HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

150 milliárdos kelet-európai internet üzlet a láthatáron?

2008.09.30. 14:58 Szerző: Kereso75 Címkék: seznam

Az a hír járja, hogy a Seznam keresőt valaki meg akarja vásárolni. A keresőt 1996-ban alapították és 2008. májusában már 4.4 millió egyedi látogatója volt. 2008-ban várhatóan körülbelül 15 milliárd forint bevétele lesz, ami 40 százalékos növekedést jelent a 2007-es évhez képest. Amit még érdemes tudni, hogy a cseh piacon a részesedése 62 százalékos a Google 29 százalékához képest...

A kereső többségi tulajdonosa jelenleg is az alapító Ivo Lukačovič. Két másik tulajdonosa 30 százalékos mértékben két befektetési cég, akik ezt a részesedést 2007. áprilisában szerezték 15,6 milliárd forintért megvéve a korábbi tulajdonos Lycos tulajdonrészét.  Ezt számítva a cég értéke jelenleg kb. 51 milliárd forintra tehető. (Csak emlékeztetőül, nálunk az iwiw 1 milliárd forintért került megvásárlásra.) Egyes hírek szerint akár ennek a háromszorosát is kifizetné a potenciális vásárló, ezzel ez lenne minden idők eddigi legnagyobb kelet-európai internetes akvizíciója.

Azt hiszem egyre inkább sajnálhatják azok a magyar piaci szereplők, akik nemet mondtak néhány évvel ezelőtt egy jelentős piaci pozíciójú társuk ajánlatára, hogy fejlesszenek és üzemeltessenek együtt egy magyar keresőt.

Nem tudom más hogy van vele, de én sajnálom azt a jelentős mennyiségű pénzt, ami évről évre kivándorol a magyar internetes piacról. Nem tudok pontos adatokat, de ha a Seznam 62 százalékos részesedéséből tud 15 milliárd forintnyi bevételt csinálni, akkor a Google nem kevés pénzt "visz ki" tőlünk évente. Személyesen én ebben is látom a cseh internetes piac gyorsabb fejlődésének egyik okát, hogy több pénzt tudnak fejlesztésekre fordítani.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

16 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr92689047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalmi · http://www.etarget.hu 2008.09.30. 16:13:09

A "hirrol" en is hallottam.
A gyorsabb fejlodeshez szerintem az is hozzajarult, hogy a Seznam az indulaskor (a centrum.cz es az atlas.cz szinten) par szaz uzletkotot alkalmazott, akik "megtanitottak" a kkv-knak az internetes reklam hasznalatat (idoalapu megjelenes keresokben, kesobb megjelenes alapu es vegul kattintas alapu).

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.09.30. 16:53:37

Igazad van Kálmán persze, de ez is mutatja, hogy itt komolyabb pénzt rendeltek mellé. Nálunk csak teljesen tőkeszegény próbálkozások voltak ezen a területen.
Egyszerűen Magyarországon talán senki sem hitte el eléggé, hogy mekkora fantázia van a keresőkben.

Kalmi · http://www.etarget.hu 2008.09.30. 17:00:52

Ez igy igaz, sajnos.

Picióriás 2008.09.30. 18:59:35

Sajnos nem nagyon értem a múlt időt, mert nálunk még mindig nem nagyon látják. A kkv szektor már lépett de azon kívül gyakorlatilag senki. Sőt nálunk ez is torzult hiszen ha beszélnek róla (keresők és a hirdetés) akkor hajlamosak vagyunk csodaszerként kezelni.

szóval szerintem nem csak a pénz a gond hanem a felfogás is.

Mível már összpontosult a pénz, ezért nem nagyon fejleszt senki hanem vár és inkább megveszi a jobb kezdeményezéseket. Kicsomagolja lebutítja és eladja a nagyközönségnek. Kivételnek látszik az index...


Kicsit pesszimista látásmód, de...

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2008.09.30. 20:14:33

Volt idehaza próbálkozás, a legkomolyabb ugye a Góliát, de az Index is licencelte a Centrum.cz keresőjét. Még komoly kampány is volt rá. De valamiért nem működött a dolog, az emberek nem használták.

Jóföldi Endre · http://kereses.blog.hu 2008.10.01. 17:21:43

Érdekes az indexes próbálkozásra nem emlékszem. Persze a mai 95 százalékos Google részesedésről nehéz már bármit elindítani. Tényleg van valakinek megbízhatónak mondható adata erről?

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.10.01. 21:50:05

Az Index lincence-elte a Centrum.cz keresőjét 2000-től nem tudom meddig.

1. Amikor kint voltunk megnézni V.P-vel (már ő is régóra máshol húzza), ismétlem, 1999-2000 körül, akkor tele volt az ország dotcz-s hirdetésekkel, csak néztünk.

2. A cseh nyelvet kb. ötször annyian olvassák-beszélik, mint a magyart (lengyelek, szlovákok stb.)

Kalmi · http://www.etarget.hu 2008.10.02. 07:19:07

A szlovakok igen, de a cseh nyelv azert "kilog" egy picit a szlav nyelvcsaladbol :-)

Sziebig Péter · http://www.klikkmania.hu 2008.10.02. 07:20:56

én mondjuk nem vinném el ennyire a kereső irányába a dolgot.

a seznam ott ugyanaz volt, ami nálunk az internettó, majd a freemail: az a valami amit az emberek internettel azonosítottak.

ahogy nőtt a netezők a száma, úgy erősödöt a monopol helyzete.

ez itthon is így ment, de itthon korán betagozódott minden nagy látogatottságú gócpont valamilyen nagyobb tulajdonosi kör alá.

A seznam egyszerűen csak ügyesen játszott, sokáig bírta, és most csodás exitre számíthat.

Szerintem csak másodlagos, hogy a keresője miatt használták, ami amúgy nem a legszofisztikáltabb. csak mindenki azt kezdte használni.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.10.02. 08:43:38

2000-ben a centrum.cz a _harmadik_ leglátogatottabb site volt cz-ben, ami az index.hu akkori látogatottságának kb. _kétszerese_ volt.

A szlovák a lengyellel meg úgy beszélget, mint te egy szögedivel. Na jó, kis túlzás, és nem is igazán tudom megítélni, mert az én szláv nyelvtudásom megrekedt egy olyan szinten, hogy szókincsem az összes szláv nyelv közös részhalmazát képezi, de az állításomat arra alapozom, hogy amikor a szlovákiai úttörőtáborba megérkeztek a lenegyel gyerekek, a szlovákok tökéletesen megértették már a busz ablakán keresztül, szájról leolvasva a csúfolódásokat. Ja, meg volt egy szlovákiai magyar kollégám, aki mindig a cseh portálokat bújta friss tech-info hírekért, pedig ő is a szlovák nyelvet beszélte magas szinten.

De mondjuk, ha nem is értik egymást, a tény az tény: kb. 5x akkora volt az internet náluk, mint itt. És ez kívülről is látszott, mint említettem, 2000-ben már a fele plakáton URL-ek voltak, amikor nálunk max. a Vianovo.hu-t tolták (OT: valaki utánanézhetne, miaf volt ez a sztori). Például a centrum.cz-nek ez volt a kampánya:
linkbroker.hu/stuff/centrum.cz/

(Arról nem is szólva, hogy ehhez hasonló bevállalós reklámot sem láttam még mifelénk.)

Kalmi · http://www.etarget.hu 2008.10.02. 11:52:01

Az internetes piac mereteben igazad van, de a nyelvhasznalatban nem (beszelek szlovakul, illetve csehul is): megerthetik egymast, de hogy cseh nyelvu oldalakat hasznalnanak a lengyelek az kizart (a szlovakok igen). De nem is ez a lenyeg, hanem hogy lemaradtunk :-(
A seznam.cz valoban nem "csak" egy kereso. A legerosebb email szolgaltato + a kozelmultban felvasaroltak a 2 leglatogatotabb bulvarportalt is.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.10.02. 16:27:50

Azt már nagy eredménynek tartom, hogy az internet kapcsolat ára megfizethető szintre csökkent. Ma már talán tényleg szinte senkit sem kell, hogy visszatartson annak túl magas volta. Ezzel együtt viszont el is jön az igazság pillanata, amikor kiderül, hogy bizony mégsem növekszik kellő mértékben az internet előfizetések száma, mert azt mondják: ok, megnézek egy-két oldalt és aztán mire is jó nekem ez az egész internet.
Egyébként a közösségi oldalak egyik legnagyobb jelentőségét pontosan ebben látom, hogy olyan tevékenységet adtak az átlag felhasználóknak is, ami kellően érdekes és hosszabb távon is lekötheti őket.

gabesas 2008.10.03. 00:26:48

és akkor megint oda lyukadunk ki mint mindig, hogy az iwiwben és a freemailben látja az átlagos magyar netező az Internetet (nagybetűvel!).
talán a seznam ezt szerencsésebben kezelte és tudott lépni a kor változásaival.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.25. 00:08:18

@ern0:
Bocs, én jól beszélek csehül és ez szimplán nem így van. A szlovákok jól értik, mivel a két nyelv annyira közeli, hogy bizonyos szempontból tekinthető két távoli nyelvjárásnak is. A többi nyugati szláv (gyakorlatilag a lengyelek) nem beszélnek és olvasnak csehül. Ha muszáj, akkor megértik, de nincsenek rákattanva a seznamra.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.25. 00:10:59

@ern0:
az internet penetráció erőssége annak köszönhető, hogy a csehek komoly ipari és technológiai múlttal rendelkező népek, nem úgy mint mi. A Monarchia szétesésekor is az ipari termelés 60-70%-a náluk volt. Nem az osztrákoknál. És nem véletlenül igyekezett oda nagy hévvel Hitler se a második világháborúban. Volt ott mérnöki okosság dögivel.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.25. 00:13:11

A sztorihoz hozzátartozik, hogy nemrég beszéltem az Origóból OK, néha vizsla embereivel. Ők is pont a seznam sikerén keseregtek. Ők ugyanazt az utat szerették volna járni mint a seznam, voltak jó emberek, profi csapat, jó elképzelések, még talán pénz is, csak a T mamut felső vezetése nem volt agyilag rugalmas.
süti beállítások módosítása