HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (7) adatbányászat (10) adatelemzés (7) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (16) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (53) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (17) google (58) Google (31) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (31) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (79) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (12) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (8) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (7) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (16) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (61) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Chatbot, mint érzelmi segítő? Lehetséges!?

2021.10.08. 12:31 Szerző: Hódi Péter Címkék: kutatás mentális egészség chatbot csevegőrobot érzelmi tartalom


A chatbotok fejlődésével a felhasználási területük is folyamatosan bővül. Jelenleg több kutatás és kísérlet is folyik arról, hogyan lehet a chatbotok-at érzelmi segítőként is munkára fogni.

can-ai-chatbots-help-f.jpg

 

Mi a chatbot?

A chatbotok olyan szoftverek, amelyek képesek az emberhez nagyon hasonló beszélgetésre és interaktív kommunikációra. Tudásuk a rendelkezésre álló tanító adatbázisukon alapul, így kizárólag olyan kérdésekre tudnak értelmesen és megfelelően válaszolni, amit felismertek. Használatuk leggyakoribb formája a netes ügyfélszolgálat bizonyos funkcióinak kiváltása, de alkalmazási területük folyamatosan bővül.

Kutatás az MSU Egyetemen

"A chatbotokat széles körben alkalmazzák az ügyfélszolgálatban a szöveges vagy hangalapú kommunikációban.Természetes kiterjesztés, hogy elgondolkodjunk azon, hogy az AI chatbotok hogyan játszhatnak szerepet az empátia biztosításában." - állítja a ComArtSci kommunikációs docense, Jingbo Meng, aki 2019 elején kezdte el felmérni az empatikus chatbotok hatékonyságát, összehasonlítva őket a valódi emberi társalgással.

A kutatásához a kommunikációs szakembernek sikerült 278 hallgatót toboroznia az MSU Egyetemről, akiket arra kért, hogy jelöljék meg az utolsó pár hónap stresszfaktorait, amelyek negatívan hatottak mentális egészégükre. A kutatás résztvevőit ezután a Facebook Messengeren keresztül összekapcsolták egy empatikus chatpartnerrel.

A két kontrollcsoport közül az egyik csoportnak azt mondták, hogy egy chatrobottal fognak beszélgetni, egy másik csoport pedig úgy tudta, hogy egy hús-vér emberrel.

A folyamat során a chatbot-ok kérdéseket tettek fel, illetve “elmesélték saját tapasztalataikat is.
"Arra programozták őket, hogy validálják és segítsék a résztvevőket a stresszes helyzeteken való átjutásban. A célunk az volt, hogy lássuk, mennyire hatékonyak az üzenetek." - mondta Meng.

A lényeg a gondoskodás

Meng felfedezte, hogy akár chatbottal, akár emberrel beszélget, a résztvevőnek éreznie kellett, hogy a partner támogató vagy gondoskodó. Ha ez a feltétel teljesül, a beszélgetés sikeresen csökkenti a stresszt. A tanulmány aláhúzza, hogy a mentális egészségügyi alkalmazásokban használt chatbotok akkor működnek a legjobban, ha valóban gondoskodó forrásként érzékelik őket.

Tanulmányából az is kiderült, hogy az üzenettől függetlenül a résztvevők az embert gondoskodóbbnak és támogatóbbnak érezték, mint a chatbotot.

"Az emberek egyszerűen jobban átérezhetőek" - mondta Meng. "Amikor egy másik emberrel beszélgetünk, természetesebben tudunk kapcsolódni. A chatbotoknak azonban egyértelműbbnek kell lenniük, és magasabb minőségű üzeneteket kell küldeniük. Ellenkező esetben az önfeltárulkozás idegesítő és visszataszító lehet...Ezek az alkalmazások és chatbotok semmiképpen sem helyettesítik az embert. Úgy gondoljuk, hogy az AI chatbotok és az emberi terapeuta hibrid modellje nagyon ígéretes lesz". - zárta összefoglalóját.

beszelgetes.jpg
az emberi párbeszéd még mindig hatékonyabb, mint a chatbotok

Bár a mentális egészségügyi alkalmazások és a hozzájuk kapcsolható chatbotok egyre növekvő számban válnak majd elérhetővé és ezek használata segíthet az egyéneknek bizonyos helyzetek kezelésében, az emberi diskurzus egyelőre nem váltható ki velük. Segítségük azonban viszonyítási pontokat biztosíthatnak a további támogató ellátáshoz.

Amennyiben többet szeretne a témáról megtudni, kérjük olvassa el a TechXplore oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául is szolgált.

A Precognox honlapján pedig olvashat arról, hogy Mennyire jók a mai csevegőrobot megoldások.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Új algoritmus segíti a drónos keresést és az életmentést

2021.09.24. 11:37 Szerző: Hódi Péter Címkék: repülés kísérlet életmentés algoritmus drón gépi tanulás MIT machine learning Massachusettsi Műszaki Egyetem

Amennyiben láttunk már drónversenyeket, akkor biztosan emlékszünk a hatalmas balesetekre. Ezeken a "futamokon" a csapatok azon versenyeznek, hogy melyik jármű képes a leggyorsabban átrepülni egy akadálypályán. De minél gyorsabban repülnek a drónok, annál instabilabbá válnak, a balesetek pedig éppen ezért gyakoriak és gyakran látványosak.

drone-3758182_1280.jpg


Kutatás a Massachusettsi Műszaki Egyetemen

Az MIT űrkutatási mérnökei most olyan algoritmust dolgoztak ki, amely segít a drónoknak megtalálni a leggyorsabb útvonalat az akadályok körül anélkül, hogy összetörnének és/vagy lezuhannának. Az új algoritmus egy virtuális akadálypályán átrepülő drón szimulációját kombinálja olyan kísérletekből származó adatokkal, amelyek során egy valódi drón ugyanezen a pályán fizikai térben repült át.

A kutatók megállapították, hogy az algoritmusukkal betanított drón akár 20 százalékkal gyorsabban teljesíti az akadálypályát, mint egy hagyományos tervezési algoritmusokkal betanított drón. Érdekes módon az új algoritmussal trenírozott drón a verseny során nem mindig járt a versenytársa előtt a pályán. Néhány esetben a program lelassította a drónt, hogy egy trükkös kanyarral könnyebben megbirkózzon, vagy éppen takarékoskodjon az energiájával annak érdekében, hogy a pálya egy későbbi szakaszán felgyorsulva végül megelőzze riválisát.

"Nagy sebességnél vannak olyan bonyolult aerodinamikai tényezők, amelyeket nehéz szimulálni, ezért a való világban végzett kísérletek segítségével töltjük ki ezeket a fekete lyukakat, hogy kiderítsük például azt, hogy jobb lehet-e először lelassítani annak érdekében, hogy később gyorsabbak legyünk. Ezt a megközelítést használjuk arra, hogy megnézzük, hogyan tudunk egy pályát összességében a lehető leggyorsabban teljesíteni." - mondta Ezra Tal, az MIT repüléstechnikai és űrhajózási tanszékének végzős hallgatója.

drone-1765141_1280.jpg

Ahhoz, hogy megérthessék, hogyan hat a nagy sebességű aerodinamika a drónok repülésére, a kutatóknak számos kísérletet kellene lefuttatniuk a laboratóriumban, különböző sebességekre és pályákra állítva a drónokat, hogy lássák, melyek repülnek gyorsan anélkül, hogy lezuhannának - ez egy költséges és gyakran balesetekkel járó képzési folyamat. Ehelyett az MIT csapata egy olyan nagy sebességű repüléstervező algoritmust fejlesztett ki, amely a szimulációkat és a kísérleteket kombinálja.

"Az ilyen típusú algoritmusok nagyon értékes lépést jelentenek a jövő drónjainál, amelyek nagyon gyorsan képesek majd navigálni összetett környezetben. Nagyon reméljük, hogy a határokat olyan módon tudjuk feszegetni, hogy olyan gyorsan tudjanak ezek a drónok közlekedni, amennyire a fizikai korlátaik engedik". - tette hozzá Sertac Karaman, az MIT repülés- és űrhajózástudományi és űrhajózási tanszékének docense és az Információs és Döntési Rendszerek Laboratóriumának igazgatója.

 

Sikeres fizikai kísérlet

Új megközelítésük demonstrálására a kutatók szimulálták, hogy egy drón egy egyszerű pályán repül át, amely öt nagy, négyzet alakú, lépcsőzetesen elhelyezett akadályt tartalmazott, majd ugyanezt a konfigurációt valósították meg egy fizikai gyakorlótérben, és beprogramoztak egy drónt, hogy repüljön át a pályán olyan sebességgel, amelyet előzőleg a szimulációkból kiválasztottak. Ugyanezt a pályát lefuttatták egy hagyományosabb algoritmussal betanított drónnal is.

Összességében az új algoritmusra kiképzett drón minden esetben rövidebb idő alatt (akár 20 százalékkal gyorsabban) teljesítette a pályát, mint a hagyományos módon kiképzett drón. A kutatók azt tervezik, hogy több kísérletet is lefolytatnak majd, nagyobb sebességgel és összetettebb környezetben, hogy tovább javítsák algoritmusukat. Lehetséges, hogy olyan emberi pilóták repülési adatait is beépítik majd a későbbiekben, akik drónokkal versenyeznek, és akiknek a döntései és manőverei segíthetnek a még gyorsabb, de még mindig megvalósítható repülési tervek meghatározásában.

Gyorsaság a gyakorlatban

A kísérlet sikereit a gyakorlatba átültetve a közeljövőben gyorsabbá, biztonságosabbé és hatékonyabbá válhat a drónok alkalmazása a keresési és életmentési feladatok esetében.


Amennyiben többet szeretne a témáról megtudni, kérjük olvassa el a Massachusettsi Műszaki Egyetemen oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául szolgált.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Hamarosan rajtol az NLP Summit 2021

2021.09.10. 09:10 Szerző: Hódi Péter Címkék: rendezvény summit nyelvtechnológia NLP Precognox természetes nyelvfeldolgozás

nlp_summit_2021.png
Az idei évben október 5-7 között kerül megrendezésre az NLP Summit, ezúttal is az online térben.

Az eseményre már lehet regisztrálni az NLP Summit honlapján.

Mi az NLP Summit?

Az NLP Summit a természetes nyelvfeldolgozás területén dolgozók találkozóhelye. A virtuális konferencia valós esettanulmányokon túl bemutatja az NLP legjobb gyakorlatait, a deep learning alkalmazásának kihívásait, illetve a legújabb nyílt forráskódú könyvtárakat, modelleket. Az NLP Summit összehozza a folyamatosan bővülő NLP-közösség tagjait, akik az egészségügyben, a tudományban, a pénzügyben, az e-kereskedelemben, a médiában, a munkaerőpiacon és más területeken használt nyelvi alkalmazások kiépítésében érdekeltek.

Mi történt a 2020-as eseményen?

A tavalyi NLP Summit 2020 előadásai elérhetőek, így lehetőség nyílik, hogy még az idei esemény előtt megtekinthessük a 2020-ban készült videókat, mégpedig 4 témakörben:

 • trendek és legjobb gyakorlatok
 • nyílt forráskódú könyvtárak
 • NLP az egészségügyben
 • beszélgetések a gépekkel

Mi várható az idei NLP Summit-on?

Az NLP Summit idén 30 egyedülálló előadást ígér, méghozzá külön fókuszálva az NLP az egészségügyben témakörre. Emellett kezdő és haladó szintű képzési workshopok lesznek, ahol tanúsítványok is szerezhetőek. Az eseményhez csatlakozók részt vehetnek egy datathon-on is, illetve beszélgethetnek az előadókkal és az iparági szakértőkkel.

Jó szórakozást és fejlődést kívánunk az eseményhez!

Tudj meg többet a természetes nyelvfeldolgozásról és felhasználási területeiről!

 

Kép forrása: az NLP Summit honlapja

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Moderáld magad! Vagy megteszik helyetted az algoritmusok.

2021.08.19. 12:42 Szerző: Hódi Péter Címkék: automatizálás mesterséges intelligencia moderálás algoritmus szövegbányászat gépi tanulás AI NLP szöveganalitika machine learning természetes nyelvfeldolgozás

Tudományos értekezések, esszék, blogcikkek, közösségi média posztok és még számtalan tartalom, amely manapság egyre nagyobb mennyiségben árasztja el az online világot. És természetesen ennek megfelelően a tartalmakhoz fűzött kommentek száma szintén folyamatosan emelkedik. Ezen hozzászólások manuális, egyenkénti moderálása hatalmas idő-és erőforrás igénnyel bír, így egyre nagyobb szükség van a folyamat automatizálására.

Segítség a moderálásban

A szöveges tartalmak automatikus moderálásában több terület közös együtműködése szükségeltetik. Ezek a

A mesterséges intelligencián alapuló megoldások mára már képesek a szöveges tartalmak, például termék- vagy szolgáltatásértékelések, ügyfélszolgálati csevegési naplók vagy a közösségi médiás bejegyzések valós időben történő felülvizsgálatára. A természetes nyelvfeldolgozás segítségével a mesterséges intelligencia sokkal gyorsabban felismeri a nem megfelelő tartalmakat, mint egy emberi moderátor, és így biztosítani képes, hogy azok ne csússzanak át a “radar alatt”.

Miért fontos a valós idejű moderálás?

Egy-egy népszerű tartalmat hihetetlen gyorsasággal kap fel például a közösségi média. A megosztásoknak köszönhetően szinte exponenciálisan emelkedik egy adott poszthoz érkező hozzászólások száma, ezek manuális szűrése valós időben szinte lehetetlen. Azonban ennek megoldása feltétlenül szükséges, gondoljunk csak a jogi következményekre. Mivel a társadalmi érzékenység egyre nő, így egyre fontosabbá válik a szöveges tartalmak szűrése, különös tekintettel az ún. gyűlöletbeszéd elleni fellépés tekintetében.

szavak_ereje.jpg

a szavak nagy erővel bírnak, különösen a rosszak

Létezik tökéletes automatizált megoldás?

Egyelőre a válasz: nem. A folyamatosan változó nyelvi kifejezések, rövidítések, a szleng és például a szubkultúrális jelentéssel bíró szöveges tartalmak mind-mind azt teszik szükségessé, hogy egyre kifinomultabb megoldásokat, illetve ezek kombinációját kell alkalmazni a moderálás során. A kommunikáció állandó változásával, (vissza)fejlődésével lényegében az algoritmusok mindig is egy lépés lemaradásban lesznek.

yolo.jpg

mindig van új a nap alatt, ha a kifejezésekről és a rövidítésekről van szó

A leghatásosabb megoldás tehát az lenne, ha mindenki moderálná magát, mielőtt sértő, illetve nem megfelelő szóhasználattal élne, legyen szó egy cikk megírásáról vagy egy komment megfogalmazásáról. Amennyiben ez pedig nem sikerül, akkor még mindig segíthetnek az algoritmusok.

 

A fejlett szöveganalitikai megoldásokról többet is megtudhat a Precognox honlapján.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Már elérhető a Google Search Console Insights

2021.07.26. 09:21 Szerző: Hódi Péter Címkék: google analitika elemzés insight Google adatelemzés search console

Egy évvel a béta verzió után a Google élesben is elindította a Search Console Insights-ot, amely mindazok számára elérhető, akik korábban már rendelkeztek ellenőrzött Search Console profillal. A Search Console Insights jelentések a search.google.com/search-console/insights címen érhetőek el.

Mi az a Search Console Insights?

A Search Console Insights kifejezetten a tartalomkészítők és az azokat online publikálók számára készült. A szolgáltatás "segíthet nekik megérteni, hogy a közönség hogyan fedezi fel webhelyük tartalmát, és mi az, ami számukra vonzó tartalom" - állítja a Google. A Search Console Insights a Search Console és az Analytics adataiból egyaránt merít.

Mikor indult el a szolgáltatás?

A Google tavaly indította el a Search Console Insights bétaverzióját, majd korlátozott hozzáférést adott néhány tartalomkészítő számára, hogy azt tesztelhessék (hibakeresést végezzenek) és visszajelzést adjanak erről Google felé. Akkor a Google azt mondta, hogy "ez egy olyan mód, amellyel a tartalomkészítők rendelkezésére bocsátjuk azokat az adatokat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozzanak és javítsák tartalmaikat".

searc_console_insights.png
néhány példa az új jelentésekről - forrás: Search Engine Land

Milyen kérdésekre ad választ az új platform?

A Search Console Insights jelentéseinek célja, hogy választ adjanak az alábbi kérdésekre:

 • Melyek a legjobban teljesítő tartalmaink?
 • Hogyan teljesítenek az új tartalmak?
 • Hogyan fedezik fel az emberek az adott webhely tartalmait?
 • Mire keresnek az emberek a Google-on, mielőtt meglátogatják tartalmainkat?
 • Melyik cikk irányítja a felhasználókat a weboldalunkra és annak tartalmára?

Hogyan férhet hozzá a felhasználó a Search Console Insights-hoz?

A Google többféle módot is kínál a jelentések eléréséhez:

 • válasszuk a Search Console fő oldalának tetején található Search Console Insights menüpontot
 • használjuk ezt a linket a közvetlen eléréshez
 • az iOS Google alkalmazásban válasszuk a Search Console Insights pontot a felhasználói menüben (a profilképre kattintva). Ez a lehetőség hamarosan az Android alkalmazásban is megjelenik.searc_console_insights_elehetoseg.png
a Search Console Insights-ot a Search Console fő oldalán a jobb felső sarokban találjuk

Hiányzó adatok

Amennyiben hiányoznak bizonyos adatok az új felületen, az azt jelenti, hogy a Search Console és a Google Analytics tulajdonunk nincs megfelelően összekapcsolva. A Google azt ajánlja, hogy társítsuk azokat össze annak érdekében, hogy megfelelően hozzáférjünk a jelentésekhez. A Search Console Insights egyelőre csak a Google Analytics Universal Analytics tulajdont támogatja (ezek azonosítója "UA"-val betűvel kezdődik), de a vállalat már dolgozik a Google Analytics 4 támogatáson.

Miért hasznos a Google Search Console Insights?

A bevezetett mérőszámokkal új módon vizsgálhatjuk meg adatainkat.Több adatot és nézetet is kapunk, így több lehetőség áll a rendelkezésünkre tartalmaink teljesítményének megismerésére és megértésére, ami rendkívül hasznos a tudatos tartalomkészítés szempontjából. Így mindenképpen érdemes megnézni és kipróbálni a Search Console Insights-ot, amely új tartalom- és marketingötleteket adhat vállalkozásunk számára.

Amennyiben többet szeretne a témáról megtudni, kérjük olvassa el a Search Engine Land oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául is szolgált.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

süti beállítások módosítása