HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Marketing és (nyelv)technológia

2013.05.28. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: marketing nyelvtechnológia

Az Onlinemarketing blogon jelent meg Marketing mérnökök címmel egy poszt kb. két hete. Nagyon érdekes azt látni, hogy vannak akik szerint ez a jövő, vannak akik szerint már most is alapvető elvárás az analitikai alaptudás ezen a területen. A The Economist egy cikke szerint az amerikai nagyvállalatok hetven százaléka alkalmaz ma már "chief marketing technologist" szakembert. Mivel az említett írás alapvetően üzleti szempontból foglalkozik az információtechnológia nyújtotta új lehetőségekkel, érdemes főbb pontjain végigmenni és megvilágítani technológiai oldalról ezeket. Egyben szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nem csak a "nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban" érhetők el hasonló technológiák. Mi lenne ha az NLP meetup-on egyszer összetalálkozhatna pár marketinges és a területet technológiai oldalról támogatni próbáló kolléga? Ha van igény erre, írjatok nekünk és összehozunk egy beszélgetést!

 

Sentiment Analysis.png

A mobilinternet és a perszonalizáció elterjedése olyan kontextust teremt, mely lehetővé teszi az ún. adaptív (vagy személyre szabott) marketinget. A kontextusnak óriási ereje van a keresésben is, a GoogleNow pl. erre alapozva találja ki gondolatainkat és tálalja fel az adott helyzetben számunkra szükséges információt. A reklámozás terén ez valahogy így néz ki:

With new digital tools marketers can reach the likeliest customers when they are most in the mood to buy. Last summer Wall’s ice cream and O2, a mobile-phone network, teamed up to send advertisements to Londoners’ smartphones when temperatures climbed. When the weather cooled Kleenex, a brand of tissues, used Google search terms and health-service data to target ad spending to areas likely to suffer the most sneezes. 

A webkettes tartalmak monitorozása akár sci-fi-be illő jeleneteket is produkálhat. A Nestlé "digital acceleration team" főhadiszállását így mutatja be a riport:

The setting was a situation-room-like studio, where the focus is normally on how Nestlé’s own products are faring among electronic opinion-formers. A glowing map shows where social-media buzz is liveliest. A screen records that Kit Kat bars were the subject of 164,462 recent posts on Twitter, Facebook and the like. Of these, 73% were positive. (Though it is hard to imagine why anyone would complain about chocolate. What’s not to like?)

Kit Kat captured 34% of the chocolatey chit-chat, reveals an illuminated pie chart, while Snickers did better, with 39%. If sentiment droops, “community managers”, many of them DAT alumni, can swoop in to soothe a malcontent or suggest a fix. Such give and take has “radically changed the relationship between our brands and the consumer”, says Patrice Bula, Nestlé’s marketing chief. “Today we have really entered the age of conversation.”

A tartalom- és szentimentelemzés a jelek szerint bevett dolog a Nestlé marketing osztályán.

Az utóbbi években az ügyfeleikkel hosszú kapcsolatot ápoló cégeknél (pl. bankszektor, telekommunikáció stb.) kialakított CRM (customer-relationship management) rendszerekhez hasonló megoldásokat vesz át a többi iparág is. A cégek ugyanis igyekeznek magukhoz kötni a fogyasztókat. Ezért "beszélgetnek" velük a közösségi médiában s különféle tevékenységekbe (pl. online nyereményjátékok, kampányok stb.)  próbálják bevonni őket. Ez egyben kihat a hirdetésekre is, hiszen nem a klasszikus reklámok, hanem tartalmak kerülnek előtérbe. Ezek hatékonysága nem mérhető jól a hagyományos eszközökkel (pl. A/B teszteléssel) a közösségi médiában megjelenő reakciók monitorozása pedig alapvetően SNA (social network analysis - közösségi hálózatelemzés) és tartalomelemzéssel végezhető csak el.

Alábbi posztjainkban külföldi megoldásokat mutattunk be erről a területről:

A magyar piacon is elérhetők hasonló szolgáltatások! Ezek közül a legismertebb talán a Replise (korábban Brandmonitor) a blogunkon is bemutatott Neticle Technologies és a Maven7. Rajtuk kívül is akad szép számmal nyelvtechnológiai cég hazánkban. Habár ezt nem szokás reklámozni, ezen a területen tényleg a világ élvonalába tartozik hazánk! Az NLP meetup előadói, a Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform és a LinguaPark Klaszter tagjai között érdemes keresnie annak, akinek ilyen fejlesztésre van szüksége.

Saját tapasztalatom az, hogy nagyon nehéz elmondani miben is tud segíteni a technológia egy szakembernek (persze ebben sokszor benne van az is, hogy mi nem értjük, mire is lenne szüksége a másik oldalnak és elbeszélünk egymás mellett). Szerencsére van pár rövid elemzés, melyekben nem a technológián, hanem az elemzésen és az eredményeken van a hangsúly. Ezek talán segítenek elképzelni azt, mire is alkalmazhatók olyan nagy szavak mint SNA, polaritás mérés stb.:

  • Tempfli Péter: A legfontosabb blog nyomában - Rövid cikk a borászattal foglalkozó blogok elemzéséről és általában a blogos hálózatokról
  • Network blog: Online politikai harctér I. és II. - A hazai politikai pártok online jelenlétét elemzi a Facebook-on és a Twitter-en
  • Méltányosság Politikaelemző Központ - Neticle Technologies: Politikai véleményárfolyam - havi rendszerességgel megjelenő elemzés a hazai politikai élet webes lenyomatáról

Milyen szép lenne, ha a két szakma képviselői le tudnának ülni egy kicsit beszélgetni! Mit tudnak most nyújtani a nyelvtechnológiai cégek, milyen nemzetközi trendekre érdemes figyelni? Mire lenne szüksége a felhasználóknak (ezt a legnehezebb kitalálni)? Hogy viszonyulnak a marketingesek pl. a szentimentelemzésekhez? A tavalyi NLP matiné mintájára találkozzunk valamikor és beszélgessünk el ezekről a kérdésekről!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr555315757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása