HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (10) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (15) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (52) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (15) Google (27) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (29) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (73) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (40) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (59) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (36) szöveganalitika (6) szövegbányászat (19) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Tedd zsebre a világot! A digitális adattárolás története

2019.03.08. 12:00 Szerző: Hódi Péter Címkék: adat adattárolás adatbiztonság

Napról-napra egyre több digitális adat keletkezik, elég csak a közösségi média felületeken generált posztokra gondolni. A megosztott dokumentumok (képek, videók, szövegek) hatalmas adattárolási igényt generálnak, ezért a minél fejlettebb megoldások kidolgozása alapvető fontossággal bír az emberiség számára.

Az első számítógépek megjelenése óta komoly kihívást jelent a hatékony adattárolás. Hogyan fejlődött és melyek voltak a meghatározó lépcsőfokai ennek a folyamatnak?

 

Az első lépés

Az lyukkártyákat még a XVIII. században kezdték hasznosítani, akkor még szövőszékek irányítására használták, ezáltal „programozva” azokat minták létrehozására. Ehhez hasonló lyukkártyákat használtak az első egyszerű számítógépeknél adatok rögzítésére és olvasására.

 

A közelmúlt

Az első, un. véletlen hozzáférésű digitális memória a Freddie Williams és Tom Kilburn feltalálók által kifejlesztett Williams- vagy Williams-Kilburn cső volt a már – a yottabyte-os világban - nevetségesnek tűnő 0.0625 kB-os megközelítőleges kapacitásával.

A dobra emlékeztető formájú Drum Memory már a modern merevlemezek megjelenésének előfutára volt. Az 1932-es feltalálása ellenére alkalmazása az 50-es és 60-as években terjedt el. Tárolókapacitása megközelítőleg 10 kB volt.

A szekrény méretű mágnesszalagos adattároló, mint például az Uniservo vagy az első lemezmeghajtó, az IBM 350 megjelenése után azonban igen sokat kellett várni a kompaktabb méretű adathordozókra, így a magnókazettára, illetve a floppy lemezre.

isolated-316393_1280_1.jpg

 

Ezt követően a 80-as, 90-es évek hoztak jelentős előrelépést a merevlemezek és a hordozható adattárolók fejlődésében, elég csak az írható (később újraírható) cd lemezre, a MiniDisc-re vagy a később zsákutcába futott DAT kazettára gondolni. A személyi számítógépek merevlemezeinek hatalmas lépésekkel történő fejlesztése is ekkorra datálható. Természetesen a hard disk-ek hatékonyabbá tételére még a mai napig is folynak kísérletek.

open-hard-drive-1200164_1280.jpg

Az un. szilárdtest meghajtókat (SSD) már az különbözteti meg a merevlemezes meghajtóktól (HDD), hogy ezek már nem tartalmaznak forgó alkatrészeket (disk) és mozgó író-olvasó fejeket. Az SSD-k sikerüket nemcsak tárolókapacitásuknak, hanem gyorsaságuknak is köszönhetik.

 micro-sd-card-72141_1280.jpg

Jelen és jövő

Meg kell említenünk még a mai napig használt pendrive-okat, illetve SD-kártyákat, melyek kapacitása - fizikai méretük csökkenése ellenére - jelentősen megnőtt. Nagy előnyük kompakt méretük és egyszerű hordozhatóságuk.

Az eddigiekben említett fizikai adathordozók személyes használatát az internet elterjedésével és elérhetőségének fejlődésével (Wi-fi, mobilnet) mára már szinte teljesen kiváltják a felhőszolgáltatások. Természetesen a felhőszolgáltatások biztosításához jelentős adatparkok létesítésére volt / van szükség.

A felhőszolgáltatások elterjedése ellenére továbbra is szükség van fizikai adattárolókra – gondoljunk csak a biztonsági kockázatokra.

A digitális adattárolás története a szemünk előtt íródik, fejlődése az igények növekedését tekintetbe véve megállíthatatlan.

 

A cikk alapjául a Mashable.com oldalon megjelent információk szolgáltak. A poszt megírásához egyúttal az említett adattárolókról szóló Wikipédia cikkek kerültek felhasználásra.

A képek forrása a PIXABAY

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr8214641418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása