HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (86) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (56) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) lda (10) LDA (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (64) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (6) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Lájkolj, s megmondom ki is vagy!

2013.10.31. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: Facebook Big Five pszichológiai profilozás

Mennyire vagyunk kiismerhetőek Facebook profilunk alapján? A YouAreWhatYouLike oldalon bárki kipróbálhatja, mennyire sikeresen alkotható meg róla egy pszichológiai profil pusztán az általa kedvelt dolgok alapján, a szerzőről például az alábbi elemzés készült mindössze kilenc lájkra alapozva.

youRwhatUlike.PNG

Persze mindenki ódzkodik a kategorizálástól s így a blog szerzője is, hiszen ő egyáltalán nem tartja magát félénknek és visszahúzódónak, pláne nem gondolja, hogy rámenős és versengő lenne, de a környezetében valahogy mindenki erősen egyetértett a buta kis program elemzésével... Hogy lehetséges ez? Egyrészt természetesen mindenki félreismerte a poszt íróját! Másrészt talán lehet hogy Kosinski és tsai Private traits and attributes are predictable from digital records of human behavior című tanulmányukban azért mégis csak fontos dolgokra mutatnak rá...

A myPersonality Project önkénteseket kért meg arra, hogy hozzáférhessen Facebook adataikhoz, a lájkoktól kezdve posztjaikig mindent szépen be is gyűjtöttek, persze ügyelve a kutatásetikára. De ez sem volt elég a kutatóknak, ugyanis minden résztvevővel különböző pszichológiai teszteket is kitöltettek, hogy a Big Five személyiségjegyek mentén kategorizálják őket és demográfiai jellemzőiket is megismerhessék. Az így keletkezett adatokhoz már csak egy kis statisztika szükségeltetik és meg lehet vizsgálni, hogy Facebook profilunk árulkodik-e személyiségünkről.

2013-10-14 18.38.48.png

Ahogy a fenti ábra is mutatja, a nem (gender) már egy(!) lájk alapján is 0.5 a Pearson korreláció értéke és 20-25 darab esetében már a nagyon jónak számító 0.75-ig is el lehet jutni. A kor (age) esetében azonban 0.6-0.7 a maximális prediktív pontosság (ez egyébként nagyon jó eredménynek számít!) amihez szintén 20-25 darab lájkolás szükségeltetik, a nyitottság (openness) esetében a közepes erősségű korrelációhoz viszont már 30-40 elemet kell megvizsgálni. (A Pearson korreláció 0.1-0.3 tartományban gyenge, 0.3-0.5 között közepes, 0.5 felett pedig erősnek tekinthető.)

2013-10-14 18.34.47.png

A fenti ábra további jegyek prediktív erejét szemlélteti. A legérdekesebb számunkra az, hogy a Caucasian/African American, azaz a fehér/fekete faji háttérre vonatkozó információ nagyon nagy pontossággal előrejelezhető, azaz a két csoport ízlése, érdeklődési köre a jelek szerint nagyon eltérő. Hasonlóan meglepő a politikai beállítottság (Democrat vs. Republican) markáns volta is - a jelek szerint a politikai szegregáció (big sort) online is kimutatható.

Ha tetszik, ha nem az online térben is eláruljuk magunkat, felfedjük személyiségünket, preferenciáinkat és viszonyunkat a világhoz. Persze lehetünk tudatos nethasználók (és ez a blog lelkesen buzdít mindenkit erre!!!!), de viselkedésünk öntudatlanul is sok dolgot elárul rólunk, ezt pedig nagyon érdekli a marketingeseket.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr545602783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása