HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Az ingyenesség törvényei: A bőség gondolkozás 10 alapelve

2009.07.10. 09:09 Szerző: Kereso75 Címkék: free anderson chris long tail

Ajánlanám olvasásra Chris Anderson (a híres long tail írója) legújabb, Free című könyvét, ha éppen nem lenne irónikus módon éppen elérhetetlen Magyarországról. Elég szép kis fricska ez a könyv elolvasása után, melyben központi üzenet, hogy a digitális tartalmak védelmének gyakorlatilag semmilyen értelme sincsen. (Update: Kaptam egy linket, amin keresztül már lehet olvasni magyar ip-ről is, lényeg, hogy ne közvetlenül a scribd oldaláról olvassátok)

Nagyon érdekes a könyv, és feltétlenül érdemes végiggondolni a saját piaci területünkre vonatkozólag. Ugyanakkor nem akarok naív lenni. Vannak olyan piaci területek, ahol a tömegesség hiánya miatt az ingyenesség egyszerűen képtelen működni. Mert ha a vevőknek mondjuk csak 2 százaléka lenne fizető, egyszerűen finanszírozhatatlanná válna az egész.

Mindenesetre elvitathatatlan az ingyenesség, mint folyamat léte. Valami hasonlóra készülünk mi is a HealthMash-el, ami az egyedi egészségügyi keresők piacán lesz új termék rövidesen. Egy alapverziója, amely csak a weben elérhető ingyenes tartalmakat keresi ingyenes lesz mindenki számára. A könyvtáraknak csak a testre szabott, az általuk licenszelt tartalmakat is kereső verzióért kell majd fizetniük.

A könyv végén 10 alapelvben foglalja össze az ingyenesség törvényeit, amit megosztok tanulság kedvéért:

1. Ha digitális, előbb-utóbb ingyenes lesz

Közgazdasági alaptörvény, hogy egy versenypiacon az árak a határköltség szintjére fognak esni. Az Internet teljes mértékben versenypiac és a szükséges technológiák - feldolgozási teljeseítmény, sávszélesség, tárolókapacitás - ára folyamatosan esik, így elkerülhetetlen az ingyenesség felé való közelítés. A bit ingyenes akar lenni.

2. Az atomok is ingyenesek szeretnének lenni, de ott nem megy ilyen könnyen

A digitális világon kívül a határköltség nagyon ritkán nulla, éppen ezért ott nehezebb az ingyenességet elérni, mégis kétségtelen tény, hogy egyre inkább terjednek ezek a megoldások, amelyekere a könyv sok érdekes példát hoz. (pl. ingyen repülőjegyek, ingyen autó(!)).

3. Az ingyenességet nem tudod megállítani

A digitális világban lehet ugyan kulcsokkal és törvényekkel próbálni gátat szabni ideig-óráig a jelenségnek, de végül a gazdaság törvénye fog győzni. Hadd adjak egy ötletet - teljesen ingyen :) - a magyar NavNGo fejlesztőinek. Mi lenne, ha ingyenessé tennék a szoftvert és a bevételeket a POI-k eladásából hoznák be? Ha minden eszközben a NavNGo van, melyik étterem ne lenne hajlandó mondjuk évi 5000 forintot fizetni, hogy az aktuális ajánlata állandóan elérhető legyen? Netalántán az autós figyelmét fel is hívva erre, amikor mondjuk 5 kilométeren belül jár az adott helyhez.

4. Lehet pénzt keresni az ingyenesből

Az emberek hajlandók pénzt fizetni, hogy időt takarítsanak meg, vagy a kockázatukat csökkentsék. Ha nem hiszed gondold végig miből él például a Magyarországon is nagyon népszerű Travian játék? Az emberek a státuszszimbólumokért is hajlandók fizetni. Az ingynesség új ügyfeleket hoz a közeledbe, ami azt jelenti egy részüket fizetővé is tudod majd tenni.

5. Definiáld újra a piacodat

 A Ryanair versenytársai ülőhelyeket adtak el repülőkön. Ők úgy döntöttek, hogy az utazási üzletben lesznek benne. A különbség az, hogy az utazásból rengeteg módon lehet pénzt keresni, az autókölcsönzéstől, a szálláson át az étkezésig.

6. Kerekítsd le az árat

Ha valaminek az ára a nullához közelít, kerekítsd le nullára. Az ingyenesség nem kérdés, csak az a kérdés mikor következik be. Te érj oda elsőnek ne mások. Mit tudsz ma ingyenessé tenni? A navigáció szoftvereknél említett példámmal kapcsolatban egészen biztos vagyok, hogy valaki meg fogja lépni, és aki meglépi megnyerheti a teljes piacot magának. Melyik hardvergyártó nem az ingyeneset akarná majd licenszelni, ha egyébként is elég jó?

7. Előbb-utóbb az ingyenessel kell majd, hogy versenyezz

Valamilyen utón-módon a te területeden is megjelenik majd valaki aki ingyenesen elérhetővé teszi azt, amiért te pénzt kérsz. Lehet, hogy nem pontosan ugyanazt nyújtja, de a 100 százalékos árkedvezmény elég nagy csábítás lesz az ügyfeleidnek. Két lehetőség marad: add ugyanannyiért és adj el valami mást, vagy biztosítsd, hogy a minőségi különbség olyan jelentős maradjon, hogy hajlandóak legyenek fizetni. A második azt hiszem, sokkal nehezebb út.

8. Fogadd el a pazarlást

Ha valami túl olcsó ahhoz, hogy mérjed, inkább ne mérd. A digitális világban, ahol a kapacitás ára rohamosan közelít a nullához, nem tehetünk mást. Nem elfogadható ma már: a megtelt a postaládája (tárhelye) jellegű üzenet.

9. Az ingyenesség más dolgokat még értékesebbé tesz

Minden bőség valahol máshol hiányt teremt. 100 évvel ezelőtt kevés szórakozási lehetőség volt az embereknek, akiknek több idejük volt, ma megfordult a helyzet. Ha egy termék vagy szolgáltatás ingyenes lesz az érték egy szinttel feljebb kerül. Menj te is oda.

10. A bőséget menedzseld, ne a hiányt

Ahol ritkák az erőforrások, drágák is lesznek. Nagyon óvatosan kell velük bánnod. Ha olcsók az erőforrásaid, akkor másképpen kell menedzselni azokat. A vállalati kultúrát át kell állítani a "Ne szúrd el" szemléletről a "Hibázz gyorsan" és tanulj belőle szemléletmódra.

Kapcsolódó cikk: A Notre Dame és az ingyenesség

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

53 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr131237792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sityu · http://www.sit.yu 2009.07.10. 12:40:31

Az utóbbi idők legérdekesebb írása volt ez. Kösz!

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2009.07.10. 12:47:41

@Botfülű Suzan Boyle hasonmás:
Nem fejti ki ezt igazán, egy kapcsolódó példa könyvből, hogy rendszeresen jöttek az IT csoporttól üzenetek, hogy kezd betelni a közös tárhely a szerveren és mindenkit kérnek, hogy mentse le, amire még szüksége van, törölje, amire nincs.
Aztán utánanézett valaki, hogy mennyi tárhely volt, kiderült összesen 500Megabyte. Ma amikor egy 1 terabyte tárhely kb 20000 forintba kerül sokkal racionálisabb venni még egy merevlemezt egy gépbe, mint hogy 20-30 ember az idejéből akár csak fél órát elszúrjon egy ilyen dologra.

derceto 2009.07.10. 12:51:13

Én a Nav N Go-nál fejlesztek, és már évekkel ezelőtt felmerült mint lehetséges - sőt egyre valószínűbb - fejlődési irány az ingyenes szoftver fizetős tartalmakkal és reklámfelületekkel kombinálva (lásd: naviextras.com). A térképek viszont biztosan nem lesznek a közeljövőben ingyenesek, mivel azokért mi is az eladott példányok után fizetünk. Egyelőre nagyon kevés az online kapcsolattal rendelkező kütyü amin iGO fut, ami alapfeltétele a dolognak, de ez folyamatosan változik.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2009.07.10. 12:54:33

@derceto: Jogos, a térkép ára jelentős tényező. De az megtörténhet, hogy a NavNGo ezt nem a végfelhasználókkal, hanem a hirdetőkkel fizetteti meg.

bajaj 2009.07.10. 12:59:05

No ott lenne vége a navigációs történetnek, ha minden lacikonyha mellett elhaladva beszólna, hogy mi a menü és mennyibe kerül... :))

Szerintem ez az egész egy ökörség. A pulóver megköti magát és kiugrik a polcra, hogy ingyen elvihesd? Biztos nem, egyelőre azért tud olcsó lenni, mert a kínaiak éhbérért készítik, és baromi olcsó az olaj, tehát ide lehet hozni.

Ahogy a kinézer drágábban fog dolgozni, és elfogy az olaj, hirtelen minden a helyére kerül. 15-20 év becslésem szerint.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2009.07.10. 13:03:03

@bajaj: A lényeg talán elsikkadt a számodra. Ez nagyobb részt a digitális termékekről szól, ahol tényleg elhanyagolható a határköltség.

Bobby Newmark 2009.07.10. 13:06:46

Na meg tegyük hozzá, hogy ez csak a tömegcikkekre igaz, meg kínálati piacra. Egyedi megrendelésre készülő bitgyártás sosem lesz ingyenes. (Célszoftverek, tervdokumentációk, igényesebb céghonlapok, stb.)

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2009.07.10. 13:07:39

@Bobby Newmark: Még szerencse :) Különben mi is bajban lennénk.

tuggya 2009.07.10. 13:19:55

Hangzatos marhaság. Az ingyenesség jó marketingeszköz lehet, de abból nem élsz meg, hogy ingyen adod a termékedet, szolgáltatásodat.

Guszty 2009.07.10. 13:23:14

@kereso: Azért ez a 20000Ft/Trabyte csak az otthoni gépedre lehet igaz. Vállalati környezetben számold hozzá a szerver, a gépterem, a hűtés, a szünetmentes táplálás árát, valamint a mentés költségét, mindjárt több 100ezres, ha nem milliós az ár. Arról nem is beszélve, hogy a feleslegesen tárolt adatok között egyre több és több időbe telik, amíg megtalálod, amire szükséged van.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2009.07.10. 13:28:03

@Guszty: Összességében biztosan nem sokkal több, mert 1000 darabonként véve nyilván maga a hardver sem ennyibe kerül...

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2009.07.10. 13:29:20

@Guszty: Összességében biztosan nem sokkal több, mert 1000 darabonként véve nyilván maga a hardver sem ennyibe kerül...

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2009.07.10. 13:30:32

@tuggya: Bátorítalak a könyv elolvasására. Nagyon sok példát hoz arra, hogyan keresnek cégek pénzt az "ingyenessel".

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.07.10. 13:42:21

El lehet rajta gondolkodni :)

Milisztár 2009.07.10. 13:49:38

"Ha digitális, előbb-utóbb ingyenes lesz".
Egyelőre azt történt, hogy a UPC áttette az analóg műsorszórásból a digitálisba a Mezzo TV csatornát, és ha tovább akarom bambulni a Mezzo-t, akkor rá kéne fizetnem havi 2000Ft-ot.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.10. 13:55:49

Azért érdekes amit írsz, mert éppen tegnap beszélgettünk erről. Az ingyenesség kontra olcsó infó kontra drága infó (és kifejezetten infótermék!) témájáról.
- Arról, hogy kik és mit lopnak,
- Arról, hogy mennyire hozzáférhető a lopott infótermék a célközönséged számára.
- Arról, hogy mikor érdemes ingyen adni az amúgy drága infót (kapcsolni valamihez, hogy csak egyet említsek)
- Arról, hogy miért nincsenek még mindig igazán hatékony fizetési módok a webes termékekre. (Magyarországon pláne!)

Azt hiszem, a weben infóból van dögivel - ami viszont nincs dögivel a felhasználónak, az az IDŐ. Ha azt tudod neki eladni, hogy a számára érdekes infók elérhetők dömping jelleggel ingyen ITT>> de te összeszedted az ő szempontjából érdekes dolgokat 5 mondatban/oldalban, és az egy darab SMS áráért letölthető ITT>> akkor bizony lehet, hogy az SMS mellett dönt.

Én egyébként rengeteg hasznos dolgot tanultam már ingyenes hírleveleken, tanfolyamokon, és sokszor váltam vásárlóvá is ilyen helyen. (Hobby dolgok, például...) Én egyébként szeretek tanulni, szórakoztat az információ szerzés - nincs ezzel így mindenki.
(Amit én ingyen adok most: tárgyalástechnikai tippek a blogomon, - utcamacska.blog.hu minden nap, olvasmányos formában ;))

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.07.10. 13:58:06

@tuggya: relatív dolog az ingyenesség. De mond csak, te mennyi googlée terméket használsz és mennyit fizetsz értük?

