozó elemeket a fordítási műveletek, illetve lehetőségek szempontjából vizsgálat tárgyává tenné. Mi ezt most megtettük, és ha elsőkézből az elsők között kíván a részletes, korpuszból származó példák segítségével reprezentált és alátámasztott eredményekkel megismerkedni, örömmel látjuk pénteki prezentációnkon!

Amennyiben előadásaink rövid ismeretetői felkeltették érdeklődésüket, jöjjenek el Önök is, találkozzunk a XI. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencián február 3-án pénteken!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr7412171468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.