HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Rendhagyó nyelvészeti TDK-konferencia a Szláv Nyelvészeti Kör találkozóján

2017.12.06. 14:04 Szerző: Szabó Martina Katalin Címkék: konferencia orosz nyelvészet meetup adatbázisok narratíva alkalmazott nyelvészet számítógépes nyelvészet szentimentelemzés emócióelemzés кружок Сегедский лингвистический кружок по славистике

November 15-én harmadik alkalommal rendeztük meg a Szegedi Szláv Nyelvészeti Kör (Сегедский лингвистический кружок по славистике) találkozóját, amelyet most rendhagyó módon egy nyelvészeti témájú TDK-felolvasással kötöttünk egybe.

mockup-03.jpgA meetupokat hárman, Nyíri Zsófival és Lázár Bernivel együtt szervezzük a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának épületében.

A csoport 2016. októberében alakult Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Célja, hogy platformot teremtsen arra, hogy a szláv nyelvészet iránt érdeklődő vagy azzal foglalkozó hallgatók és kutatók eszmét cserélhessenek, együtt gondolkodhassanak.

A találkozó programja rendhagyó volt: egy TDK-fordulót rendeztünk a keretében, amelyen két nyelvészeti tárgyú kutatás mutatkozott be. 

zsofi_es_berni.jpg

A bemutatott kutatásokat Nyíri Zsófi és Lázár Berni, a Precognox munkatársai végzik, akikre nagyon-nagyon büszkék vagyunk :) Munkájukat témavezetőként van szerencsém követni.

A találkozó programja a következő volt:

Először Nyíri Zsófi (Orosz nyelv és irodalom MA) bemutatta TDK-pályamunkáját a következő címmel: Orosz nyelvű szövegek narratívaelemzése automatikus tartalomelemzési módszerek segítségével. Ezt követően Lázár Bernadett (Szlavisztika – orosz BA) ismertette folyó TDK-kutatását, munkatervét. A prezentáció címe az Orosz és magyar mozgást jelentő igék argumentumszerkezetének összevető vizsgálata volt.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a két kutatást.

 

 Zsófi előadásában egy orosz nyelvű szentiment- és emóciólexikon, valamint egy szépirodalmi korpusz, a NarRu létrehozásának tapasztalatairól és felhasználásának első eredményeiről számolt be. A korpusz és az elemzési eszközök létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy a szövegek emóció- és szentimentelemzésével feltárjuk azok narratívastruktúráit. Az előadásban bemutatta a korpusz felépítését és a létrehozás legfontosabb szempontjait, valamint a szótárak készítésének eszközeit, módszereit, alapelveit és adatait.

Figyelembe véve a forradalom, valamint az annak hatására született művek közötti időrést, a szövegek határának az 1895-1955 közé eső időszakot választottuk. Ezt a későbbiekben további három periódusra osztottuk: az 1. korszakot 1895-1910, a 2. korszakot 1910-1920, a 3. korszakot pedig 1920-1955 közé helyeztük. Az 1. periódus a forradalom előtti, a 3. periódus a forradalom utáni időszakot reprezentálja, míg a 2. periódus a forradalom hatására vagy az azt közvetlen megelőző években létrehozott szövegeket foglalja magába.

Ezt követően ismertette a korpuszszövegek emóció- és szentimentelemzési eredményeit. Áttekintést adott arról a megoldásról, amellyel a kapott elemzési eredmények alapján a szövegek narratívaszerkezeteit feltártuk, és a leggyakoribb narratívatípusokat definiáltuk.

Végezetül szólt arról az interaktív dashboardról, amelynek segítségével a korpuszt a létrehozott eszközökkel a szentimentek, az emóciók, valamint a narratívaszerkezetek szempontjából vizsgálhatóvá tettük. 

A kutatás reményeink szerint hamarosan bemutatkozik az MSZNY-konferencián! Emellett sikerült az OTDK-kvalifikáció is, Zsófi tehát hamarosan az oroszágos versenyen is bemutathatja eredményeit! Ezúton is nagyon gratulálunk neki, büszkék vagyunk rád!

∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝

Berni előadásában az átjön/bejön, valamint az átmegy/bemegy igekötős igepárok argumentumszerkezeteit vizsgálta a Szeged és a Dívány korpusz adatai alapján. A téma az elmélet nyelvészet mellett nyelvtechnológiai szempontból azért is fontos, mert az igekötős igék argumentumszerkezetének automatikus kezelése kimerítően még nem megoldott, azok bizonyos problémáira megoldás még nem született.

Az előadás két fontos céllal bírt: Egyrészt a korpuszadatok segítségével fel kívánta tárni a vizsgált igék argumentumszerkezeteinek kvantitatív és kvalitatív sajátságait a korpuszadatok alapján, azaz a tényleges nyelvhasználatban. E munka során azt is megvizsgálta, hogy mutatkozik-e valamiféle eltérés a két, szöveganyagukat tekintve jelentősen különböző korpusz adataiban. Másrészt a korpuszvizsgálati tapasztalatokat össze kívánta vetni a szótárak, valamint a vonatkozó elméleti nyelvészeti szempontú tanulmányok megállapításaival.

Berni sok támogató tanácsot kapott, már lelkesen készülünk a további szereplésekre. 

∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝∝

Aki szeretne csatlakozni a Szláv Nyelvészeti Körhöz, írjon egy e-mailt nekünk bártan, vagy keressen minket a Facebookon! 

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr5213409303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása