HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) lda (10) LDA (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Összehasonlított karácsony: termékkeresők tesztje

2010.11.19. 12:20 Szerző: Vajda Gábor (Gabor_V) Címkék: vertikális kereső termékkereső árösszehasonlítók kereső teszt

Ilyenkor, november vége, december eleje felé menthetetlenül megindul a karácsonyi bevásárlási láz, hiszen valamit venni "kell" szeretteinknek, barátainknak és jobb mielőbb, lehetőleg fizetés napja környékén már letudni költséges kiadásainkat, tájékozódni viszont már előbb el kell kezdeni.

Ez volt az apropója annak, hogy picit jobban körmére nézzünk a magyar árösszehasonlító, termékkereső oldalaknak, hogy ironikus módon ugyanezt a műveletet végrehajtva rajtuk megmondhassuk, melyik oldal teljesít a legjobban, ill. szolgálja ki a vásárlói igényeket.

Az árösszehasonlító pont az amit a neve is sugall. Adott termékfajtát vagy típust keresve találja meg nekünk különböző forgalmazóktól a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot, a preferenciákat pedig a felhasználó állíthatja be tetszés szerint. Az összehasonlító oldal bevételét így az adott ajánlatra vagy a mellé helyezett hirdetésre való kattintásból szerzi.

Öt magyar oldalt vettünk tüzetesebb vizsgálat alá, nevezetesen a Depo, az Olcsóbbat, az ÁrGép, a Kirakat és Az Árukereső keresőket egy Samsung LE32C530 LCD TV-vel és egy Nokia C7-es mobiltelefonnal.


Az öt oldal közül a Depo.hu okozta a legnagyobb fejtörést. Rögtön úgy, hogy meglehetősen lassan töltődött a teszt idején. Ez önmagában nagyban rontotta esélyeit, de az is zavaró volt, hogy részletesebb információkért rögtön a forgalmazó honlapjára irányított. A termék nevén és árán kívül gyakorlatilag nem tudtam meg többet csak az termékkeresőt nézve a telefonnál, a tévénél már bővebb információk is voltak. Ennek ellenére is zavaró, hogy közvetlenül nem szolgáltat adatokat, sokkal hasznosabb lenne feltüntetni mellette az információkat, hogy ne válassza el kattintás őket. Pozitívum viszont, hogy külön feltüntette a szállítási költségeket. A filterezője is jól működik, de egyszerre csak egy kategórián belül tudtam keresni.


A Kirakat.hu-n már-már zavarbaejtően részletes kereső fogadott, amikor az adott Samsung TV-t kerestem, a filterfelületen pedig rendkívül pontosan be tudtam lőni a kívánalmaimat. Az oldal gyorsan töltött, és bőséges információkkal látott el a termékkel kapcsolatban, amit mondjuk csak sokadszorra vettem észre, ugyanis ezek az árösszehasonlítások alatt, gördítés után váltak láthatóvá, hasonlóan mint a vélemények, ill. a hasonló termékek listája. A megoldás meglehetősen pozitív, hogy egyszerre láthatunk mindent, de érdemes lenne talán felhívni a figylmet arra, hogy lejjebb is találunk egyéb információkat. A telefonnál egy találatot hozott, de az a legolcsóbb is volt ami kategóriájában elérhető.


Az Olcsóbbat.hu nagyon hasonlított a Depo.hu kezelőfelületére (külön füleken az árak összehasonlítása a termékleírás, az értékelés a hasonló termékek felsorolása), ami alapvetően jó megoldás. Itt ellenben tartalommal is fel volt töltve, valamint különösen tetszett az Árgrafikon opció is, ahol a termék eddigi "karrierjét" vehetjük szemügyre akát hónapokra visszamenőleg is. Az oldal erényeihez tartozik szintén, hogy külön kis ikonnal jelzi a terméklistában a vásárlói megelégedettséget (ahol van). A felkínált termékek száma pedig rendkívül hosszú, a filterező pedig kiválóan és gyorsan működik. Mindenképpen ajánlott kereső.


Az ÁrGép.hu is rendkívül részletes információkkal látja el a felhasználót: sikerült egy viszonylag kicsi oldalra bepréselnie minden információt. Így egy kissé zsúfolttá válik, ugyan de minden egy helyen marad, mindent megtudunk a termékről két szempillantás alatt. A részletek itt is külön linken szerepelnek, ezúttal azonban inkább pozitívumnak tűnik. Jobb oldalt található a "Kategória top 10", amiből hasonló szerepelt az előzőben is, így rangsorolva viszont hasznosabb információkat ad. Az árdiagram sem marad ki. Filterező funkciói nem olyan erősek mint pl. az előzőnél, inkább konkrét termék keresésénél villantja meg így erényeit. A cikk írójának ez a személyes kedvence kompaktsága miatt.


Az Árukereső.hu-ra minden pozitívum elmondható, ami az előzőekre összesen. Nagyon hasonló részletes kereső mint a Kirakat.hu-n, minden egy helyen van. Jó, hogy markánsan ki vannak emelve a rendezés szempontjai, melyek lehetnek népszerűségi szempontok alapján, vagy ár szerinti növekvő, ill. csökkenő. Olvashatunk a termékkel, vagy kategóriájával kapcsolatos híreket is, melyek hasznosak lehetnek a szakavatatlanok számára. A legnagyobb előnyt a többihez képest azonban véleményem szerint a kapcsolódó termékek listája jelenti. Itt mindent felsorol, amire csak szükségünk lehet az áru használatához. A filterezője szinte ugyanolyan mint az Olcsóbbat.hu-n, villámgyors és részletes. Erősen javallott keres a karácsonyi bevásárlókörökhöz.

 

  Depo Kirakat Olcsóbbat ÁrGép Árukereső
Ajánlatok száma: Nokia C7 5 14 5 12 14
Ajánlatok száma: Samsung LE32C530 3 13 22 99 32
Legolcsóbb a mobilra 98.850 Ft 93.649 Ft 93.849 Ft 95.990 Ft 93.900Ft
Legolcsóbb a TV-re 99.350 Ft 98.900 Ft 98.790 Ft 98.700 Ft 98.700 Ft
Előnyök szállítási ár feltüntetve részletes nagy találatszám, részletes infók kompaktság részletesség
Hátrányok lassú, átláthatatlan kevés találat  nincs árrendezés filterezés hiánya sokat kell görgetni

Mobiltelefonok száma az adatbázisban

1483 420  482 4992 537
TV-k száma az adatbázisban 807 580 780 550 985

 

A tesztben leírt keresők nem véletlenül ebben a sorrendben kerültek bemutatásra, látogatottságuk is ebben a rendben növekszik. Összességében elmondható, hogy ilyenkor, karácsonykor megugrik a termékkeresők használata, és már most, november végén nagyobb látogatottsággal bírnak mint tavaly, közvetlenül karácsony előtt. Ez azonban a Depo.hu-ra nem igaz, az utóbbi másfél évben nagyon elszakadt vetélytársaitól, azóta lassan, de folyamatosan csökkenő forgalmat élvez. Az Árukereső és az ÁrGép nagyjából együtt növekszik, tőlük egy kissé lemarad az Olcsóbbat.hu.

Ezen szolgáltatások láthatóan Magyarországon is egyre népszerűbbek, mely újabb jele annak is, hogy a vásárlók az Internet segítségével (is) tudatosabban választanak terméket.

(Új kollégánk, Vajda Gábor írása)

(UPDATE: Egy fontos funkció elkerülte a figyelmem, mellyel a Depo és az Árukereső is bír. Keresési javaslattal ugyanis csak ez a két oldal bír: begépelésre találati listát adnak, amely nagyon fontos lehet abban az esetben, ha egy keresett termék nevében nem vagyunk biztosak. Plusz pont mindkettőnek, bár az Árukereső ezen funkciója bizonytalanul viselkedett a teszt idején.)

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

5 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr622459140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex_79 2010.11.22. 16:25:32

Pedig a régi időkben (kb. 2003-2005 előtt) a Depo-t használta szinte minden ismerős. A korábbi design is sokkal átláthatóbb volt, szerintem nem tudtak lépést tartani az újonnan jött vetélytársakkal.

Depo.hu 2010.11.22. 21:16:46

Köszönjük a korrekt cikket! Igyekszünk kiköszörülni a csorbát, és figyelembe vesszük a leírtakat a fejlesztések során.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2010.11.23. 09:12:27

@Depo.hu: Ez igen! Ezúton is gratulálok a hozzáálláshoz.

kig121 2010.11.23. 13:47:20

Nekem nagyon tetszik a depoban a javaslati lista.
Bár a design tényleg érdekesre sikeredett.
Főleg a találati oldalon zavaró, hogy nem látom egyből a találatokat hanem a hírdetést kell néznem.

Ahhoz képest, hogy a találatoknak mekkora helye van kevés az információ.

De azért jó a Depo.

Emrik 2010.12.06. 21:34:39

És az árukeresőnek és olcsóbbatnak van mobil appja is.

Az olcsóbbat és a kirakatnak meg ugyanaz a tulaja.
süti beállítások módosítása