HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Kereső tanfolyam - 2. Keresők működése

2010.09.27. 14:00 Szerző: siklosib Címkék: kereséselmélet kereső tanfolyam

A webes keresőgépek (search engines) három munkafázisból állnak össze: 1. begyűjtés, 2. indexelés, 3. keresés. Ezek a folyamatok nagy teljesítményű elosztott számítógépes rendszereken futnak, folyamatosan és párhuzamosan. A Google például becslések szerint már több mint 1 millió szervert üzemeltet és azt is kiszámolták, hogy egy keresés megválaszolása kb. 1 kJ energiát igényel, ami nagyjából annyi, amennyit az emberi szervezet 10 másodperc alatt éget el.

1. Begyűjtés

A dokumentumok begyűjtését crawler (más néven: spider vagy bot, magyarul: robot vagy pók) programok végzik. Ezek egy összeválogatott URL címlistából indulnak el, ezután ezeket az oldalakat bejárva begyűjtik az azokban található további URL címeket (linkeket), majd ezeket is végigjárják és így tovább... Az így összegyűjtött URL címeket a crawler control modul, az ezekről letöltött fájlokat pedig a page repository veszi át. Előbbi irányítja a crawlert, hogy mely címeket látogassa meg a továbbiakban (mert például újak, vagy mert a legutóbbi begyűjtés óta változott a tartalmuk), utóbbi pedig az indexelő és esetleg a kereső modul számára szolgáltatja az eltárolt dokumentumokat.

A crawler engedelmeskedik a Robots Exclusion szabályzatnak, vagyis a robots.txt fájlban megadott engedélyek vagy tiltások alapján dönti el, hogy egy adott szerveren mely weblapokat gyűjt be, illetve melyekről követi tovább a linkeket. A webmesterek mellett a keresőgép üzemeltetője is szabályozhatja a crawler működését: beállíthatja például, hogy egy site-on belül milyen mélységig (link-szintig) menjen le a robot, milyen formátumú dokumentumokat gyűjtsön be és milyen mérethatárig, milyen gyakran térjen vissza egy oldalra (ez lehet egy fix időhatár: pl. havonta; vagy kikalkulálható a korábbi látogatások során észlelt változások mennyiségéből: a gyakran és jelentősen változó oldalakra érdemes sűrűbben visszalátogatni).

A web hatalmas mérete és bonyolultsága miatt minden keresőgép csak egy részét (gyakran csak egy kis töredékét) tudja begyűjteni az elérhető fájloknak, és nagy különbségek vannak az egyes keresők között a kiterjedésben (a web melyik és mekkora részét járja be a crawler?) és frissességben (milyen gyakran és milyen szisztéma szerint látogatja újra az oldalakat a robot?), ami jelentősen befolyásolja a használhatóságukat. A nagy keresők által nem látott terület a deep web (vagyis a "mélyweb" vagy "rejtett/láthatatlan web"), amelynek mérete egyes becslések szerint több százszorosa a surface (vagyis a népszerű keresőgépekkel "látható") webnek. A deep web tartalmához a crawler több okból nem fér hozzá: vagy tiltja a robots.txt, vagy az oldalak dinamikusan generálódnak egy adatbázisból a felhasználó kérésére (pl. egy könyvtári OPAC esetében), vagy csak regisztrált felhasználók tudnak belépni az adott területre, vagy olyan speciális formátumban van (pl. Flash vagy videó) a tartalom, amit a robot nem tud értelmezni, vagy egyszerűen elszigetelt a site (nem mutat rá külső link).

2. Indexelés

A begyűjtött "nyersanyagból" a keresőgép többféle indexet készít és ezeket adatbázisokban tárolja. A link index (szerkezeti index) például azt rögzíti egy gráf formájában, hogy mely weblapról mely további oldalakra mutatnak linkek. Mivel a hasonló tartalmú/jellegű oldalak gyakran hivatkoznak egymásra, ezt az információt a keresőrendszer felhasználja a találatok listájában, amikor további hasonló weblapokat ajánl a felhasználónak.

Fontos az is, hogy egy oldalra hány link mutat és mely oldalakról hivatkoznak rá, továbbá hogy ezekre az oldalakra hányan és honnan linkelnek és így tovább... Mivel minden link egy "szavazat" az adott weblap fontossága/népszerűsége mellett, ezért a linkek számából és forrásából számított PageRank érték jól használható a találati listák relevancia szerinti rendezésénél.

