HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Tőzsdére megy a Twitter

2013.10.17. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: Twitter

Hamarosan tőzsdére megy a Twitter, ami annyira magával ragadta a befektetőket, hogy október 4-én egy a csőd szélén álló elektronikai cikkeket árusító cég, a Tweeter részvényei 1800%-ot növekedtek, hála annak, hogy a kereskedési rendszerben TWTRQ kód alatt futnak. A történet jól mutatja, mennyire várják a csiripelős cég TWTR kód alatti bevezetését, de tényleg bomba üzlet lesz? Honnét vannak és a mi még fontosabb, honnét lesznek bevételei a "legöregebb startupnak"?

twitter-logo.png

Minden elemző a Twitter felhasználók számát, a penetráció bővülésének gyorsaságát vagy éppen lassulását szereti megemlíteni, no meg azt, milyen hatással vannak a kis 140 karakteres üzenetek hírfogyasztási szokásainkra (persze nem hazánkban, hanem a világ azon részén, ahol a Facebookon kívül ismernek más közösségi oldalakat is). Ez alól a Bloomberg szakértői sem kivételek:

Ha hagyományosan médiavállalatnak nézzük a Twittert, akkor nyilván igazuk is van. A Bluefin Labs felvásárlása után elindított Twitter Amplify is az ún. "második képernyő" jelenségét, azaz azt a tényt, hogy egyre többen használnak valamilyen mobileszközt televíziózás közben, hívja segítségül a médiafogyasztási szokások vizsgálatához. A Nielsen is elindította Twitter Ranking mérését, ami megpróbálja számszerűsíteni az egyes műsorokról kialakuló csevelyeket. Érdekes fejlemény, hogy Deb Roy (a Bluefin alapítója) szerint érdemes lenne a műsorokról csiripelőket célzott visszajátszásokkal megkörnyékezni - hiszen aki éppen csiripel egy meccsről, lehet, hogy lemarad egy gólról.

latuff-twitter.jpg

Sokak szerint a Twitter a tartalomipar felé is kacsingat, hiszen immár saját adatszerkesztőjük is van Simon Rogers, a Guardian Datablog alapítójának személyében. Az arab tavasz, a török és brazil tiltakozási hullámok mind-mind arra utalnak, hogy a csiripek megváltoztatták a híreket. Habár biztosak vagyunk abban, hogy a Rogers és társai nagyon izgalmas projektekkel fognak jelentkezni hamarosan, mi inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a Twitter adatai köré egy komplett ökoszisztéma épült fel, amiből eddig a cég még nem sokat profitált!

twitter-certified.gif

Aki dolgozott már a Twitter API-val, az szembekerülhetett a historikus adatok hiányával. Persze lehetne archiválni magunknak a csiripeket, de egyrészt nem teljesen konform a felhasználási feltételekkel, másrészt kifejezetten tilos a nyers adatokat tovább adni. Ezzel nincs is semmi baj, amíg nem akarunk komolyabb elemzéseket végezni, amihez nem árt, ha idősoros adataink vannak. Ilyen pl. a Cayman Atlantic esete, ami befektetési elemzéseket végez. A Twitter Certified Products néven külön biztosít hozzáférést analitikai partnereinek és az adatok viszonteladóinak.

bloombergterminal.jpg

A Facebook nagyon korlátozottan teszi elérhetővé adatait a szélesebb felhasználói közösségnek és egyedi alapon csak a kiválasztottak láthatnak bele mélyebben az adatbázisaiba. A Twitter jellegénél fogva sokkal nyíltabb, ennek köszönhetően rengeteg alkalmazás épült már ki köré, ezek jelentős része függ az elérhető adatoktól. Itt nem a barátok csoportosítását végző applikációkra gondolunk, hanem a Cayman Atlantic-re vagy éppen a Bloomberg Terminal-ra, melyekhez jelenleg viszonteladóktól veszik meg a szükséges adatokat.

A Twitter jövőjét szerintünk két dolog határozza meg alapvetően; 1) sikerül-e fenntartani a felhasználók érdeklődését, azaz továbbra is népszerű hírmegosztó oldal tud-e maradni a Twitter 2) milyen gyorsan sikerül átültetni a gyakorlatba az olyan úttörő kutatási eredményeket mint pl. Bollen és társainak választási előrejelzése vagy nyelvi viselkedés alapján felállított pszichológiai profilozás. Így a Twitter jövőjét nem a marketing megoldások jelentik (ezzel nem mondjuk azt, hogy ezek nem hozhatnak szép bevételt!), hanem az adatok gondozása és továbbadása üzleti felhasználók számára.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr605568016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása