HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Ami ma érdekel, holnap már nem biztos… - SES beszámoló

2009.12.09. 10:42 Szerző: siklosib Címkék: keresőoptimalizálás internetes keresés keresés jövője kereső szándéka

A SES (Search Engine Strategies) konferencia tegnapi főelőadásán Peter Morville beszélt a keresésről, a használható információról és a keresés jövőjéről…

Az információtartalom felépítése

Az általa bevezetett „információ architektúra” fogalom szerint fontos szempont az információt tartalmazó környezet jó kialakítása és a közöttük lehetséges navigáció, kereshetőség és rendszerezettség kombinációja. Így érhető el valóban olyan honlapok megvalósítása, ahol az emberek megtalálhatják, amit keresnek. Annak kulcsa tehát, hogy a keresett információ a felhasználók számára könnyen megtalálható legyen az, hogy több úton lehessen eljutni ugyanarra a pontra.

Mitől lesz egy oldal használható?

Peter szerint számos tulajdonságnak kell eleget tennie: legyen az oldal hasznos, érdekes, elérhető, megbízható, megtalálható és értékes mind a felhasználónak, mind a tulajdonosnak. Természetesen ezek között a tulajdonságok között szoros összefüggések vannak, hiszen a keresés világában a megtalálhatóság és a megbízhatóság szempontjából, ha egy keresés során egy oldal az első néhány eredmény között szerepel, abban az emberek megbíznak.
A piaci elképzelés szerint a felhasználók figyelmének felkeltésére minél nagyobb, csillogóbb, mozgó elemeket kell használni. Ezzel ellentétes elképzelés az, hogy sokkal fontosabb a tartalom használhatósága és elérhetősége. Az egyre nagyobb szénakazalban nagyobb és könnyebben elérhető tűkre van szükség.

A keresés célja

A felhasználói keresések során általános probléma a nem megfelelő kulcsszavak használata. Mivel azonban az emberek emberek maradnak, a felhasználók pedig felhasználók, inkább az ő igényeikhez kellene alkalmazkodni és a keresési szempontokhoz igazítani az információ elérésének lehetőségét. A keresés egy interaktív, összetett folyamat, a különböző emberek számára különböző dolgokat jelenthet:

  • a valós idejű keresésnél a legfrissebb információt kell szolgáltatni
  • a mobil keresés még egészen új, az emberek nem is igazán tudják mit keresnek
  • a keresési kifejezések automatikus kiegészítése, lehetőségek felajánlása a felhasználó tudásának kiegészítését szolgálja
  • a közösségi keresések során az eredmények értékelését lehet javítani
  • egy következő lépés lehet, amikor már nem az információ forrása a lényeg, hanem az igényekhez való igazodás (pl egy árucikknél nem az a lényeg, hogy melyik üzletben lehet kapni, hanem hogy olyan legyen, amilyet szeretnénk)

A keresés optimalizálás során tehát arra kell különös figyelmet fordítani, hogy mi a felhasználó célja, mit szeretne elérni. Peter szerint a weben található információk rendszerezése, kereshetősége hasonló egy könyvtári rendhez, a keresés pedig a könyvtáros keresői képességeihez, így a keresés mindig is emberi feladat marad, nem elég a technológia fejlődése. 

 

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr541585436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása