HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Azt beszéli már az egész város

2013.06.04. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: mobil keresés hely közösségi média Banjo lokációs keresés Geofeedia

A közösségi médiából nagyon sok dolgot megtudhatunk. Jó esetben nem csak az számít, hogy mit mondanak az emberek, hanem hogy mikor, hol és ki mondott valamit. Tovább tetézi a bajt, hogy sok közösségi oldal van a világban és azok a fránya felhasználók képtelenek egy mellett elkötelezni magukat. A Banjo és a Geofeedia ezekre a problémákra ad választ.

 

A Geofeedia sajnos nem érhető el egyszerű regisztrációval, ezért nem ismerkedhettünk meg alaposabban a szolgáltatással. A cég nagy hangsúlyt fektet mind a térképészeti megoldások minőségére, mind a különböző források integrálására. A szolgáltatást kormányzati szerveknek (pl. katasztrófák jelentése, szemtanúk keresése, biztonsági monitorozás) marketingeseknek és a médiáknak ajánlják elsősorban.

A Banjo térképei nem annyira profik, ellenben ingyenes regisztrációval elérhető a szolgáltatás. A regisztrációt követően összeköthetjük különböző közösségi médiás profiljainkat az appal (pl. Facebook, Twitter, LinkedIn, G+, Instagram, Foursquare, Weibo). Az önmagába, hogy a felhasználó helyzetéhez közeli megosztásokat láthatjuk ezután, még nem nagy szám. Az már érdekesebb, hogy nem csupán a barátaink és az általunk követett emberek tartalmait látjuk, hanem minden nyilvános posztot, minden közösségi oldalról. Ha már adott a lehetőség, megpróbáltuk olyan területen tesztelni az appot, ami a hagyományos keresőmotoroknak nem fekszik annyira.

Ha a közösségi médiában a sanghaji lakosok ingatlanpiaccal kapcsolatos véleményére vagyunk kíváncsiak, akkor eleve nem sok haszna van a Twitternek vagy a Facebooknak, hiszen a Nagy Tűzfal miatt ezek elérhetetlenek a kínai polgárok számára. Mivel a Banjo a kínai közösségi oldalakról is összeszedi a nyilvános posztokat, nekünk nem kell bajlódni a regisztrációval és a kereséssel. Először a helyre, esetünkben Sanghaj, kerestünk rá, ezután állíthattuk be a szűrőnket a témára. Így megtudhattuk mit gondolnak a sanghajiak a helyi ingatlanpiacról - sőt akár utcákra lebontva is végignézhettük menyire idegesíti őket a nagy forgalom.  Az app szépséghibája, hogy nem lehet szűrni a találatok nyelvét és nincs integrálva semmilyen gépi fordítóprogram.

2013-05-31 20.16.32.png

Az alkalmazás tesztelése közben jutott el a poszt írójához a törökországi tüntetések híre a Twitteren keresztül. Ekkor még a hagyományos keresőkön semmilyen információ nem volt fellelhető erről. Kik, miért és hol tüntetnek? A Banjo ebben is segített. Az anakari tüntetések kapcsán jelent meg az #occupygezi hashtag.

2013-05-31 21.14.35.png

Rákeresve Gezi-re világossá vált, hogy az isztambuli Gezi parkot takarja ez.

2013-05-31 21.15.56.png

Rögtön lehetett látni, hogy viszonylag sokan posztolnak a közelben. A jobboldali sávban vegyes posztok között is felülreprezentáltak voltak a "protest" "protests" "protesto" hashtag-gel ellátott bejegyzések és rengeteg képet töltöttek fel a helyszínen tüntetők.

2013-05-31 21.15.10.png

A szűrés eredménye még több kép és bejegyzés lett. Itt ismét felmerült az a probléma, hogy nem lehet nyelvi szűrést végezni és/vagy gépi fordítással próbálkozni. Azonban így is gyorsan lehetett több angol bejegyzést találni, amelyek közös pontjai (az alkohol árusítás szigorítása elleni tiltakozás, Kemal Atatürk és világi rendszerének védelme, Erdogan központosító és konzervatív intézkedéseinek kritikája stb). A "hagyományos" médiának kb. másfél órába telt mire az első hírek megjelentek. Külön érdekesség, hogy ezek az első beszámolók mind a Twitter-re alapozták híreiket és a képek zömét is a helyszínről csiripelő Twitter felhasználóktól vették át.

A lokációs keresés a közösségi médiában kicsit azt az érzést adja, hogy az ember bepillantást nyer abba, mit beszél egy-egy város. Személyes szinten is hasznos lehet, de szerkesztőségeknek különösen jól jöhet a civil újságírás forrásainak összeszedéséhez és szűréséhez.  A felhasználók monitorozása és lokalizálása marketing célokra vagy éppen kormányzati vizsgálatokra viszont minden esetben felveti a reprezentativitás problémáját.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr985339389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása