HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Miért kellenek alternatív keresők?

2007.11.05. 21:18 Szerző: Kereso75 Címkék: google

Bevallom sokáig gondolkoztam, hogy írjak-e erről, végül megérett. Biztos, hogy elég szubjektív lesz - hiszen magam is keresőfejlesztéssel foglalkozom, node pontosan erre való a blog mint műfaj.

Sokszor találkozok ezzel a szemlélettel: "Miért kell egyáltalán a keresés témájával foglalkozni, hiszen ott a Google? Mindent meglehet vele találni." Szeretnék adni néhány szempontot, hogy miért kell, sőt mit több, miért mindannyiunk érdeke, hogy legyen alternatívája a Google-nek.

1. Verseny

Ez az első és legfontosabb szempontom. Talán vannak akik még emlékeznek, milyen "remek" autókat tudott előállítani a szocialista autóipar, mégis várólisták voltak. Éveket vártunk egy Trabantra, és még színt is lehetett választani amennyiben szürkét szerettünk volna. Miért lenne ez másképpen bármilyen más iparágban? A monopólium megöli a versenyt. Miért költene bármelyik vállalat fejlesztésre, ha nem muszáj? Hogy iparágbeli példát hozzak, vajon hol tartana most az Internet Explorer, ha a Mozilla Foundation nem kezdi el fejleszteni a Firefox böngészőt? Bevallom férfiasan, mégha ez blogos körökben ciki is lehet, én Explorert használok, de látványosan tetten érhető, hogy bizony a FF legjobb újításaival igyekeznek lépést tartani. Súlyos veszélynek látom azt is, hogy például az utóbbi időben az AMD megroggyanni látszik és az Intel komoly versenytárs nélkül maradhat a PC processzor fejlesztésben.

Tehát, miért és kinek - leszámítva a Google-t - lenne jó, ha a Google alternatívák nélkül maradna? Mi kényszerítené őket arra, hogy tovább fejlődjenek? Hosszútávon magadnak teszel jót, ha nem egyetlen keresőt használsz.

2. Nem találsz meg mindent

Vannak olyan jellegű adatok, amelyeket nem lehet megtalálni a Google típusú - crawlert alkalmazó - keresőkkel. A Google és a hozzá hasonló kereső motorok arra épülnek, hogy bejárták a webet leindexelhető, kereshető oldalak után kutatva. Talán nem magától értetődő mindenki számára, de számos olyan adat elérhető a weben, amelyeket az ilyen motorok felépítésükből adódóan nem képesek megtalálni. Egyetlen példát említve ilyenek például a telefonszám adatok. Rengeteg hasonló jellegű információ van eltárolva a weben, amelyek rejtve maradnak a számunkra, ha csak nem valamilyen speciális keresőben keresünk. Hogy példát is mutassak erre, mi fejlesztettük azt a toxikológiai metakeresőt, amely a toxikológia területén olyan információk megtalálását teszi lehetővé, amelyeket a hagyományos keresőkkel egyszerűen lehetetlen megtalálni.

3. Találatok sorrendezése

Ki mondja meg, hogy melyek a legjobb találatok egy konkrét kulcsszóra, vagy kifejezésre? Egy festőművészt megkérdezték egyszer: Mi a giccs? Minden, amit nem én festek -válaszolta. Ha tetszik, ha nem, nagyon sok esetben igen szubjektív, hogy melyik a legjobb, és melyik mondjuk a 11. legjobb találat egy keresésnél. Márpedig, ha a 11. helyre került az oldalad - amit te fejlesztesz, vagy amelyiket éppen keresnél - akkor bajban vagy, mert ez majdnem olyan, mintha az 1000. lennél. Az első oldalon túl, csak nagyon kevesen nézik meg a találatokat.

Arra biztatlak, ha keresel nézz meg több keresőt is, mit hoz az első oldalakon. A találatok sokkal jobban különböznek egymástól, mint gondolnád. És bizony találhatsz értékes dolgokat. Ha ez bővebben érdekel egy erről szóló cikk magyar fordítását itt megtalálod. Arról nem is beszélve, hogy ma egy egész iparág épül már arra, hogy segítsenek abban, hogy valaki bekerülhessen az első találatok közé egy keresőben. Tehát minél inkább kereskedelmi értékkel bír az információ, amit keresel, annál inkább indokolt ez az elővigyázatosság.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

1 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr2219642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téli Sándor · http://forumkereso.hu 2007.11.11. 21:13:34

Hasznos cikk. Főleg ez a rész:
"Talán nem magától értetődő mindenki számára, de számos olyan adat elérhető a weben, amelyeket az ilyen motorok felépítésükből adódóan nem képesek megtalálni."

A saját ismerőseim között is volt olyan "szakember", aki a Fórumkereső indulásakor ennyit mondott: "Ja, még egy 'le akarjuk nyomni a google'-t project?"
És sajnos pozícióban levő "szakemberektől" sem idegenek az ehhez hasonló álláspontok.
Remélem, sokan elolvassák ezt a cikket közülük.
süti beállítások módosítása