HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Kérdezz! Felelek.

2011.11.02. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: keresés válasz-keresők answer engine WolframAlpha TrueKnowledge Siri

A Siri eléggé meggyőzően bizonyította még az amúgy szkeptikus közönség felé is hogy a személyi asszisztens szerepét átveheti (ha korlátozott formában is) egy mobil. Nézzünk azonban egy kicsit mélyebbre és vizsgáljuk meg hogy mi teszi lehetővé hogy a Siri válaszoljon kérdéseinkre. Ezek pedig a keresőkhöz nagyon hasonló ún. válasz-keresők v. answer engine-ek. A posztban két ilyen keresőt mutatunk be, a WolframAlpha-t és a TrueKnowledge-et, a Siri jelenlegi és korábbi partnereit.

 

Az Apple marketingesei nagyon jó kis videót készítettek, mely szerint természetes beszélt nyelven adhatunk utasításokat új iPhone 4S készülékünknek.



 

Mielőtt az Apple innovációs képességeit dícsérnénk nem árt tudni hogy az almás cég akvizíció során jutott a technológia birtokába (l. az angol Wikipedia vonatkozó szócikkét). A cég tervei között szerepeltek más platformok is, de érhető hogy az új tulaj nem szeretné kiszolgálni a konkurenciát. A rendszer magját a SRI International CALO projektje adta, ezt egészítették ki a Nuance Dragon beszédfelismerőjével ill. a válasz-keresőkkel. Attól függetlenül hogy a Siri beváltja-e a hozzá fűzött reményeket remekül bizonyítja hogy vannak helyzetek amikor a válasz-keresők remekül használhatóak.

 

Mindennapi nethasználatunk során már annyira hozzászoktunk a kereséshez hogy eléggé komoly elvárásaink vannak. A nagy hármas (Google, Yahoo!, Bing) és megannyi konkurensük nagyon hasonló felületet használ. A keresés során az információt kulcsszavakban dekódoljuk és válaszul honlapokat kapunk (valami alapján rangsorolva). Sokáig kísértette a kutatókat a társalgás régi bevett módja és úgy gondolták hogy a legegyszerűbb interakció egy amolyan kérdezz-felelek rendszer lenne, azonban a dokumentumokba lejegyzett információ kinyerése eléggé kemény diónak bizonyult és mire beérett a dolog a mára megszokott keresés már elterjedt. További kérdés hogy mire is használható egy válasz-kereső, mivel adhat többet egy Google-nél. A választ a Siri adta meg sokak számára: olyan interkaciókban amikor a találati lista helyett egy rövid válaszra van szükségünk.

 

Mindkét válasz-kereső letisztult, az általános keresőkhöz hasonló kezdőlappal és kezelőfelülettel indít.

 

wa01.png

 

 

tr01.png

 

A keresés során a WolframAlpha igyekszik a találatokat, vagy inkább nevezzük válaszoknak a kapott eredményeket, keretekbe (frame) rendezni. Itt az interakció formája nagyon hasonlít a megszokott módhoz, kulcsszavakat is beírhatunk, az eredmény pedig valamilyen kapcsolódó ténylesz. A WolframAlpha saját rendszerét “computational knowledge engine” névvel illeti (számításalapú tudásmotor). Azonban akár feltehetünk egy kérdést is a rendszernek! A “president of argentina” helyett használhatjuk a “Who is the president of Argentina?” természetes nyelvi kérdést is, azt a WolframAlpha megpróbálja értelmezni, és az értelmezéshez kapcsolódó információt szolgáltatja eredményekként.

 

wa02.png

 

 

wa03.png

 

 

 

A TrueKnowledge is támogatja mindkét keresési módszert. Akár kulcsszavakat is használhatunk mint pl. "Audrey Tautou".

 

tr04.png

 

Illetve bővíthetjük is a kulcsszavakat amolyan távirati stílusban, pl. “Audrey Tautou's first movie”.

 

tr_tautou.png

 

 

A Google még keresési ajánlatnak is felkínálja hogy “audrey tautou first movie” azonban nem ad választ, a Wikipediához irányít minket az első találat.

 

google01.png

 

Ezzel azonban fontos ponthoz érkeztünk – a TrueKnowledge ugyanis a Wikipeda-n felhalmozott tudást próbálja meg rendszerezni, illetve a lelkes felhasználók tudására alapoz. A WolframAlpha-ról nem tudhatunk meg sokat, de valószínűsíthető hogy hasonló, rendszerezett lexikális tudást tartalmazó forrásokra támaszkodik. Ebben pedig nagyon hasonlítanak a legsikeresbb válasz-keresőhöz a Powerset-hez, ami szintén a Wikipedia-t használta elsősorban, már azonban a Microsoft Bing keresőjét erősíti a rendszer.

 

 


A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr13345654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása