HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) lda (10) LDA (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Félni a Google-től?

2008.06.25. 09:53 Szerző: Kereso75 Címkék: google keresés problémái szándékadatbázis

A Boston Globe Stopping Google címmel cikkez arról, milyen veszélyei vannak annak, hogy a Google egyre inkább uralja az életünket. Rövidített verzióban a legfontosabb felvetett problémák, személyes megjegyzéseimmel.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kép forrása: Boston.com

1. A Google Titoktartási Nyilatkozata (Privacy Policy) igazából nem definiálja, hogy milyen adatainkat, mire fogja felhasználni. Márpedig a Google nem csak olyan dolgokat tud rólunk, mint a nevünk vagy az email címünk, hanem ahogy Kevein Bankston, az Electronic Frontier Foundation ügyvédje fogalmaz:

"Ami aggasztó a számomra, hogy a Google-nek olyan hihetelenül érzékeny személyes adataimhoz van hozzáférése, amilyen mélységben és mértékben a korábbiakban senkinek nem volt lehetősége. A kereséseid történetének logja közelebb van az agyad egy lenyomatához, mint eddig bármi más."

Valóban, azt hiszem John Batelle-től olvastam erről először, hogy a keresőüzemeltetők számára a legnagyobb érték a felhasználók által keresesett kifejezésekben van, hiszen ez nem más, mint egy hihetetlen pontosságú szándékadatbázis. Amit szeretnének a jogvédők, hogy a Google nagyon pontosan írja le, hogy milyen adatainkat, pontosan mire is használja fel.

2. Mit fog okozni hosszabb távon, hogy egy cég válik az Interneten elérhető információk felé az egyetlen ajtóvá? Hihetetlen befolyásoló tényezővé vált az, hogy egy-egy oldal hányadik helyen jelenik meg a Google rangsorában. Tulajdonképpen a Google dönthet arról, hogy melyik oldalak lesznek látogatottak és melyek nem. A kritikusok amiatt aggódnak, hogy mondjuk egy telefonkönyvhöz képest, ahol egyértelmű a sorbarendezés algoritmusa, egy kevéssé átlátható algoritmus alapján történik. Kutatók amiatt aggódnak, ahogy a Google szerződéseket köt tartalomszolgáltatókkal, hogy az ezekből származó tartalmakat előnyben részesíti, más tartalmakkal szemben. Aki ezt riogatásnak tartja, kérem indokolja meg, hogy milyen algoritmus alapján relevánsabb egy YouTube videó, egy "kovács ákos" keresésre, mint egy másik videómegosztón felllelhető ugyanolyan tartalmú videó... Egyébként 49. helyen becsúszik azért egy videáról jövő video is, de persze ott nincs képkiemelés.

Mit gondoltok?

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

9 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr15538384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.06.25. 12:06:33

Ez üzlet! Pénz beszél, kutya ugat. Aki fél a guglitól, ne használja.
Senki ne higgye, hogy amúgy nem vagyunk megfigyelve. Az internetszolgáltatók logolják, milyen oldalakat nézünk, a telefonszolgáltatók rögzítenek minden beszélgetést, és cellainfókat...

Bandi 2008.06.25. 22:35:03

"milyen algoritmus alapján relevánsabb egy YouTube videó, egy "kovács ákos" keresésre, mint egy másik videómegosztón fellelhető ugyanolyan tartalmú videó"

...érdekes felvetés. Viszont abba gondolj bele, hogy egy keresőtől nem várható el, hogy végignézzen egy videót, és az alapján döntse el, hogy mennyire releváns. Marad a jól megszokott módszer: az az értékesebb tartalom, amire többen és értékesebb helyekről hivatkoznak.

Az is igaz, hogy a google sok információval rendelkezik rólunk, de szerencsének tartom, hogy nem egy másik cégnek sikerült ekkorára nőni a keresésben. Ha nagyon tartanék tőle, nem használnám.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.06.26. 07:56:40

Természetesen egyáltalán nem triviális kérdés a relevanciája egy videónak, azt is kimerném jelenteni, hogy sok esetben valóban eldönthetetlen, illetve nagyon is szubjektív. Pont ezt mondom, hogy igazából itt nem nagyon indokolható a youtube videók előtérbe helyezése. Persze a youtube-re, mint az internet egyik legforgalmasabb oldalára nagyon sokan linkelnek, de ez önmagában nem mond semmit egy ott elhelyezett video "minőségéről".

Vázsonyi Ferenc · http://ememem.freeblog.hu 2008.06.26. 12:12:20

Ez régen is így volt, csak ma talán kicsit gyorsabban:"Azért ne féljetek tőlök. Mert nincs oly rejtett dolog, a mi napfényre ne jőne; és oly titok, a mi ki ne tudódnék." Azt gondolom a téma kicsit fel van fújva. Paranoia felkeltése. Ahogy tovább gondolom a fonalat a Salamon Béla Bácsi klasszikus darabja jön elém: "Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni.... Megvan a vaj... de akkor ki megy Bogdányba?"

Zsolt 2008.06.27. 23:43:20

Endre, a paranóia kezd eluralkodni rajtad. Ehhez mit szólsz: www.google.hu/search?hl=hu&q="kovács+ákos"+videó&btnG=Google+keresés&meta=

(a második oldalon lévő youtube-os találatokat legalább négy különböző videomesztó site előzi meg)

jendre · http://kereses.blog.hu 2008.06.28. 08:41:08

Valóban így más lett a sorrend. A "videó" szó megváltoztatta a sorrendezést.
A bejegyzés egyébként elsősorban nem a jelenről szó, hanem a jövőről.

bigyibogyo 2008.07.10. 11:03:39

azert azt tudjuk a guglirol,h minel magasabb a page rank annal elorebb kerul , page rank a ramutato linkektol lesz magas
ha majd a videa-ra is annyi link fog mutatni mint a youtube-ra akkor majd lesz verseny, addig nem ertem mirol beszelunk :)
azert lehet emlekzeni regrol,h minden oldalon a meta tag tele volt sex es szinonimaji szoval, h elore keruljon. annal a megoldasnal eza mostani kategoriakkal jobb.
es nem nagyon felek a guglitol, ha kijonnek egy fejlesztessel, az mindig sikert arat (most a lively.com -ot nyuzzuk 1000el). nagyon varom mar az OS-uk :)

jendre · http://kereses.blog.hu 2008.07.10. 22:27:02

A youtube-nak valóban magasabb a pagerankje, csak az a kérdés, hogy mond-e ez valamit az ott található videók minőségéről? Szerintem semmit sem mond. Ha videokeresőt keresel, akkor teljesen jogos, hogy a YouTube legyen a legelső találat. Egészen más a helyzet azonban, ha egy konkrét témában keresel videót. Ott a forrás nem túl sokat mond arról, hogy az a videó mennyiben releváns. De cáfolj meg, ha nem így van.

kulcsi · http://www.crescendo.hu 2009.05.18. 12:03:08

Most olvastam el a Keress! c. könyvet John Battelle tollából. Az egyik fejezet a Szeptember 11 után USA-ban érvényre léptetett PATRIOT törvényről szól, melynek értelmében a rendőrségnek lényegében indoklás nélkül joga van bármilyen adatot kikérni cégektől (nyom nélkül). Egyáltalán nem paranoja, tényleges veszély az, hogy kiszolgáltatjuk magunkat a Google-nek és más cégeknek. A kérdés csak az, hogy cselekedhetnénk-e másként, hiszen éppen emiatt válik lehetővé a legtestreszabottabb keresés, vásárlás, stb. Alapszabály: a személyre szabottság mindig átvilágítottsággal jár együtt...
süti beállítások módosítása