HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (9) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (51) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) Google (24) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (27) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (68) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (39) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (55) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (35) szövegbányászat (18) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (55) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Könyvajánló: Taming Text

2014.03.17. 09:21 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: keresés könyvajánló szövegbányászat Java

Szerencsére a nyelvtechnológia és a keresés iránt érdeklődők számára ma már klasszikusnak mondható könyvek érhetők el, mint pl. a túlárazott Manning & Schütze, Jurafsky & Martin és az ingyenesen is letölthető Manning, Raghavan & Schütze. Azonban a gyakorlatiasabb megközelítés, érthető okokból, ezen kötetekből hiányzik. A Python kedvelők elméleti olvasmányaikat a szabad hozzáférésű NLTK könyvvel egészíthetik ki, illetve az NLTK Cookbook segítségével mélyíthetik el tudásukat, sajnos azonban a keresésről ezen forrásokból csak keveset tudhat meg az olvasó. Grant S. Ingersoll, Thomas S. Morton és Andrew L. Farris Taming Text című könyve unikális több tekintetben is, mivel a keresés és a nyelvtechnológia problémáit együttesen tárgyalja és nyílt forráskódú Java eszközökön keresztül, gyakorlati példákkal illusztrálja hogyan lehet ma szoftveres megoldást találni rájuk.

taming_text.jpg

Habár a Manning marketingesei szeretnék, ha mindenki, aki ismeri a Java alapjait megvenné a könyvet, nem árt tudni, hogy az Apache Solr, az OpenNLP és az Apache Mahout könyvtárakat használják a szerzők példáikban és nem igazán szöszölnek azzal, hogy mélyebben bemutassák ezen eszközöket. Persze egy kellőképpen motivált olvasót ez nem rettent vissza, de nem árt egy kicsit megismerkedni a tárgyalt eszközökkel, a keresés és a nyelvtechnológia alapjaival mielőtt valaki beruház a könyv megvásárlásába!

 

Az első három fejezet tkp. bevezetés, úgy általában a kötet témáiba, a nyelvfeldolgozásba és a keresésbe. A negyedik fejezettől a nyolcadikig a fuzzy string matching, a named entity extraction, a klaszterezés és a klasszifikáció kérdéseit járják körül a szerzők. A nyolcadik fejezetben egy konkrét question answering alkalmazás elkészítésén keresztül láthatja az olvasó, miképp függnek össze az egyes területek. Az utolsó fejezet pedig ízelítőt ad a nyelvtechnológia további alkalmazási területeiből. Mindehhez pedig nagyon jó példakódok tartoznak, már azzal sokat lehet tanulni, ha az ember veszi a fáradtságot és egy kicsit jobban megismerkedik a példákkal.

 

Összegezve; a Taming Text az általunk ismert könyvek közül a legátfogóbb és leggyakorlatiasabb. Nem váltja meg a világot, hiszen kb. az industry standard megoldásokat tárgyalja, de azokat alaposan.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

2 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr125865559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.03.17. 09:53:11

No de kiknek ajánljátok?
Kezdőknek akik szeretnének az NLP-vel megismerkedni, esetleg azoknak is akik már elmélyedtek benne?

Zoltán Varjú · http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/ 2014.03.17. 14:04:45

@Tyson925: A Manning szerint mindenkinek jó, szerintem annak jó aki kb. azért tisztában van a keresés és a nyelvtechnológia alapjaival és otthonosan mozog a programozásban (rögtön a kép alatt erre akartam utalni, a jelek szerint rosszul). Nem kell profinak lenni, de ne ez legyen az első könyv a témában amit olvasol.