HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Váltsunk együtt paradigmát a nyílt tudománnyal!

2015.01.27. 10:32 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: open access open data citizen science R Python open knowledge open science

Miközben a magyar (és úgy általában a világ kevésbé eleresztett felén élő) tudósok kalózkodásra kényszerülnek, hogy képben legyenek a kurrens szakirodalommal, a nagy szaklapokban egyre több kétes tanulmány kerül be és egyre többen aggódnak a tudományos munka minősége miatt. Mindkét problémára megoldás a nyílt tudomány!

Mi a probléma?

Az áltudományos szövegek generálása lassan külön sporttá vált, s nem is olyan régen a Springer és az IEEE több mint 120 darab cikket vont vissza, mert bebizonyosodott hogy gépileg generált nonszensz a tartalmuk. Christopher Chabris és tsai az általános intelligencia genetikai hátterét vizsgáló kutatásokat elemezve arra jutottak, hogy a legtöbb feltételezett asszociáció valószínűleg hamis. A pszichológusok egyik kedvenc kísérleti eljárása az előfeszítés (priming), de az utóbbi időben az ilyen eljárást alkalmazó kutatások jelentős részéről bebizonyosodott hogy nem megismételhetőek.

 priming.jpg

Úgy tűnik, a tudományt remekül szolgáló peer review rendszer nem működik igazán. A fenti hibák nem jelentik azt, hogy a tudományos tudás leértékelődött, vagy hogy el kellene vetnünk. A megoldást sokan a nyílt adatokban, a kutatáshoz kapcsolódó workflow-k és szoftverek megosztásában és a beszámolók szabad közlésében látják.

Hol érdemes kezdeni?

  • Mozilla Science Lab

mozillascience.png

A Mozilla Science Lab különböző tudományterületeknek készít szoftvereket, nagyon aktívak a tudásmegosztás terén. A tudományos programozással foglalkozók és/vagy pythonisták körében régóta népszerű Software Carpentry-vel kötött együttműködésüknek köszönhetően egyre több kutató tanulhatja meg, miképp lehet spagetti kód helyett rendes programokat írni.

softwarecarpentry.jpg

  • Center for Open Science

cos.jpg

A Center for Open Science ingyenes statisztikai konzultációt biztosít és több tudományterületen is reprodukciós programot indított. Az alapítvány fejleszti az Open Science Framework-öt, ami egy online, ingyenesen elérhető tudományos workflow és projekt menedzsment eszköz.

  • rOpenSci

ropensci_logo.png

A rOpenSci az R statisztikai programozási nyelvhez nyújt könyvtárakat melyek megkönnyítik a reprodukálható kutatást, a nyílt adatokhoz való hozzáférést, az kutatási adatok publikálását és vizualizációját.

  • Directory of Open Access Journals

directory_open_access_journal.jpg

A DOAJ egy egyszerű és könnyen használható keresőfelületet nyújt a legtöbb minőségi nyílt hozzáférésű szaklaphoz.

  • opendata.hu és CKAN

opendatalogo.jpg

A magyar opendata.hu célja, hogy kereshetővé tegye a magyar vonatkozású nyílt adatokat, beleértve ebbe a tudományos adatokat is. Az Open Knowledge Foundation által fejlesztett CKAN szoftver fut az oldalon, amit különféle kormányzati és civil szervezetek használnak adatok megosztására és elérhetővé tételére. Az oldalon lehetőség van az adatokat linkelni, vagy akár fel is tölteni.

Miért nem jó a régi bevált rendszer?

A tudomány szeretne meritokratikus lenni. De ha csak az fér hozzá a tudáshoz, akinek megfelelő az anyagi háttere, akkor félő, nem a legjobb, legokosabb emberek fognak tudásunk gyarapításán dolgozni. Egyre hosszabb időt kell tanulással tölteni ahhoz, hogy valaki a tudományos közösség tagjává válhasson, ami egyre drágább mulatság. A tudományos adatok és workflow-k megosztásával a legjobb eljárásokat ismerhetik meg a tanulók, nem kell adatokat gyűjteniük, vagy kis projektjeikkel beszállhatnak egy nagy kutatásba is.

 

Az ipar számára is egyre fontosabb a tudomány. Innováció csak a kutatói szféra és az ipar együttműködéséből születhet. Saját területünknél maradva, a nyílt forráskódú szoftverek nélkül rendkívül magas lenne belépési költsége egy-egy új cégnek. Nyílt adatok nélkül, mint pl. a UCI Machine Learning Repository, nem tudnánk kiértékelni az elkészült termékeinket, sőt gyakran tréning adatunk sem lenne.  Az olyan nyílt hozzáférésű szaklapok, mint a Journal of Machine Learning Research vagy a Computational Linguistics, a kis és közepes vállalkozásoknál dolgozók nem férnének hozzá a terület legújabb eredményeihez.

citizen-science-image.jpg

A tudomány egyre nagyobb szerepet játszik a kormányzati döntéshozatalban is. Miközben szakértők döntik el, milyen új gyógyszereket engedélyeznek, hol épüljön atomerőmű, vagy éppen a szegénység felszámolását célzó randomizált kontrollált vizsgálatokat végeznek kormányzati szervek, a laikusok  számára ezek egyre inkább érthetetlenek. A nyílt tudomány megteremti a társadalmi kontroll lehetőségét, az ismeretterjesztés alapja lehet és a különféle citizen science mozgalmak bevonhatják az érdeklődő laikusokat és hobbistákat a tudományos munkába.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr577113949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása