HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (86) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (56) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (64) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (6) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Kérdezzen dokumentumaitól! A mesterséges intelligencia válaszol.

2023.08.04. 13:23 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés mesterséges intelligencia keresési felület AI Precognox OpenAI keresőfelület vállalati kereső vállalati keresés intelligens keresés ChatGPT nyelvi modell nyelvi modellek

Több információ, több keresés

A digitalizációnak köszönhetően az elérhető információk köre rohamosan bővül. Mindez egyaránt igaz a privát szférára és az üzleti közegre. A több információ pedig több kereséssel, idővel és energia befektetéssel is jár, tehát elengedhetetlenné vált, hogy a folyamat új szintre lépjen.

type_your_message_here.png

Válaszok az online térben

A világhálón elérhető tartalmakban eddig az alkalmazott böngésző keresőjének segítségével kutattunk az adott információ után. A technológia fejlődésének, illetve a hatalmas nyelvi modelleknek köszönhetően mára már olyan fejlett megoldások segítenek megválaszolni kérdéseinket, mint az OpenAI ChatGPT megoldása.

De mi a helyzet a saját dokumentumaink esetében?

Kérdezzen saját dokumentumaitól!

Az üzleti világban az esetek túlnyomó többségében saját dokumentumaink jelentik a legfőbb információforrást, így a vállalati keresésnek is új szintre kell lépnie, és természetesen itt is a mesterséges intelligencia, illetve a nyelvi modellek játszák a kulcsszerepet.

Egy újdonságnak köszönhetően most már saját dokumentumainktól (szöveges tartalmainktól) is kérdezhetünk, amely komoly előrelépést jelent a vállalati keresésben mind a hatékonyságot, mind a kényelmet tekintve.

kerdezzen_az_ai_segitsegevel.png

a megoldás komoly segítség a fejlett, intelligens vállalati keresés területén

 

Kérdezzen és tudjon meg többet!

Amennyiben Ön is szeretné vállalkozásán belül új szintre emelni a vállalati keresést, akkor a megoldást kifejlesztő cégtől kérhet ingyenes bemutatót! Ezt most Ön is megteheti az alábbi blogcikkben található kapcsolatfelvételi űrlap segítségével!

A vállalati keresés új szintje

 

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Új, ingyenes agráriumi kereső vált elérhetővé

2023.05.16. 09:48 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés mezőgazdaság adatgyűjtés tematikus kereső állattenyésztés agrárium keresőmotor Precognox MATE keresőfelület intelligens keresés

Korábbi blogcikkünkben már bemutattuk a projektet, amelynek keretében egy új, intelligens keresőmegoldás hivatott segíteni az agráriumi kutatómunkát a MATE Kaposvári Campusán és a Krizevci Agrár Főiskolán.

agrifood-vivokep-1.png

Lezárult a Projekt második fázisa

A közelmúltban a projekt második fázisa is lezárult, így az agráriumi kereső bárki számára ingyenesen elérhető vált. A keresőfelület használata egyaránt ajánlott az agráriumban dolgozó szakemberek és a téma iránt érdeklődők számára. A Campuson dolgozó szakemberek által folyamatosan gyűjtésre kerülő cikkek garantálják, hogy naprakész információk jussanak el a felhasználókhoz. Mára már nem kevesebb, mint 15000 szakmai tartalom került összegyűjtésre és vált így kereshetővé.

Naprakész szakmai tartalmak

A felhasználók jelenleg 20 adatforrásból gyűjtött publikációk között kereshetnek. A folyamatos adatgyűjtést a rövid betanítási tréningen átesett kutatók végzik, méghozzá a Precognox által, szintén a régióban fejlesztett TAS Data Collector segítségével.

Ingyenes szakmai kereső

A bárki számára ingyenesen hozzáférhető kereső az Agri-food oldalán érhető el. Az oldalról kezdeményezett első keresés elindítása után a felhasználó átirányításra kerül az összetett keresőfelületre. Innen a későbbiekben természetesen tetszőleges számú új keresés is indítható.

agrifood-1536x196.png

Az kereső számos funkcióval rendelkezik, így segítve a releváns tartalmak kényelmes megtalálását. A találatok szűkíthetőek többek között forrás, szerző, kategória, címke vagy éppen megjelenési dátum szerint. A sorba rendezéshez is több opció alapján történhet (például: dátum, relevancia, cím). A kezelőfelületen akár több kifejezés egyidejű megadásával is lehetséges a keresés. A találatoknál a felhasználó a cikkel kapcsolatos főbb információkról (szerző, dátum, forrás) kap rövid betekintést, majd a cikk címére kattintva azonnal elérhetővé válik az eredeti tartalom.

agrifood_kereses.jpg

az összetett keresőfelület

Az agráriumban dolgozó szakembereknek mindenképpen érdemes kipróbálni a keresőmegoldást, egyrészt mivel naprakész információk érhetőek el, másrészt azért, mert a projektnek köszönhetően ingyenes a felhasználás.

A keresőfelület a Precognox szöveganalitikai rendszerének részét képező TAS Vállalati kereső integrálásával valósult meg.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Mire jó a ChatGPT?

2023.03.21. 10:06 Szerző: Hódi Péter Címkék: chat keresés nyelvészet internetes keresés keresés jövője alternatív keresőfelület nyelvtechnológia Microsoft elon musk chatbot deep learning OpenAI ChatGPT

Mi is valójában a ChatGPT?

Kezdjük az elnevezéssel! A Chat elnevezés használata ma már szinte magától értetődő a(z online) csevegésekre és itt gondolhatunk a chatbotok-ra is, amelyek ma már számos weboldalon elérhetőek és egyre hatékonyabban látják el többek között az ügyfélszolgálat- és tájékoztatás szerepét. Az elnevezés GPT utótagja a Generative Pre-trained Transformer szó rövidítése, amely jelen esetben egy hatalmas nyelvi modellt jelent, amely mélytanulásos módszert alkalmaz szövegek generálására. Ez a modell emberek által megírt szövegeken került trénelésre (többek között könyvek, szócikkek, online tartalmak segítségével).

chatgpt.jpg

Ki fejlesztette ki?

A 2022 novemberében élesben útjára indított ChatGPT-t a 2015-ben alapított OpenAI nevű cég fejlesztette ki, amelynek fő mecénásai között találjuk például Elon Musk-ot is. A vállalatba 2019-ben szállt be a MicroSoft, méghozzá egy 1 milliárd dollár összegű befektetéssel.

Ki használhatja?

Jelenleg a ChatGPT-t minden online eléréssel rendelkező személy használhatja, ráadásul ingyenesen. Ehhez csak regisztrálni kell a ChatGPT oldalán. Remélhetőleg ez az ingyenes verzió sokáig elérhető marad, hiszen számos területen igen hasznos a rendszer használata.

mire_jo_a_chatgpt.jpg

válaszol a "gép"

Mire jó valójában?

A ChatGPT-t számos módon használhatjuk. A megoldás alkalmas beszélgetésre (csevegésre), segít az információk megtalálásában, de akár verset vagy házi feladatot is képes “írni”. Azt, hogy mindezt milyen hatékonysággal és pontossággal teszi, azt minden felhasználó maga döntse el. Természetesen a ChatGPT sem tévedhetetlen, ezért érdemes a megoldás által generált válaszok, tartalmak, információk ellenőrzése, akár egy webes keresőmotor használatával és további online források kontroll jellegű használatával.
A megoldás használatához elég egy gyors regisztráció a ChatGPT oldalán és már kezdődhet is a csevegés, információszerzés, vagy éppen egy esszé megírása. Ahhoz azonban, hogy megfelelően tudjuk kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, érdemes többféle módon és “érthető módon” próbálkozni. A felhasználó beállíthat mennyiségi korlátozást, vagy éppen kérhet több információt vagy fogalmazási stílusban történő változtatást.

Néhány terület, ahol kimondottan hasznos a ChatGPT:

  • információgyűjtés
  • szövegírás
  • ötletek gyűjtése
  • további nyelvi feladatok (summázás, lényeg kiemelése, fordítás).

chatgpt_2.jpg

Amire érdemes odafigyelni

A ChatGPT elindulása óta számtalan mémnek adott már táptalajt, mivel válaszaiban ordító tévedések is lehetnek, ezért valóban érdemes további információforrásokat is bevonni, különösen, ha egy komoly szakmai tartalom létrehozása a cél. A megoldás használata bár jelentős segítség az információgyűjtés és a szövegírás (inkább generálás) területén, de egyúttal alkalmas arra is, hogy még kisebb mértékben használjuk saját szürkeállományunkat. Ez pedig jelentős veszélyt rejt magában, különösen a fiatalabb generáció esetében, hiszen ők már így is egy “elkényelmesedettebb” helyzetben vannak és nőnek fel. Szóval: a házi feladatot érdemes saját maguknak elvégezni, illetve kötelességük meggyőzödni például egy beadandó esszé valóságtartalmáról is. A többiben persze segítségül lehet hívni a ChatGPT-t.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Intelligens keresőmegoldás segíti az agráriumi kutatómunkát

2022.11.28. 09:56 Szerző: Hódi Péter Címkék: kutatás keresés egyetem adatgyűjtés internetes keresés adatbányászat agrárium kutatómunka keresőmotor Precognox MATE keresőfelület intelligens keresés


Projekt a MATE Kaposvári Campusán és a Krizevci Agrár Főiskolán

Az agrárszektor az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, köszönhetően a területen zajló kutatásoknak. Az olyan adatgyűjtő- és keresőmegoldások, amelyek az alább bemutatásra kerülő projekt keretében valósulnak meg, komoly segítséget nyújtanak a szakemberek számára, hogy még hatékonyabban dolgozhassanak az agráriumhoz kapcsolódó K + F projekteken.

intelligens_kereses_az_agrariumban_2.jpg

 

A teljes projekt

Az INTERREG támogatásával megvalósuló projekt célja egy egy komplex képzési rendszer fejlesztésével és működtetése, amely javítja a horvát-magyar határmenti térségben működő, élelmiszer láncok agilitását. A képzési rendszer a rövid tréningektől az alap- és mesterképzésen át a szakirányú továbbképzésig a teljes képzési vertikumot átfogja.

Adatgyűjtési és intelligens keresési projekt

A Projekt részét képezi egy agrár kereső alkalmazás fejlesztése, amelynek célja a MATE Kaposvári Campus-on zajló kutatói munka segítése, online szakmai források tartalmának gyűjtésével és azok kereshetővé tételével.

Adatgyűjtés

A sikeres kutatói munka megvalósításához első körben néhány, releváns és megbízható információkkal rendelkező szakmai portál (első körben 5 forrás) szöveges tartalmainak összegyűjtése történik.

Az adatgyűjtéssel párhuzamosan zajlik az a betanítási folyamat is, amely során a MATE Kaposvári Campus-án dolgozó érintettek képessé válnak az adatgyűjtés - további 60-70 forrással történő - költséghatékonyan történő kibővítésére. Az adatgyűjtés során megvalósul a hírek szűk lényegének* elhozatala, majd manuális és alacsony szintű feldolgozása, melynek folyamán nem a teljes szöveges tartalmak, hanem azok bizonyos metaadatainak és attribútumainak (* forrás, url, gyűjtés dátuma, létrehozás dátuma, kategória, cím, stb.) gyűjtése zajlik.

mate_projekt_tas_data_collector.png

az adatgyűjtési folyamat nyomon követése a kezelőfelületen

Intelligens keresés

Az adatgyűjtés természetesen csak a projekt kiindulópontja, a végcél, hogy a már rendelkezésre álló tartalmakban a kutatók hatékonyan keresni is tudjanak.

mate_tas_enterprise_search.pnga jelenlegi keresőfelület és funkciói


A kezelőfelületen elérhetőek az internetes keresőmegoldásokból már ismert funkciók, mint az összetett keresési-, valamint szűkítési (szűrési)-és sorbarendezési lehetőségek. A találatokra kattintva a felhasználó pedig pillanatok alatt eljuthat az eredeti tartalomhoz. A keresés hatékonyságát beépített tezaurusz szótár is segíti. az abban beállított relációk segítik a releváns tartalmak megtalálását, még esetleges elgépelések esetén is.

mate_kaposvar_campus_epulete.jpg

a MATE Kaposvár Campus épülete (forrás: LinkedIn - MATE Kaposvár Campus)

Kereső applikáció a teljes agrárium számára

A projekt eredményeinek szélesebb körű kihasználhatósága érdekében a keresőfelület a későbbiekben nem kizárólag a érintett kutatók számára lesz elérhető, hanem webes fejlesztés keretében a nagyközönség számára is. Ennek megvalósulásáról egy későbbi cikkünkben fogunk tájékoztatást adni.

 

A Projektről többet is megtudhat a Precognox honlapján elérhető blogbejegyzésből!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Még mindig szükséges az emberi kreativitás a művészethez?

2022.08.02. 08:13 Szerző: Hódi Péter Címkék: robot művészet mesterséges intelligencia kreativitás AI deep learning machine learning DALL-E

salvador_dali_graffiti.jpg

Eddig, amikor a mesterséges intelligencia valamilyen “műalkotást” készített, az emberek adták ahhoz a kreatív szikrát, éppen ezért azok a félelmek, miszerint a mesterséges intelligencia eszközök kiválthatják az olyan művészi területen dolgozó emberek munkáját, mint az illusztrátorok, tervezők és fotósok, egyelőre megalapozatlannak tűntek. Egyelőre…

Veszély a láthatáron?

Az idei év áprilisában, amikor az OpenAI, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat bejelentette a DALL-E 2 elnevezésű új szolgáltatását, egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy „a modell növelheti bizonyos feladatok végrehajtásának hatékonyságát, mint például a fotószerkesztés vagy a stock fotózás, ami kiszoríthatja a tervezők, fotósok, modellek, szerkesztők és művészek munkáját”.

Egy-egy ilyen új, mesterséges intelligencián alapuló termék megjelenése esetén már megszokott, hogy újra és újra szárnyra kapnak azok az elképzelések és vélemények, amelyek szerint ezek a megoldások veszélyeztetik az adott területen tevékenykedő emberek munkáját és megélhetését. De mi a helyzet a DALL-E 2 esetében?

Ösztönzött kreativitás

Néhány szerencsés ember már kipróbálhatta a megoldást, amely képes utasítások alapján képi tartalmakat generálni. A használat során azonban az derült ki, hogy a "gép" által készített grafikai produktumok nemhogy szükségtelenné tennék az emberi kreativitást, hanem kimondottan ösztönzőleg hatnak arra. Erről árulkodnak többek között az egyik felhasználó, Benjamin Von Wong, egy installációkat és szobrokat készítő művész szavai is, aki saját bevallása szerint - meglepő módon bár, de - igen gyenge képességű rajzoló :
„A DALL-E egy csodálatos eszköz olyanok számára, mint én, akik nem tudnak rajzolni...a képi tartalmakat egyszerűen generálhatom különböző felszólító kifejezésekkel...az eszköz segítségével pedig olyan ötleteket kutathatok fel, amelyek később fizikai műalkotásokba építhetők be."

kepzelet.jpg

a képzelet szárnyra kap - akár a mesterséges intelligencia által generált képi tartalmaktól is

A DALL-E 2 tehát ugyan kivált(hat) bizonyos, eddig az ember által elvégzett feladatokat, mégis a létrehozott, finoman szólva gyakran egyedi képi alkotásaival új ösztöntést ad az emberi képzeletnek és kreativitásnak, így nem a "végterméket" hozva létre, hanem egy köztes tartalmat, amelyre alapozva tovább építhet az emberi alkotó.

kreativ_eszkozok.jpg

hagyományos eszközöket is használhatunk kreativitásunk kiéléséhez

 

Homályos a jövő

Egyelőre még nem tudható, hogy egy ilyen technológia végül milyen hatással lesz az illusztrátorokra, fotósokra, más kreatívokra, illetve munkájukra. Jelenleg még túlzó leegyszerűsítésnek tűnik az az elképzelés, hogy a művészi mesterséges intelligencia eszközök kiszorítják a dolgozókat a kreatív munkákból – ahogyan például néhány esetben az ipari robotok "veszik el" a gyári dolgozók munkáját. Annál is inkább igaz ez, mivel az ipari termelésben is elsősorban a viszonylag egyszerű, ismétlődő feladatokat hajtják végre ezek az eszközök.

robotkar.jpg

az ipari robotok főként egyszerű és ismétlődő feladatok elvégzésére lettek tervezve


Természetesen a robotok és a mesterséges intelligencia bevonásával "dolgozó eszközök" vállalatok általi alkalmazása alacsonyabb foglalkoztatást és béreket eredményez(het), de most már arra is van bizonyíték, hogy bizonyos körülmények között a robotok növelik a munkalehetőségeket - például az emberi kreativitás ösztönzésével.

Ezt erősíti meg egy másik vélemény is:
„Egyesek túl könnyen feltételezik, hogy a gépek helyettesíthetik az emberi kreatív munkát...a művészeti alkotások létrehozása rendkívül bonyolult folyamat, amire a gépek még nem állnak készen.” – mondja Noah Bradley, digitális művész, aki oktatóanyagokat tesz közzé a YouTube-on az AI-eszközök használatáról.

Mindenesetre érdemes nyomon követni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos híreket, a területen végbemenő változásokat és az újdonságokat, legyen szó akár munkaerőpiaci vagy kreatív megközelítésről.
Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, kérjük olvassa el a Wired oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául is szolgált!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

süti beállítások módosítása