HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (9) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (15) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (51) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) google (57) Google (25) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (27) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (71) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (40) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (8) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) lda (10) LDA (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (58) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (36) szövegbányászat (18) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Mielőtt felrobban a labor és a főnök

2019.03.01. 12:00 Szerző: Hódi Péter Címkék: kutatás adat adatbányászat adatkezelési terv

head-1994520_1280.jpg

A kutatások alapja és egyúttal végterméke az adat. Egy kutatási projekt indulása előtt alapvető fontosságú, hogy meghatározzuk a folyamat során az adatokkal történő munkavégzés minden apró lépését. Ezáltal biztosítani tudjuk a kutatási projekt technikai hátterét. Számos kérdést kell feltennünk magunknak. Ezen kérdések és a rájuk adott válaszok alapján tudjuk összeállítani az adatkezelési tervet (Data Management Plan - DMP).

 Tervezz előre, kutass nyugodtan egy jó adatkezelési tervvel!

Hasznos kérdések 

 • Milyen adatok adják a kutatás alapját (honnan gyűjtjük össze, milyen formátumú, milyen terjedelmű, milyen metaadatok kapcsolódnak az adatokhoz)?
 • Hogyan fogom összegyűjteni az adatokat (honnan, milyen módszerrel)?
 • Milyen etikai normákat kell tekintetbe vennem?
 • Hogyan fogom kezelni a kapcsolódó szerzői jogokat?
 • Milyen módon lesznek az adatok tárolva, mekkora tárhelyre lesz szükség és meddig?
 • Szükség lesz-e az eredmények megosztására, publikálására?
 • Ki lesz felelős az adatokért és a velük történő munkavégzésért?
 • Mely programok használata válik szükségessé a kutatás során (legyűjtéshez, szerkesztéshez, átalakításhoz, megjelenítéshez)?
 • Mások is fogják használni a kutatási eredményeimet? Milyen elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek az eredmények az adathasználat szemszögéből?

 

Természetesen a fentieken kívül számos egyéb körülmény befolyásolhatja, hogy milyen további kérdések merülnek fel. Minél több kérdést teszünk fel és válaszolunk meg, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a kutatás folyamatát és sikerességét nem fogja negatívan befolyásolni az adatokkal történő munkavégzés.

Az adatkezelési terv nem egy egységes formátumú dokumentum, számos különböző formában kerülhet összeállításra (táblázat, kiskáté, szöveges file, pdf, stb.). Készítsünk olyan tervet, mely nemcsak számunkra, hanem az adott kutatás összes résztvevőjének számára átlátható és hasznos!

 

Egy jól felépített adatkezelési terv (DMP) tartalmazza az alábbiakat is

 • A kutatási projekttel kapcsolatos információk (név, cél, határidők, résztvevők, adatokért felelős személy, adatok jogosultági szintjei)
 • Szerepek a projektben
 • Adatok típusa és mennyisége
 • Specifikációk
 • Szoftverigény
 • Hardverigény
 • Dokumentumok kezelésére vonatkozó irányelvek (pl.: a dokumentumok elnevezési követelményei – projekt_alprojekt_szerző_dátum.doc, mappastruktúra)
 • Adattárolás (rövid- és hosszútávú) megvalósulása
 • az adatkezelési terv kiértékelését tartalmazó fejezet

A kutatási projekt lezárása után célszerű az adatkezelési terv felülvizsgálatának elvégzése, majd a tapasztalatok alapján történő módosítási javaslatok kidolgozása, ezzel is hozzájárulva a jövő kutatási projektjeinek sikerességéhez.

Lássunk egy lehetséges tervet, mely egy fiktív kutatási projekthez készült:

 

Projekt név

Amőbakutatás 2.0

Indulás időpontja

2019.02.22.

Határidő

2020.02.22.

