HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (7) adatbányászat (10) adatelemzés (7) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (16) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (53) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (16) Google (31) google (58) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (31) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (79) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (12) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (6) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (16) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (61) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Adatvizualizáció arról, hogy hogyan beszélnek a romákról a kuruc.info-n

2015.09.09. 10:31 Szerző: Kitti Balogh Címkék: roma gyűlöletbeszéd adatvizualizáció

Habár az utóbbi időben más csoport ellen folyik csőstül a gyűlöletbeszéd, a romaellenesség állandónak számít a magyar közhangulatban. Egy korábbi kutatásunkban - melyhez a most elkészült adatvizualizációt szeretnénk bemutatni - ez utóbbi jelenséget vizsgáltuk a kuruc.info beszélő nevű Cigánybűnözés rovatában. Az oldal 2006-os indulásától 2015 elejéig elemeztük a cigányellenes témák időbeli alakulását,  amit egy adatvizualizáció segítségével tettünk szemléletessé és interaktívvá.

kuruc_adatviz_screenshot_2.png

 

A Cigánybűnözés rovat cikkeinek témáit a látens Dirichlet allokáció (LDA) nevű topik modell segítségével nyertük ki, amivel 27 jól elkülönülő romaellenes témát kaptunk. Hogy a cikkek milyen topikokban íródtak, az idő függvényében is megvizsgáltuk. Így megkaptuk, hogy az egyes témákban mely időszakokban és időpontokban írtak kiemelkedően sokat. Az idősorban megjelenő csúcsok általában egy kirívó eseményhez köthetők, amelyeket az adatvizualizáción is megjelenítettünk. Vannak azonban olyan általános, de mégis gyakori témák (pl. a lopással kapcsolatos hírek vagy a verekedésekről, késelésekről, támadásokról szóló hírek), amelyeknél nem lehet ilyen kirívó, a médiában nagy visszhangot kapott eseményeket meghatározni. A vizualizáción jól látszik, hogy a 2006-tól 2011-ig tartó időszakban a hírportál aktivitása jóval nagyobb volt és többféle speciális témában írtak, míg a 2011-től 2015-ig tartó időszakban inkább olyan általánosabb hírekkel tartották fenn a rovatot, mint a lopásokról szóló hírek.

Az adatvizualizációt Szűcs Krisztina készítette, aki nagyszerű munkát végzett a topikok időbeli megjelenítésével. 2012-ben diplomázott a MOME-n, azóta szabadúszóként foglalkozik adatvizualizációk tervezésével.

Krisztina munkájával nagyon elégedettek vagyunk és mindenkinek csak ajánlani tudjuk, akinek adatvizualizációban szüksége van egy profira!

Krisztinát a szeptember 15-i Budapest Open Knowledge Meetup-on is meghallgathatjátok, ahol az Oktatás és az adatok téma kapcsán fog előadni az OECD és a visualizing.org "The Economic Return on Education" adatvizualizációs pályázatán első helyet szerzett munkájáról.

 

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

2 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr887770102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Jones 2015.09.09. 12:57:55

Nem igazán értem a vizualizációt. Az egyik téma a Cozma-gyilkosság. Ott értem, hogy egy nagy kiugró adatoszlop van amikor megtörtént és, hogy utána található még cikk róla... na de előtte is?? Ez hogyan?

Kitti Balogh 2015.09.09. 13:50:42

@Dr. Jones: Nagyon szemfüles vagy! Ez úgy lehet, hogy a módszer minden cikkhez egy vagy több témát rendel hozzá automatikusan aszerint, hogy milyen szavakat tartalmaz. Ha a Cozma-gyilkosság előtt volt olyan cikk, ami olyan szavakat tartalmazott, amik erre a témára voltak jellemzőek (pl. veszprémi, sportoló, szórakozóhely), akkor előfordulhat, hogy a cikkhez ezt a témát is hozzárendelte valamilyen mértékben.
süti beállítások módosítása