HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Mitől szemantikus egy kereső?

2010.02.03. 13:37 Szerző: siklosib Címkék: keresés problémái szemantikus kereső szemantikus keresés kereséselmélet Precognox

Érdekes és aktuális kérdés ez, ahogy a KeresőVilágban a Szörcs készítőivel készült interjú során is felmerült, majd az erre válaszként készült írás is ezt boncolgatja.

A Seologik I blog szerzői fogalmazásában a szemantika:

A szemantika a természetes nyelvi jelentés vizsgálatával foglalkozó tudományág, a nyelvészet egyik részterülete. A szemantikai elméletek egyik alapelve az, hogy bármely a természetes nyelvi kifejezés jelentése meghatározható az alkotórészeinek jelentéseiből és azok kapcsolódási módjából - ez a kompozicionalitás elve . A jelentés ilyen felfogása kizárja a vizsgálódásból a metaforikus - pl.:az asztal lába -, idiomatikus és egyéb nem-kompozicionális jelenségeket. A szemantika tárgya lehet a mondatok jelentésváltozásainak vizsgálata - klasszikus és egyéb, kiterjesztett predikátumlogikák -, valamint szintén a szemantika tárgykörébe tartozik a szó és morféma tulajdonságok vizsgálata, valamint a lehetséges összetételek elemzése is - ez a lexikai szemantika.

A szemantika kifejezést sokan, sokféleképpen értelmezik és alkalmazzák, még a nyelvészetben is, de az biztos, hogy a jelentése jelentés, tehát természetes nyelvek esetén a szavak, mondatok jelentésére vonatkozik – ami persze újabb nyelvészeti-filozófiai kérdés, hogy minek mi a jelentése.

Informatikai területen a szemantika a „jelentéssel bíró számítások” megfogalmazást kaphatná: a nyelvtechnológia eszközeinek alkalmazása az információ kinyerés, adatelemzés, stb támogatására, melynek során a számszerű és a rendezetlen információ kerül feldolgozásra. Minden bizonnyal ez a terület még nagyon kezdetleges, kialakulóban lévő tudomány, így definiálni sem könnyű.

A keresés és az ebben az értelemben tekintett szemantika már közelebb áll egymáshoz, hiszen mindkettő célja hasonló: az információ megtalálásának és felhasználhatóságának egyszerűsítése.

Seth Grimes a keresés és a szemantika közös megközelítésének 11 módját sorolja fel:

  • kapcsolódó keresések felajánlása, keresett kifejezések javítása
  • definíciók, referenciák megjelenítése egy keresett kifejezésre
  • szemantikailag annotált eredménymegjelenítés, a releváns információk kiemelése
  • hosszabb szöveg alapú keresés
  • szemantikai/szintaktikai annotációval támogatott keresés
  • fogalmi keresés taxonómiák alkalmazásával
  • ontológia alapú keresés
  • szemantikus web technológiáinak kihasználása
  • előre definiált kategóriák szerinti eredménymegjelenítés
  • eredmények klaszterezett, csoportosított megjelenítése
  • természetes nyelvű kereső kérdések megválaszolása

Ezek közül a jellemzők közül természetesen nem mindegyik található meg az ún szemantikus keresőkben. A kapcsolódó keresések, javítások például szinte mindenhol rendelkezésre állnak, míg a szemantikus web technológiák lassú elterjedése miatt ez ritkábban fordul elő. A különböző nyelvi feldolgozások szinte minden esetben szükségesek, ezeket a Precognox keresési megoldásai is alkalmazzák.

Kétségtelen, hogy mindezen jellemzők segítenek abban, hogy a keresés a nyelvi értelmezéshez, emberi „jelentésfeldolgozáshoz” mindinkább közelebb kerüljön még akkor is, ha ezek együttes érvényesülése sem tenne eleget a nyelvészetben értelmezett szemantika kritériumainak.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

1 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr341725325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repalaki edomer 2010.02.03. 14:59:50

a nyelvtechnológiában használt szemantika és szemantikus kifejezés valóban különbözik a nyelvészeti szemantika megfogalmazástól, mégis fontos lenne, hogy a szemantikusnak nevezett keresők és egyéb szövegbányászati módszerek stb, valóban szemantikusak vagy legalábbis erősen szemantikus felépítésűek legyenek. jó lenne, ha nem csak egy újabb kiüresedett bullshit lenne a fogalomból, melyet minden kísérleti jellegű projektre rá lehet aggatni.

btw: seologi_k_ és nem seologic ;) köszi
süti beállítások módosítása