Résztvevők

Nagy Éva, Kis Tamás

Adatfelelős

Nagy Éva

Cél

Az amőbák alvási idejének meghatározása

Helyszín

Amőbafalva / XOX Labor

 

 

Hely

Software

Formátum

Adatforrás

www.amobakutatas.org

TAS Data Collector

JSON, docx, xlsx, csv

Tárolási hely

D→Amobakutatas→Adatok

Win intéző

docx, xlsx, csv

Vizualizáció

D→Amobakutatas→Adatok→Vizualizált adatok

Win Word, Excel

xlsx, Power BI

Eredmény megjelenítés

D→Amobakutatas→Adatok→Publikáció

Win Word, Excel

docx, xlsx, csv, pdf

Fájl-ok elnevezésének formátuma

alvasido01_nagyeva_20190222.xlsx vagy

alvasido01_kistamas_20190225.docx

Win Word, Excel

docx, xlsx, csv

Publikálási hely

www.amobakutatas.org/amobaalvas

Web

WordPress

Megosztási hely

www.linkedin.com/amobakutatas

Web

LinkedIn profil

Elsődleges adattárolási hely

D→Amobakutatas→Adatok

Win intéző

docx, xlsx

Másodlagos adattárolási hely

www.amobacloud.com/amobakutatas

Web

Amobacloud profil

Harmadlagos adattárolási hely / közös

 

www.amobacloud.com/amobakutatas/kutatoknak

Web

Amobacloud profil

 

Adattárolás határideje / elsődleges

2022.02.22.

Adattárolás határideje/ másodlagos

2032.02.22.

Adattárolás határideje/ harmadlagos – közös

2032.02.22.

Tervezett adatmennyiség

9 GB

 

Jogosultság 1

D→Amobakutatas→Adatok

Nagy Éva, Kis Tamás

Jogosultság 2

D→Amobakutatas→Adatok→Vizualizált adatok

Nagy Éva

Jogosultság 3

www.amobacloud.com/amobakutatas/kutatoknak

Amőbakutató Intézet munkatársai / Amobacloud profil

Jogosultság 4

www.amobakutatas.org

Adatlegyűjtés és felhasználás engedélyezve az Amobakutatas.org adattulajdonosa által.

 

Adatkezelési terv információk

Az Amőbakutatás 2.0 projekt célja az amőbák alvási idejének tanulmányozása. Alapja a www.amobakutatas.org oldalon megjelent tudományos anyagok, melynek legyűjtésével és az adatok átalakításával a Precognox Kft.-t bízzuk meg. A már meglévő kutatási anyagok és az új kutatási eredmények docx és xlsx formátumban kerülnek mentésre a labor személyi számítógépén, illetve a www.amobacloud.com/amobakutatas webhelyen. A kutatás eredményeit is ezeken a felületeken tároljuk, a további felhasználás lehetőségét a www.amobacloud.com/amobakutatas/kutatoknak oldalon biztosítjuk.

Ezen adatkezelési terv felülvizsgálatára a projekt lezárulta – 2020.02.22. – után kerül sor. A felülvizsgálat célja a további amőbakutatási projektek adathasználattal kapcsolatos munkafázisainak sikeres koordinálása.

 

 

Bár sokan legyinthetnek most, de mégis: az adatkezelési terv elkészítéséhez szükséges idő a projekt későbbi szakaszaiban bőven megtérül és emellett a kérdésekre adott válaszok által a kutatási folyamat bármely fázisában segítségül hívható. Természetesen a DMP kizárólag akkor lehet sikeres, ha a benne foglaltakat minden résztvevő magára nézve kötelező érvényűnek tart és feladatát mindenki a rögzített elvek és szabályok alapján látja el.

 Kis túlzással – készítsünk egy jó tervet és akkor sem a labor, sem a főnök nem robban majd fel!

 

 A cikk alapjául a https://datasupport.researchdata.nl oldalon megjelent információk szolgáltak.

A kép forrása: Pixabay

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr7414624612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása