HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (10) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (18) alternatív (6) alternatív keresőfelület (27) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (17) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (33) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (82) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (14) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (8) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (18) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (61) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Van-e létjogosultsága a robotújságírásnak?

2022.02.07. 07:22 Szerző: Hódi Péter Címkék: cikk robot újságírás automatizálás algoritmus NLG természetes nyelvfeldolgozás robotújságírás természetes nyelvi generálás

Már cikkünk címe is furcsán hangozhat. Ugye? Robot - lét. De kezdjük egy rövid bevezetéssel, mielőtt megpróbálnánk megválaszolni a fenti kérdést!

ember_robot.jpg

Mi az a robotújságírás?

A robotújságírásban vagyis az automatizált újságírásban bizonyos adatokat valamilyen emberi nyelven megírt hírekké alakítanak át. Ezt természetes nyelvi generálási (NLG) technikákkal érik el. Egyszerűsítve: a folyamat során egy mesterséges intelligenciába táplált adatok segítségével szöveges tartalmakat hoznak létre.

“A robotújságírás nagy előnye, hogy az erre a célra alkotott algoritmusok nemcsak hogy képesek egy adott témában hírek ezreit létrehozni, hanem ezt gyorsabban, olcsóbban és potenciálisan kevesebb hibával is megtehetik, mint bármely emberi újságíró.” - állítja cikkében Andreas Graefe professzor.*

Milyen esetekben hasznos az automatizált újságírás?

A robotújságírást abban az esetben célszerű alkalmazni, amennyiben ehhez strukturált adatok állnak rendelkezésre, és a téma ismétlődő jellegű. Több ilyen terület is eszünkbe juthat, például a sport, a pénzügy vagy éppen az időjárás.

Természetesen alapvető fontosságú, hogy az input-ként szolgáló adatok pontosak és megfelelően értelmezhetőek legyenek az algoritmus számára szöveggeneráláshoz.

Vegyünk egy példát időjárás-előrejelzésre:

"Csípős éjszakák, hideg nappalok
Szerdán gomoly- és észak felől fölénk sodródó fátyolfelhők zavarhatják meg a napos időt. Érdemi csapadék nem valószínű, legfeljebb gyenge hózáporok lehetnek, főként eleinte a középső tájakon. Gyenge lesz a légmozgás. Délután -2, +3 fok várható."

A fenti szöveg generálásához inputot jelentenek többek között a hőmérsékleti- és széladatok vagy a felhőtérkép.

Alacsony szélsebesség - “gyenge lesz a légmozgás”
Kevés az előrejelzett csapadékfelhő - “érdemi csapadék nem valószínű.

Az ilyen módon generált szövegek szakértő általi ellenőrzése természetesen erősen javasolt, az azonban már nem igényel akkora időráfordítást, mint a teljes szöveg megfogalmazása, szerkesztése és gépelése.

Könnyen belátható, hogy például sporteseményekről történő tudósítások esetén, (amelyek száma igen jelentős), komoly segítséget jelenthet a robotújságírás. Az algoritmus fejlettségének mértékében pedig akár színvonalas tudósítások is születhetnek.

emberi_kez.jpg

Az olvasó dönt

Jelenleg kevés az információ arról, hogy a nagy lapok szerkesztőségei milyen mértékben alkalmazzák a “robo-zsurnalizmust”, ez azonban összefügghet többek között bizonyos üzleti titoktartási okokkal is.
Végső soron úgyis az olvasó fogja eldönteni, hogy egy-egy írás, beszámoló mennyire hiteles és milyen színvonalú, illetve a későbbiekben preferálni fogja-e az adott médiafelületet.
Biztosan sokan vannak azok, akik kétkedve fogadják a robotújságírást, vagy nem örülnek a megoldásnak (különösképpen a hús-vér újságírók), de az igény felmerülése azt mutatja, hogy bizonyos mértékben van létjogosultsága, még akkor is, ha nehezen egyeztető össze a robot és a lét, mint kifejezések.

És vajon a fenti szöveget ember írta?

Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, kérjük olvassa el a Towards Data Science oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául is szolgált!

*szabad fordítás

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr1116802216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása