HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Az elméleti minimum...

2017.09.01. 11:50 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: statisztika matek könyvajánló logika AI elmefilozófia machine learning

... azoknak, akik szeretnének a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia alapjairól többet tudni.

img_20170901_103335.jpg

Morris Kline: Mathematics for the Nonmathematician

Talán a legtöbbünknek az a baja az absztrakt matematikával, hogy nem tudjuk mire is találták ki. Kline könyve a matematika főbb területeit történeti kontextusba ágyazva mutatja be, ami rendkívül izgalmassá teszi az olvasást. Persze vannak feladatok dögivel, ezeken érdemes végigmenni, ami viszont nem minden esetben annyira szórakoztató. Senki nem válik egy könyvtől egy terület szakértőjévé, de Kline segítségével kaphat az olvasó egy kis térképet, ami segít tájékozódni.

Bertrand Russel: Introduction to Mathematical Philosophy

A 19. század végére a matematika válságba került. Persze ezt a válságot csak pár ember élte meg igazi válságként, ők dolgozták ki a modern logika alapjait. Russel könyve érthetően, minden formalizmustól mentesen foglalja össze röviden mi okozott problémát és hogyan is oldották ezt meg.

Charles Petzold: Code: The Hidden Language of Computer Hardware and Software

A matematika válsága megoldódott, de megannyi nyitott kérdést hagyott maga után. Ilyen pl. az Entscheidungsproblem, azaz a eldöntésprobléma, azaz annak megállapítása, hogy egy adott kijelentés bizonyítható. Ennek megoldására Turing és Church vállalkozott, aminek eredménye a modern számítógépek megjelenése lett. Shannon megírta minden idők legjelentősebb MSc tézisét, amiben a logikai műveleteket áramköri kapcsolók segítéségével modellezte megnyitva ezzel az utat a modern számítástudomány előtt. Petzold könyve nem lebutítva, nagyon okosan és didaktikusan mutatja be, hogyan juthatunk el az egyszerű logikai kapuktól a számítógépekig és a rajtuk futó programokig. 

Charles Wheelan: Naked Statistics

Tudjuk, a statisztika megkerülhetetlen. Wheelan könyve annyira alaposan mutatja be a statisztika alapjait, amennyire csak lehetséges ez képletek nélkül. Aki a fenti videót bírja, annak a szerző stílusa be fog jönni és képletek hiánya ellenére is értékes tudásra tehet szert.

David Salsburg: The Lady Tasting Tea

Ahogy az absztrakt matematikával is sokszor az az átlagember problémája, hogy nem tudja elképzelni mire is lehet használni az eredményeit, a statisztikával sem más a helyzet. Salsburg könyve sem az elméleti háttérben erős, ellenben megtudhatjuk belőle, hogy nagyon szorító kérdés tud lenni a jövő évi termés megtippelése, vagy egy sörfőzdében is alakulhatnak úgy a dolgok, hogy kell egy brilliáns statisztikus.

Rudolf Carnap: An Introduction to the Philosophy of Science

Hogyan találkoznak össze a szigorú deduktív rendszerek és statisztika? Ez a tudomány világa, de ennek modellezésével foglalkozik a gépi tanulás is. A tudományfilozófia klasszikus korában nagyon sokat foglalkozott a valószínűségszámítás elméleti hátterével, az empirikus mérésekre alapozott következtetések természetével és ezekre épített rendszerek konzisztenciájával. A kötet eredeti címe Philosophy of Physics volt, mivel a legtöbb benne található példa a fizika világából való, de ettől nem kell félni, ez egy bevezető könyv, amiben a formalizmus a minimálisra van szorítva.

Pedro Domingos: The Master Algorithm

Ezt a könyvet korábban már bemutattuk itt, továbbra is csak azt tudjuk mondani róla, hogy alap.

Tim Crane: The Mechanical Mind

Ha valaki szeretne túllépni a közhelyszerű "a gépek majd egyszer ellenünk fordulnak" és "a gépek mindig hülyék maradnak" toposzokon, annak érdemes elgondolkoznia az elme és a tudatosság fogalmán. Megannyi kérdés merül fel, amire az elmefilozófusok évszázadok óta keresik a választ. Mit jelent tudni valamit? Hogyan reprezentáljuk a tudás különböző fajtáit? Milyen problémákat vet fel, ha szimbolikusan reprezentáljuk az információt, vagy ha éppen elosztottan? Az elme függ a hordozójától, vagy tök mindegy hogy egyes funkcióit sejtek, másokat meg áramkörök valósítják meg? Vigyázat! A filozófia természeténél fogva nem ad feltétlenül végleges válaszokat, hanem egy-egy megközelítési módot jár körül, annak pozitívumait és negatívumait bemutatva - de nincs ennél jobb szórakozás és egyáltalán nem haszontalan (legalábbis szeretnénk ezt hinni....)

 

Bónusz

Az Elméleti mimimum (The Theoretical Mimimum) Leonard Susskind fizikus előadásai a matematikailag nem kezdő érdeklődőknek szólnak, melyek rendkívül népszerűek. Az előadások anyagából készül könyvek magyarul is megjelentek (I. és II.). Mivel a gépi tanulás (meg a deep learning) eszközkészletének egy jelentős része a statisztikus mechanikából jött, ezért nem haszontalan ezt az elméleti minimumot elsajátítani valamennyire.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr4412796082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása