HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (7) adatbányászat (10) adatelemzés (7) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (16) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (53) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (16) Google (31) google (58) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (31) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (79) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (12) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (6) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (16) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (61) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

NLP erőforrások az áprilisi meetupon

2015.04.22. 12:49 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: meetup korpuszok NLP meetup

Április 29-én tartjuk meetupunkat, 18 órától a megszokott helyen a Colabs-ben. Rövid, ötperces előadások keretében mindenki megismerheti a magyar korpuszokat. Érdemes eljönni, mert egyrészt tök jó előadások lesznek, másrészt meg továbbra is ingyenes a rendezvény, de regelni azért nem árt a meetup.com-on itt, vagy Facebookon itt.

logo9_final.jpg

Vincze Veronika (MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport) 

A Szeged Korpusz és Treebank 

Az előadásban bemutatjuk a Szeged Korpusz és Treebank nevű adatbázist, mely a maga 1,2 millió szavával a legnagyobb, teljes egészében kézzel annotált, magyar nyelvű szövegkorpusz. A korpusz hét különböző doménből származó szövegeket foglal magában, ezek számos annotációs réteggel rendelkeznek: megtalálható bennük az egyes szövegszavak összes lehetséges, illetve a kontextusnak megfelelő morfológiai kódja, minden egyes mondathoz hozzá van rendelve annak szintaktikai szerkezete kétféle elméleti keret szerint is, továbbá szemantikai jellegű annotációk is találhatók egyes részkorpuszokban. 

Korpuszok az információkinyerésben 

A szövegekben található információk hatékony kinyeréséhez számos nyelvi jelenséget tudnunk kell kezelni, mint például tulajdonnevek és névelemek, többszavas kifejezések, nyelvi bizonytalanság és szubjektivitás. Az előadásban bemutatjuk azokat a Szegeden készült korpuszokat, amelyek különböző doménekből és nyelvekből származó szövegeket tartalmaznak, és bennük nyelvész szakértők kézzel megjelölték az előbb említett jelenségeket, így tanító és tesztadatbázisként szolgálhatnak az információkinyerő rendszerek különböző moduljaihoz. 

 

Sass Bálint (MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Kutatócsoport)

28 millió szintaktikailag elemzett mondat és 500000 igei szerkezet

Mondataink jelentős része úgy épül fel, hogy egy központi ige körül rendeződnek el az ige különféle bővítményei. Pl.:elrendeződik + mi? bővítmény + mi körül? ige körül. Az ilyen „mondatvázakat'' nevezzük igei szerkezeteknek, tartalmazzanak vonzatot (hisz vmiben), konkrét szókapcsolatot (döntés születik) vagy akár a kettő kombinációját (igényt tart vmire). Az előadás egy nyelvi erőforrást mutat be: magyar igei szerkezetek korpuszból automatikusan kinyert igen jelentős méretű gyűjteményét. Ez a gyűjtemény információt ad az igék és a bővítmények szokásos viselkedéséről, tulajdonságairól, a szelekciós preferenciákról, így hasznos lehet magyar nyelvű szöveg tartalmi, szemantikai feldolgozása során. A fentit egészíti ki egy másik erőforrás: a 28 millió sekély elemzéssel ellátott tagmondatból álló korpusz, melyből az igei szerkezetek származnak. Kutatási célra szabadon, üzleti célra egyedi megállapodás keretében férhetők hozzá.

 

Miháltz Márton (MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Kutatócsoport)

Magyar WordNet

A Magyar WordNet (HuWN) a Princeton WordNet elveit követve a nyelvi fogalmakat szinonimahalmazokkal (synsetekkel) reprezentálja és közöttük szemantikai viszonyokat definiálva (pl. hipernima (is-a), meronima (rész-egész), antonima stb.) hoz létre egy lexikális fogalmi hálózatot. Noha a wordnetekben a nyelvi fogalmak közötti taxonómia nem felel meg egy szigorú formális ontológia követelményeinek, az NLP különböző alkalmazásaiban mégis gyakran használják őket világismereti reprezentáció forrásaként. A Magyar WordNet 42 ezer synsetet tartalmaz, és össze van kapcsolva az angol (Princeton) WordNet 2.0-ás és 3.0-s verzióival, ami átjárást biztosít több mint 20 egyéb nyelv wordnetjeihez, illetve az angol wordnethez illeszkedő egyéb adatbázisokhoz (Yago, DBPedia, BabelNet stb.). A HuWN szabadon hozzáférhető.

 

Ács Judit (MTA Nyelvtudományi Intézet, Matematikai Nyelvészeti Kutatócsoport)

Online soknyelvű szótárak

A kétnyelvű szótárak fontos építőelemei számos NLP alkalmazásnak, azonban előállításuk rendkívül idő- és pénzigényes, ezért az automatikus szótárépítés egyre nagyobb szerepet kap. Bemutatunk egy nyelvfüggetlen módszert, amelynek segítségével a Wiktionaryből kiindulva 53 nyelven összesen 1378 szótárat készült, köztük valószínüleg az első, gép által is olvasható magyar-vietnámi szótár. 

 

Simon Eszter (MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Kutatócsoport) 

Silver standard korpuszok tulajdonnév-felismeréshez 

A felügyelt gépi tanulási módszerek alkalmazásához nagyméretű annotált korpuszokra van szükség, amelyek előállítása rendkívül emberierőforrás-igényes. Több lehetőség van az annotációs költségek csökkentésére, ezek közül az egyik az automatikus annotálás. Az előadásban egy olyan nyelvfüggetlen módszert mutatunk be, mellyel bármely Wikipédiával rendelkező nyelvre előállítható tulajdonnévi címkéket tartalmazó korpusz. Az automatikus annotálás során a DBpedia ontológiai kategóriáit képeztük le CoNLL-névosztályokra. Az így előállított magyar és angol nyelvű korpuszok ugyan silver standard korpuszok, de a kiértékelésünk alapján hasonlóan jól használhatók felügyelt névfelismerő rendszerek tanításához és kiértékeléséhez, mint a gold standard korpuszok. 

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr437389124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása