HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Evernote Moleskine - régi és új

2012.10.16. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: mobil Evernote Moleskine Evernote Moleskine kézírás felismerés

Az IT jelen van mindennapjainkban, de vannak esetek, amikor a jó öreg toll és papír a legjobb eszköz. Kézírással lejegyezni egy gondolatot, vagy a "szalvéta hátoldalán gondolkodni" még mindig sokkal természetesebb, mint egy szoftvert (no meg egy készüléket amin fut) használni. Aki szeret jegyzetelni, az viszont tudja mennyire könnyű elveszíteni egy jegyzetfüzetet, milyen nehézkes keresni a feljegyzések között és milyen frusztráló lehet, ha otthon felejtjük aktuális füzetünket. A legismertebb jegyzetfüzet gyártó a Moleskine összefogott a legnépszerűbb szoftveres jegyzetkezelővel az Evernote-tal és megoldást talált a problémára.

Az összefogás lényege, hogy a Moleskine speciális jegyzetfüzetet kínál, kisiskolás zsargonnal csíkos avagy vonalas (ruled) és kockás, szebben négyzetrácsos (squared) formában. Sajnos hazánkban még nem rendelhetjük meg, és a legnagyobb Moleskine disztribútor, az Írók boltja sem tart még Moleskine Evernote-ot. A füzetekben találhatunk egy kódot, amivel három hónapig használhatjuk az Evernote prémium szolgáltatását. Jó esetben van egy iOS mobileszközünk (iPad 2 vagy 3, ill. iPhone, iPod Touch 3 vagy újabb) vagy egy jó Android készülékünk, amivel együtt működik az Evernote applikációja. Ha archiválni akarjuk kézzel készített jegyzeteinket, akkor egyszerűen a mobilkészülékkel lefotózzuk az adott oldalt. Amennyiben iOS eszközünk van, akkor a vonalak és a kockák speciális kialakításának köszönhetően a szoftver nagyon szépen javítja a megvilágítás okozta problémákat a képen. Ha nem használunk ékezetes betűket az írásunkban, akkor a karakterfelismerés is remekül működik, és pár pillanat alatt a papírra vetett jegyzet digitálisan is elérhető, kereshető és megosztható több készülék és felhasználó között.

A jegyzetfüzetek használata anakronisztikusnak tűnhet sokak számára, de bizony a legtöbb kreatív területen a mai napig használatban vannak. Az újságírók, írók, művészek és építészek mellett még a a technikai emberek körében is népszerű ez az analóg módszer, bizonyos körökben pedig ún. Hipster PDA használata dívik.

A fenti videó nagyon szépen mutatja be a Moleskine Evernote-ot működés közben. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az Evernote Premium működik más jegyzetfüzetekkel is, igaz nem javítja fel olyan szépen a képet, mint a speciális lapokkal, de elfogadható eredményt produkál. A "stickers", azaz az apró felragasztható jelek használata nagyon jó ötletnek tűnik, de egyrészt hamar elfogynak, másrészt kizárólag iOS eszközök képesek felismerni őket, ellenben analóg papíron tageket rendelhetünk feljegyzéseinkhez, mely sokkal használhatóbb jegyzeteink kereshetővé tételéhez. A karakterfelismerő az ASCII karakterekkel egész jól elboldogul, amennyiben az Egyesült Államokban elterjedt, nyomtatott írásra hasonlító betűkkel írunk. A hazánkban is megszokott folyóírással nem igazán tud mit kezdeni az Evernote, az ékezetek végképp zavarba hozzák, ami már csak azért is furcsa, mert az angolban is akad pár szó, amiben használatosak pl. café vagy fiancé(e).

A Moleskine - Evernote együttműködés hivatalos bejelentése nagyon érdekes, mivel kiderül, hogy mindkét cég rájött arra, hogy nem konkurensei egymásnak, hiszen a felhasználók van amikor a digitális megoldásokat szeretik, van amikor a hagyományos jegyzetelést választják.

Ahogy az Evernote vezetője megjegyzi, sokáig a régi és az új harcának tekintették a papíralapú jegyzetelés és a szoftveres megoldások közötti konkurálást. A gyakorlat azt mutatja azonban, hogy sokkal természetesebb kézzel lejegyezni gondolatainkat, vagy egy előadáson jegyzetelni. Az Evernote okosan ismerte fel, hogy a felhasználók szeretik az ún. természetes (vagy inkább megszokott) interakciót, ezért létrehozta saját kézírás felismerő alkalmazását is, ami táblagépeken jól működik, de sajnos ez is csak a már említett korlátok között. Reméljük a technológia hamar kiforrja magát és túljut a gyermekbetegségein. Addig hipstereknek ajánljuk leginkább az Evernote Moleskine-t, főleg "vetítésre", a többiek várják ki, amíg a tervezők rájönnek, hogy a design driven (azaz design vezérelt) innovációt ki kell egészíteni technológiai ismeretekkel is, melyek már adottak (pl. jobb kézírás felismerés) és könnyen integrálhatóak lennének a termékbe.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr534847667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása