HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Miért nem fizetnek a keresők a tartalomért?

2008.05.19. 16:28 Szerző: Kereso75 Címkék: keresés jövője keresés problémái

Marc Cuban, aki egyébként foglalkozása szerint milliárdos (például övé a Dallas Mavericks kosárlabda csapat) teszi fel a kérdést, miért nem részesülnek a tartalmak előállítói abból a pénzből, amit a Google keres  a segítségükkel. Elég bombasztikusan fogalmaz, hiszen azt veti fel, hogy mi lenne ha a Yahoo fizetne a legnagyobb tartalomelőállítóknak, hogy tegyék elérhetetlenné a lapjaikat a Google számára, vagy megfordítva, kössenek exkluzív tartalommegjelenítési szerződést velük. Vajon mit tenne a Google a legjobb 1000 oldal nélkül? Például a Wikipedia forgalmának több, mint 60 százaléka jön a Google keresőn keresztül, ugyanakkor az ott végrehajtott keresések több, mint 5 százaléka(!) egy Wikipedia találatra való kattintással végződik.

Egyszerűen el lehetne intézni az egész kérdéskört, mondván a tartalomelőállítók úgy részesednek a bevételekből, hogy forgalmat kapnak a Google-n keresztül, amiből aztán akár pénzt is kereshetnek. Azért nem ennyire egyszerű ez a kérdés. Más iparágakban máshogy alakult a bevételmegosztás.

Alexander Ginzburg a rádiózást hozza analógiaként. (A címben feltett kérdés egyáltalán nem új, ő tavaly októberben fogalmazta meg.) A rádiótársaságok a lejátszott zenék után jogdíjat fizetnek a szerzőknek. Teszik ezt annak ellenére, hogy maguk a szerzők is érdekeltek a rádiós "megjelenésben" hiszen forgalmat terel hozzájuk az adó - lemezeiket, dalaikat többet fogják keresni a boltokban, interneten. Vagy említhetnénk a bulvárújságírást, ahol egy-egy sztár képeiért milliókat fizetnek, annak ellenére, hogy nagyon sok esetben maga a média, ami fenntartja a "sztárság" látszatát.

Tehát a "forradalmi" kérdés. Nem járna valamennyi pénz a tartalomelőállítóknak is? 

Az érkezett hozzászólások alapján a témát egy kicsit tovább is folytattam...

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

9 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr91477051

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - Goldmann Dávid 2008.06.07. 18:11:24

[...]A kommentek ellenére nagyon figyelemméltó a gondolatmenet:[...]

Trackback: Onlinemarketing blog - online marketing 2008.05.20. 00:09:01

Üzleti modellkedésHa pénzről van szó, akkor az emberi fantázia sok csodára képes. Kb. bármiből megpróbálunk pénzt csinálni, csak dolgozni ne kelljen. Egy kicsit nekem ilyen kategória az is, amit most olvasok éppen a Kereső Világ blogon. Egészen pontosan…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atleta · http://www.atleta.hu 2008.05.20. 03:45:32

Hat ekkora butasagot is reg olvastam. A keresok nem a masok altal eloallitott tartalmakbol elnek, hanem a piaci igenybol, hogy a felhasznalok keresni akarnak ezekben a tartalmakban.

A tartalom eloallitoknak pont akkora szukseguk van a keresokre, mint a keresoknek rajuk - keresok nelkul sok oldalra senki nem jutna el. Keresok nelkul nem igazan mukodne egy ekkora web. Ha valakinek ez nem magatolertetodo, akkor csak gondoljon utana, hogy vajon miert lehet penzt kerni a keresomarketingert es a szponzoralt elhelyezesekerert...

De ha bele is megyunk ebbe a zoldsegbe, akkor talan egy kicsit fokozhatnank is: ugye a talalatkent szereplo oldalakat azert keresoben keresi az ember, mert ven egy csomo szamara ertektelen oldal is, amik kozul ezzel a modszerrel kell kivalogatni az ertekeseket. Tehat ha valakinek fizetni kene, akkor azok pont a nepszerutlen oldalak, hiszen ok teszik valojaban szuksegesse a keresoket, es nem mondjuk a wikipedia, ami marha jol meglenne google nelkul (egyszeruen a wikipedia fooldalan keresne a tobbseg). De kar ezen toprengeni, mert suletlenseg az egesz, fejreallitott gondolkodas. Raadasul a piac pontosan megmutatta, hogy ki ad inkabb erteket a masiknak.

., (törölt) 2008.05.20. 07:41:36

Miért nem fizetnek az oldalak a guglinak azért, mert odavezeti a látogatókat/érdeklődőket?

Nzoltan 2008.05.20. 07:43:44

A Google abból él, hogy pénzért előnyösebbre rendezi át a találatokat.
Ez a csávó lemaradt valamiről? Lottón nyerte az összeget? Netán örökölt?:-P

confessor 2008.05.20. 08:13:44

Ez nagy blablabla.
Ott kezdődik a dolog, hogy külön szakága van már a kereső motoroknak megfelelő weblap optimalizálásnak. Úgy híjják, SEO.
Marketing szempontból kiemelten fontos, hogy ha csinálsz egy weblapot, az rajta legyen a google találati listáján. Valahol az első 2 oldalon.
Hatalmas mennyiségű portál van már. És mindenki azt szeretné - és itt most nem Mari néni receptoldalára gondolok elsősorban - hogy ha az ő oldalának megfelelő dologra keres rá valaki, akkor az ő oldalát találja meg.

Gilderoy 2008.05.20. 08:16:30

Szerintem a Google annyira dominál, hogy ha pénzt kérsz, akkor kiszedik a lapodat, aztán úgy maradsz. Ha lenne tényleges verseny, akkor talán lehetne ezen gondolkodni.

confessor 2008.05.20. 08:28:47

És mi változna, ha verseny lenne?
Egy keresőmotor a weblap készítőit szolgálja ki. Önmagában nem értem ezt a filozófiát...
Pl van egy szállodám. Valaki szállást keres. Aztán a google fizessen azért, mert az ő szolgáltatása alapján valami megtalál engem a további más száz oldal között és a végén szobát foglal?

A google azért lett elterjedt, mert jól indexel. És sokkal pontosabb találati listát ad, mint más keresők.

Ez meg hogy a rádiók is fizetnek a zeneszámokért... Ez kb olyan, mintha azt mondanád, csinálsz egy plakátot és fizessen érte az, aki kirakja a falára, mert ugye annak is van designja, védi a szerzői jog és örüljön neki, hogy ott lehet.

Irdatlan nagy marhaság ez az egész.

LiBerti 2008.05.20. 08:41:20

A fickó nyitott kapukat dönget: Google AdSense.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2008.05.20. 08:53:12

Hogy lehet egy milliárdos ennyire hülye?

akárki 2008.05.20. 09:25:44

1, A google nem szolgáltat tartalmat a keresőn keresztül, csak találatokat, oldalcímeket.

2, A tartalmat az előállítója szolgáltatja, aki elhelyezhet reklámokat a saját oldalán, ha pénzt akar.

3, Elég sokat kellene a yahoo-nak fizetni ahhoz, hogy valaki annyira kibaxon magával, hogy kivetesse magát a google-ből.

4, A rádiózás rossz példa, mert ott a rádió az egész terméket szolgáltatja, nem csak az előadót meg a szám címét.

5, ez a baromság, csak önreklám ennek a lángésznek, remélem letiltotta magát a google keresőből
süti beállítások módosítása