HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Adatok, statisztika, üzlet

2013.11.20. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: statisztika big data data science

Habár napjainkban az újdonság erejével hat az üzleti felhasználók körében az ún. data science vagy adattudomány, az igazság az, hogy az üzleti életben már régóta bevett dolog az adatok módszeres gyűjtése és elemzése. További kérdést vet fel, hogy tudománynak nevezhetjük-e azt a gyakorlatot, amikor csupán mintázatokat keres valaki egy hatalmas adatbázisban.

 

Statisztika és tudomány

Scientific'Method'.JPG

Chris Anderson híres The End of Theory című cikkében egyenesen arra az álláspontra jut, hogy a big data értelmetlenné teszi a tudományos módszert, hiszen a számok immár magukért beszélnek és a mögöttük megbújó mintázatok mindent elmondanak nekünk. Így a minden statisztika órán ismételt a "korreláció nem oksági kapcsolat" mantra helyét felváltja a "nekem elég a korreláció, mivel nagyon sok adatom van" szemlélet. Ezzel szemben George E. P. Box, a modern statisztika egyik atyja úgy gondolja, a statisztikának különös helye van a tudományban, hiszen a módszeresen tervezett kísérletek nyitnak ablakot a világra, teszik lehetővé elméleteink tesztelését, a tesztek pedig alkalmat nyújtanak elméleteink korrigálására.

2013-11-17 11.52.47.png

Box Science and Statistics esszéjében a modern statisztika egy másik megalapozója, Ronald Fisher életútján keresztül szemlélteti a statisztika szerepét a tudományban és az alkalmazott kutatásokban. Fisher a Rothamsted Experimental Station mezőgazdasági kutatóintézetnél kezdte meg pályafutását, ahol olyan nagyon gyakorlati kérdésekkel került szembe, mint pl. az éves termés mennyiségének előrejelzése, az egyes növényfajták termelékenységének összevetése stb. A fiatal tudós annyira komolyan vette munkáját, hogy tkp. megteremtette a modern kutatásmódszertant!

R._A._Fischer.jpg

Box rövid írásában Fisher életművéből kiemeli, hogy az alkalmazott statisztika nem csupán matekzsonglőrködés (mathematistry), vagy a módszerek receptszerű követése (cookbookery), hanem együttműködés az adott terület szakértőivel, hogy az adatok megfelelően értelmezhetőek legyenek. Ez pedig egy iteratív munkát követel meg, melyben a modell kidolgozása, a kísérletek megszervezése és az adatok elemzése egy körfolyamat, amiben a statisztika egy eszköz egy probléma jobb megértéséhez.

Karl-Popper-Quotes-1.jpg

Box elképzelése tkp. Karl Popper tudománymodelljével egyezik meg, mely szerint minden valamennyire komolyan vehető tudományos elméletnek meg kell adnia cáfolhatóságának feltételeit. A tudományos elméletek lényege így nem csupán bizonyos mintázatok megtalálása és egyes események előrejelzése, hanem valamilyen magyarázattal is kell szolgálniuk, s egyben a téves előrejelzésekre is reagálniuk kell (ilyenkor általában az adatokban, vagy az elemzésben van a hiba, de előfordulhat az is, hogy magát az elméletet kell módosítani, mert falszifikálódott, azaz megcáfolódott). Lehetnek hasznosak az Anderson által is említett mintázatok, és a korrelációk hozhatnak jó előrejelzéseket, de nagyon ingatag lábakon állnak önmagukban, mivel pont a tudomány önkorrekciójára képtelenek!

Tudományos menedzsment

Az adatok gyűjtése és tanulmányozása egyidős a modern vezetéstudomány megszületésével. A tudományos menedzsment, vagy taylorizmus megalapítója Frederick W. Taylor minden munkafolyamat aprólékos tanulmányozásában látta az ipari termelés maximalizálásának kulcsát. 

800px-Musterarbeitsplatz.png

Alfred P. Sloan a General Motors-nál tökélyre fejlesztette a taylorizmust és az autógyártás minden munkafolyamatára kiterjedő aprólékos mérésekre alapozva szervezte át az általa vezetett gyáróriást. A pontos mérések és nyilvántartások statisztikai elemzése a GM-et a világ vezető vállalatává tette több évtizedre.

Blog-1-pic-1-Harbin-Henry-Ford-Changed-the-World.jpg

A nyolcvanas években a Motorola a tudományos menedzsment eredményeire támaszkodva dolgozta ki a Six Sigma módszertanát, mely célja, hogy 99.9999998 % legyen a hibamentes termékek aránya a gyártásban.

200px-Six_sigma-2.svg.png

A tudományos menedzsment eszközeit lassan minden üzleti szereplő átvette, mind a munkaszervezés, mind a piackutatás területén. A kilencvenes évektől megjelentek az üzleti intelligencia csoportok is, melyek elkezdték összefogni egy adott cégen belül az adatok gyűjtését és elemzését, ami nagyban megnövelte a statisztikákra alapozott döntések hatékonyságát. Immár nem egy-egy különálló részleg hoz adatokra alapozott döntést, hanem lehetőség van a különböző adatok közötti összefüggések feltárására is. 

Big data és data science

Technikai értelemben mindenképpen váltásról beszélhetünk a big data kapcsán, hiszen hihetetlen mértékben növekedett meg a begyűjthető és tárolható adatok köre az utóbbi években. Azonban Box arra figyelmeztet minket, hogy az adatelemzés nem merülhet ki előre megírt receptek követésében és számmisztikában! Miképp a jó statisztikus részt vesz az általa segített kutatásban, úgy a rendes adattudósnak is értenie kell hogyan kapcsolódik munkája cégéhez, a "tudós" jelző használata pedig csak akkor indokolt, ha a mintázatokon túl magyarázatokat és előrejelzéseket is képes adni, továbbá képes tanulni kudarcaiból is.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr815641409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása