HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Mit rontottunk el Magyarországon a kereséssel?

2007.09.16. 21:01 Szerző: Kereso75 Címkék: magyar kereső

Előre mondom, nem fogom megmondani a tutit, mert nem tudom. Csak azon méláztam el, hogy itthon miért nem tudtunk csinálni egy saját keresőt, ami meghatározó részesedést tudna felmutatni a magyar piacon? Mindez arról jutott eszembe, hogy a Naver keresőről olvastam, ami a koreai piacon 70 százalékos piaci részesedéssel bír. Még korábban olvastam, hogy Csehországban a seznam a piacvezető kereső. (Érdemes összehasonlítani a seznam és google.cz Alexás rankjét). A seznam motorja egyébként a cseh Jyxo fejlesztése, ami a Tango motorja is. Nálunk meg evidenciává vált, hogy igen itt a Google és hát az annyira jó, hogy nem is érdemes próbálkozni. Szerintem pedig kell, például azért, amit egy korábbi, a tematikus keresésről szóló bejegyzésről írtam. Mit gondoltok?

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

15 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr14167256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Longhand · http://longhand.hu 2007.09.16. 23:39:02

Nagyon jó ötlet és nagyon jó meglátás.
Tolakodás lesz picit, de nem tudom kihagyni a közösségi oldalak továbbgondolásaként megírt ötletemet, ami a lokalizáslára, környezetre épít és halálra verné a Google-t magarországi szinten. 'Közösségi portál terv' címen írtam le a blogomban.
Lokálisan releváns keresések kiszolgálása a leggyengébb pontja a global nagy keresőknek és agyon lehetne csapni őket ezen a szinten egy közösségi portálra épített kereső alkalmazással.

Laci 2007.09.17. 00:02:05

Pár éve még lett volna esélye egy magyar keresőnek, de ma már a gugli is teljesen releváns találatokat ad a magyar keresésekre, ráadásul figyelembe veszi a toldalékolást, ékezeteket stb. A tangó jól indult, de ma a magyar sajátosságok között is veri a gugli. Azért öröm látni a kezdeményezéseket (pl. fórumkereső, de a találatok minőségéről és a bevágott szövegrészletekről inkább ne beszéljünk :-(

SEO szempontból pedig nem mellékes, hogy a google egyeduralma alatt legalább nem kell vesződni más keresőkkel. Na jó, ennek is van rossz oldala...

Oszti · http://www.weblink.hu 2007.09.17. 15:38:43

Írjátok be a Tangó-ba és a fentebb említett cseh Seznam keresőbe a "wikipedia" kifejezést. Azt hiszem a találatok egyértelművé teszik mitől jobb az egyik, mint a másik.

Oszti · http://www.weblink.hu 2007.09.17. 15:39:13

Írjátok be a Tangó-ba és a fentebb említett cseh Seznam keresőbe a "wikipedia" kifejezést. Azt hiszem a találatok egyértelművé teszik mitől jobb az egyik, mint a másik.

AlBrown · http://www.netkezdo.hu 2007.09.17. 15:50:24

Szvsz mindig kell próbálkozni, a legjobb ötletek is sokszor akkor jönnek, ha van már valami "félkész". Nem kell azonnal jobbat csinálni, mint a Google.

A magyar nyelv nagyon összetett, és hozzá párosul, hogy pici a piac, ezért nem hiszem, hogy bármely keresőoriás a közeljövőben ráállna, túlmenve a többesszámnál :)

Az egy érdekes kérdés még, hogy szükséges-e. A környezetemben élő keresők pontosan tudják, hogy mit kell beírni abba a svájci bicskába, hogy a legjobb találatokat kapják. Szóval megfordult kicsit a felállás.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2007.09.17. 16:43:15

Az bizony nagyon is valószínű, hogy cseh nyelven jobb a Jyxo mint magyarul.
Az biztos, hogy megfontolandó, hogy nincs-e túl későn már. Hamarabb kellett volna kezdeni. Speciális jellegű keresők felépítésében viszont lehet még most is mindenképpen fantázia.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2007.09.17. 22:17:51

Meglátjuk mit talál, ha nem csak a kezdőlapokat keresi majd.

emm 2007.09.19. 12:56:18

Picit pontosítanék: a Seznam.cz nem Jyxo fejlesztés, viszont van a Seznamnak egy árukeresője ami Jyxo fejlesztés volt, ez is április végéig futott csak. A Seznam Sklik-je (AdWords) viszont Jyxo fejlesztés. A Seznam és a Google Alexa rank-je a nyári hónapokban nagyon elszállt, természetesen egy picit sem tükrözve a valóságot, a seznam jelenleg is a cseh kereső piac 60%-át viszi. Annak ellenére hogy gyakran ireleváns találatokat ad és nagyon nehezen frissíti az indexét.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2007.09.19. 13:14:13

Nem tudod emm, hogy ki a fejlesztője a Seznam.cz-nek akkor?

emm 2007.09.20. 08:39:12

A Seznam a saját fejlesztésük. Az árukeresést is már saját fejlesztéssel oldják meg, de userként nem tapasztalok semmi különbséget a régi (jyxos) és az új seznamos árukeresőjükben.
Fulltextben még őszintén a Jyxo jobb mint a Seznam, lehet hogy a csehek mazochisták, és azért van a Seznamnak akkora része a kereső piacon :-)
Ezerrel gyúrnak most a fulltextre és az árukeresésőjükre, reméljük hogy jobb lesz.

Bőszin Gyula · http://kutat.hu 2007.10.08. 20:23:30

Sajnálom, hogy kicsit későn találtam rá erre az alapvető kérdésre! Magam is már régóta gondolkodom ezen.
Az okokat kutatva elsőre a "nagy magyar széthúzás" jutott eszembe, mely lehet, hogy csak egy rossz szokás; nem szeretünk kérni senkitől, s így mindig magunkra maradunk.
De az okoknál sokkal fontosabb a jövő; nem hiszem, hogy össze tudnánk fogni, de NAGYON REMÉLEM! Szerintem az agyi potenciál meglenne, s talán némi (állami) támogatással megfejelve eredményt lehetne elérni. Én a magam részéről benne lennék.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2007.10.08. 22:55:53

Most már azért nehéz belekezdeni egy általános jellegű keresőbe, mert ott már kialakult a piaci felosztás. Speciális, tematikus jellegű keresők ahol szerintem még van lehetőség.

Longhand · http://optimalizalas.info/ 2007.10.09. 00:00:21

Lokális tartalmak tekintetében a legkönnyebben verhetők a nagy keresők, ahogy írtam az első kommentben.
Némileg kapcsolódik a témához ez a post és a kulcs kifejezés'searchable social network':
www.seomoz.org/blog/how-yahoo-or-facebook-could-really-kill-google

Bőszin Gyula · http://kutat.hu 2007.10.09. 20:44:51

Endre,
lehet, hogy igazad van, de azért a kis cégek jelenlegi együttműködésénél tovább is léphetnénk: pl. közös adatbázis építésében, ami a felvehetnla versenyt. Erre egyedül senki sem képes. De van még jó pár terület.
Hiszek a szinergiában.
süti beállítások módosítása