A text index (szöveg index) pedig a begyűjtött oldalakon található szavakból és egyéb karaktercsoportokból (pl. számok, speciális jelek, tag-ek) készül, de esetleg kihagynak belőle bizonyos szavakat (stopwords), pl. a névelőket. Ez egy ún. invertált index, amelyben minden szóhoz hozzákapcsolják minden olyan oldal azonosítóját (doc_id), ahol az adott szó előfordul, továbbá egy mutatót, amely a szó pontos helyét jelöli az oldalon belül és esetleg egyéb információkat is (pl. hogy a szó milyen tag-ek között található, vagy valamilyen link ill. kép közelében fordul-e elő?).

Az indexek felépítése a legnehezebb műszaki feladat, maga a keresés már egyszerűbb és kevesebb erőforrást igényel. Az indexelés sebessége azért is fontos, mert ettől függ, hogy milyen gyorsan válik megtalálhatóvá a begyűjtött friss tartalom. Ezért a real-time search az utóbbi években - a közösségi oldalak, a blogok és mikroblogok (pl. Twitter) elterjedése miatt - egyre fontosabb, új kutatási területté vált.

3. Keresés

A felhasználó által beírt keresőszavakat a keresőprogram a text index adatbázisából gyűjti ki, rangsorolja őket valamilyen (meglehetősen komplex) algoritmus szerint, majd kikeresi az előfordulási helyükhöz tartozó metaadatokat (a dokumentum címe, URL-je, formátuma, mérete, a begyűjtés dátuma, stb.), továbbá többnyire összeállít egy szövegkörnyezetet (a keresett szavakat előfordulási helyéről), majd megjeleníti őket valamilyen formában (jellemzően egy lapozható listaként). Az, hogy egy keresőgép milyen algoritmus szerint rendez, nagyban meghatározza a hasznosságát és népszerűségét (ezért általában üzleti titokként kezelik, egyben a spamdexing ellen is védekezve). 

A PageRank mellett számít az is, hogy mennyire ritka egy keresett szó, hányszor fordul elő egy oldalon, milyen hosszú szövegben szerepel és milyen helyen (pl. címben, linkben, egyéb kiemelt pozícióban). Fontos emellett a keresőnyelv fejlettsége ill. az összetett keresőűrlap opciói: csonkolás/maszkolás/ékezetkezelés/pontatlanul írt (fuzzy) szavak javítása/automatikus kiegészítés, logikai műveletek, közelségi/helyzeti operátorok, prefixek (pl. title:, site:, link:) szűrők (pl. domain, formátum, nyelv, dátum, jogok), természetes nyelvű keresés, gépelési hibák javítása, szinonimák és ragozott alakok, hasonló oldalak keresése.

Továbbá a találatok megjelenítésének sebessége és módja is lényeges szempont: egyszerű listás vagy kéthasábos, szövegkörnyezet, címkefelhő, gyorsnézet, klaszterezés, grafikus, statisztikai adatok, relevancia érték, stb.; valamint a kiegészítő szolgáltatások: pl. formátumkonvertálás, automatikus fordítás, cache (tárolt változat); és persze az is, hogy mennyi és milyen reklámot tesz a kereső a találatok mellé vagy közé (az első néhány tétel ma már rendszerint "szponzorált" link).

Összeállította: Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

5 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr582326331

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Használt könyvek a Vaterán 2010.09.27. 15:28:00

Mi legyen az első Internetes vásárlásunk? Hova menjünk, mit vegyünk? Mire van szükség, mire figyeljünk, hova kattinsunk? Egyszerű, elmondom. Első próbálkozásként nézzük át a használt  könyveket a Vaterán! Ha szakítunk néhány percet a Vatera k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2010.09.27. 14:45:22

Ez egy nagyon nagyon hasznos sorozat. Az egyetemi kurzusomon is fel fogom használni és kötelező olvasmány lesz a Kereső blog. :)

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2010.09.27. 15:21:27

@Meskó Berci: Köszi. Egyébként csinálok belőle egy külön fület is a tetején keresőtanfolyam címen.

slz · http://www.scrapepro.com 2010.09.30. 14:57:33

Gratulálok a cikkhez és a bloghoz is :)

Joe80 2010.12.20. 13:58:54

Mi az hogy invertált index? Illetve mi a sima index akkor?
süti beállítások módosítása