A google biztos egy szegény cég és meg se tudnak élni? :)

Az igo-s ötletet nem kell szó szerint úgy csinálni asszem, csupán egy tipp volt. Ne úgy képzeljétek már el, hogy mész a városba és semmit se látsz mert jönnek folyamatosan föl a napi menük.. :)

Az a térképköltséges dolog is azért megmosolyogtató volt.. Olyan, mintha az Ubuntu Linux azt mondaná, hogy ingyenes a szoftverjük, viszont mégis kell fizetni érte, mert a gépek, amiken írták, azok ennyibe kerültek, mega villanyszámla stb.

Persze ötletesen kell megcsinálni a programot. Legyen sokféle szűrés. Lehessen csak kaját bekapcsolni, azon belül is olaszt, kínait stb..és máris nincs nagy összevisszaság.

bajaj: van egy tény, ami bár nyilvánvaló, sokan nem is mernek tudomást venni róla; létük a többi(ismeretlen) számára fölöslegességére.
A legtöbb ember munkáját tekintve FÖLÖSLEGES. Ne hidd, hogy mindennek van TÉNYLEGES értéke, attól függetlenül, hogy milyen árcímkét tűznek rá a dologra.

Az emberek jórésze, mamár úgy dolgozik, hogy isten igazából nem lenne szükség a munkájára.
Az, hogy miért nem merünk ebbe belegondolni és miért áll ellen a világ, egy egyszerű dologra vezethető vissza: a gazdaság teljesen megváltozna, a pénz gyakorlati értéke értékelődne le. A legtöbb munkát már most is(!!) különösebb fejlesztések nélkül lehetne automatizálni, emberi kézre csak, mint karbantartás és tervezés lenne.
De tovaszaladtam.. a cikk lényege nem is ez volt, hanem a digitális világ. Azért arra lehet fogadni, ha ez a világ így megváltozik, akkor az anyagi világ lesz a következő.

pipacsaripacspapucs 2009.07.10. 14:07:36

Ez az "ingyenesség" szerintem inkább sarkítás, parabola. Semmi sincs ingyen, csak más fizeti meg az árát, vagy ha én, akkor másképp. Pl. a navigációs szoftvernél a hirdető vendéglátó, azaz végsősoron én, aki bemegyek az étterembe.

A 10. pont azért érdekes nekem, mert én ettől szenvedek: Nálunk, egy világcégnél, az e-mail tárhely-kapacitás annyira le van korlátozva, hogy elhatároztam, felajánlom a múltkor ajándékként hozzámvágot pendrive-ot memóriabővítőnek, ami 10x-es tárhellyel rendelkezik... De addig is hetente manuálisan archiválok, és ha nem lépek időben, nem kapok meg fontos üzeneteket.

Vagyis a tárhely lehet drága, de így is, úgy is a cég fizeti meg a spórolás árát is, a munkaidő-pazarlással, meg az esetleges információ-kieséssel, esetleg a dupla e-mail küldéssel.

És ha így számolok, akkor lehet, hogy az ingyenesség, a tárhely-bővítés végső soron olcsóbb a cégnek...

Vagyis mégsem lesz semmi sem ingyenes, még Digitáliában sem: Mindennek van költsége, és mindent emgfizet valaki, még az is lehet, hogy én, sokkal drágábban, ha megveszek olyat ezáltal, amire amúgy nem volt szükségem (pl. karakter a játékszoftverhez).

Persze, nem olvastam a könyvet...

derceto 2009.07.10. 14:15:15

@sanche: Az Ubuntu nem ad gépet az oprendszer mellé, nekünk meg nem csak azért kell fizetnünk a térképért, hogy megkapjuk az adatokat, hanem minden eladott példány után licenszdíjat kér a térképszolgáltató. Ők még nem gondolkodnak az ingyenes modellben :). A térkép ugyanúgy nem része a szoftvernek, ahogyan az Ubuntunak sem része egy csomó film, zene és játék, mint "tartalom".

pipacsaripacspapucs 2009.07.10. 14:15:31

Egyébként a kiskamasz fiamat én arra tanítom, mikor szalad hozzám valami új, ingyen letölthető termék installálásával (én vagyok az admin otthon:)), hogy előbb vizsgáljuk át. SEMMI SINCS INGYEN - ezt meg kell tanulnia. És azt kell legelőször kitalálni, hogy ki és hogyan izeti meg azt, ami látszólag ingyenes.

Ha demo, akkor rendben: Éhessé akar tenni, hogy megvegyem majd a pro-t. Ez amúgy szerintem a legtisztességesebb eljárás. Kicsit már húzósabbnak tartom a kéretlen reklámokkal operáló ingyenes szoftvert. Ha ingyen van, de adatokkal kell regisztrálni, akkor tudom, hogy minimum statisztika lesz belőlem, de méginkább célközönség, potenciális vásárló. Vagyis az adataimat nagy valószínűséggel értékesítik. Persze, a legdurvább a férges zoftver. Ha nem látom, hogy mi az ingyenességben az okosság, én ikyesmire gyanakszom, és távol tartom magam (és a fiamat) tőle.

Nevezzenek akár paraoiásnak.

Azért érdekelne, hogy ezek mellett miért lehet még ingyenes, ami pénzbe (minimum munkába) kerül annak, aki eladja...

Chupa (törölt) 2009.07.10. 14:16:01

Google okos cég. A keresés farvizén elterjesztettek egy csomó szolgáltatást, amit az emberek aktívan használnak. A google map is ilyen. Ők tuti meg fogják lépni hogy a térképen fizetett hirdetések jelennek meg. Ha ügyesen csinálják, és megfelelően célzott hirdetéseket jelenítenek meg (márpedig ők többet tudnak az átlag netezőről, mint az FBI) még örülni is fogunk neki. És a navigációs szoftverek gyártóinak nagyon fel kell kötni a gatyát, hogy versenyezni tudjanak a google-al.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.10. 14:28:34

Az miért baj, ha nem a vadászati szakipari vásár linkjével kínálnak meg engem, mint vegetáriánus, ahimsa szemléletű csöndes kérődzőt? Vagy ha az UtcaMACSKA nic behívja az aktuális macskás hirdetést? Én nem bánom, ha eleve segítenek eligazodni a világban, ha felhívják a figyelmem dolgokra. A reklám-erdőben értékes látogató vagyok. Versenyeznek a pénzemért. Ez nem baj. Aki elsődelgesn ingyenes kóstoló után vásárol, az szerintem tök normális. Olyan ez, mint a maszek dinnyeárus cigány aki tojik a köjálra, de minden dinnyét elad, mert előzetesen meglékeli, megkóstoltatja veled. Én szívesebben veszek olyan gyümölcsöt, amit előzőleg megkóstolhattam. És nem annyira érdekel, hogy háromfázisúan el volt-e mosva a lékelős halef.

midnight coder 2009.07.10. 14:33:56

Igazából az ingyenesség a vevő átverése. Árukapcsolás. X helyen nem fizetsz, de Y helyen többet fogsz fizetni. Ingyen ebéd nincs, valakinek elő kell állítani, fenn kell tartani az adott dolgot.

Ráadásul az ingyenességnek van egy komoly hátulütője: a verseny kikapcsolása. Egy ingyenes cuccnak nem nagyon éri meg alternatívát fejleszteni. Már csak azért sem mert a pénz a supportban van (már ami van benne), egy terméket pedig ugyanúgy supportálhat az is aki egy fillért nem rakott a fejlesztésbe.

Sir Nyű 2009.07.10. 14:36:05

Anyatokon, az Indexen, volt valamikor egy kifogastalan Budapest-terkep. Ingyen. Ertelmes volt, hasznalhato, csak azon kerestem cimeket. Egyszer egy okos kitalalta, hogy Fejlesszek. Megvaltozott a felulet, a design es a motor, butabb lett (azelott ekezet nelkul is mindent megtalalt, jol), bugos lett es tettek melle reklamot. Ingyen.
Nehany probalkozas es anyazos hangulatu levelvaltas utan (irtam, hogy kar ennyit dolgozni azert, hogy egy jol mukodo szolgaltatas helyett egy szar legyen, par banner miatt, mire irtak, hogy ilyen pocs felhasznaloknak kar az o draga munkajukat fecserelni) kitettek egy linket a regi terkepre. Nyilvan nem csak az en banatom volt.
Most nezem, most terkeppontnak hivjak, csak IE-vel mukodik. 2009-ben. A regi terkep link kint van meg, aszongya "No web site is configured at this address".

webjúzer 2009.07.10. 14:44:04

A bit akkor lesz ingyenes, ha az előállítási költsége is nulla lesz. Beleértve a munkabért és a villanyszámlát.

Az ingyenesség itt csupán átszervezés. Bemész a ruházati boltba és nem a pulóverért fizetsz, az ingyen van, hanem a raktározási díjért, amiért eddig ott lógott rád várva.

Azt gondolom az ingyenesség, a hülyék adója, mint az emelt díjas SMS. Ez éppen olyan mint az adóreform ami nálunk megy. Onnan elveszünk 5%-ot amott hozzáadjuk, hurrá az egyenleg nulla, jó munkát végeztünk. Nem mondom, hogy nincs hatása, de ez nem csodaszer.

Továbbá nem mindenhol lehet átszervezni a bevételeket a termékről valami mondvacsinált kapcsolt szolgáltatásra. De ha néhányan megteszik, a felhasználók nem értik majd, hogy máshol ez miért nem lehetséges.

Másrészt nem mindig praktikus ez a bevétel átszervezés. Én szívesen fizetnék a jelenleg ingyenes indexért, hogy ne legyenek benne reklámok, és első dolgom lenne kihajítani az ingyenes NavNGo-t, ha minden sarkon beszól, hogy álljak meg gyorost enni, és venné pénzért a konkurenciától, ami nem pofázik.

A könyv írója olyan csodát vár az ingyenességtől mint néhányan a Google operációs rendszerétől. Pedig csupán arról van szó, hogy van ahol meg lehet tenni, ott érdemes, és ahol nem, ott tudomásul kell venni, hogy nem fog változni a világ. SZVSZ.

midnight coder 2009.07.10. 14:45:29

@Herr Nyó: A régi is (legalábbis amit én láttam) csak IE-vel működött. ActiveX vezérlő volt benne. Mostanra meg már amúgy is ott a google maps. Meg van utcakereso is, bár nem tudom hogy használja-e bárki.

uni1002 2009.07.10. 15:05:39

Van a Magyar Államkincstár Webkincstár nevű szolgáltatása. Csak és kizárólag, IE7-el működik. Ingyenes. Sem a 8-as, sem a Firefox, semmi más nem jó csak az IE7. Minden mással hibaüzen. Persze ígérik, hogy más böngészőre is fejlesztik, már egy éve, legalább az IE8-al menne, ha már a Microsoft annyit szenvedett vele, de nem, akkor sem. /Az én babám vasúti, Magyar Állam fizeti...

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.07.10. 15:13:42

@derceto: Jó, azért tegyük hozzá, hogy elsősorban az Igo mellé sem adnak pda-t, ha már az ubuntuhoz se pc-t.
Ha a térképszolgáltatóval nem lehet egyezkedni, akkor keríteni kell mást, esetleg fejleszteni. Te vagy a fejlesztő nem én :) de azért egy térképszoftvert a VÉGTELENSÉGIG, nem lehet(illetve felesleges) csiszolni, ha sem a gépekhez nincs olyan sok közötök, sem a térképekhez stb.

Igazából, ha az elmúlt éveket nézzük, rohamosan megnőtt az ingyenesen használható térképek száma. Megint csak a google nálam a favorit(pontos cím szerint is remek).

De azért nagy keselyű az a térképszolgáltató.. (mint minden kiadó...)

Más. pipacs..papucs: a kapitalizmus alapjait vertéák a fejetekbe, ezért nem fogadjátok el az ingyenességet, illetve kötözködtök, hogy az nem is igazi ingyenesség. A csók sincs ingyen, amit anyád nyomott az arcodra az első iskolanapod előtt. Teljes ingyenesség nyilván nincs, de azt nyugodtan annak nevezhetjük, ha valamit megkapsz és nem kell fizetned érte.

Példa. Van egy együttes, akikről soha nem hallottam azelőtt. Hiűába teszik ki a CDjüket a boltba, ha egyszer enm ismerem őket, nem fogom megvenni, koncertjükre meg főleg nem megyek. Ezért a tudatos -még nem befutott- zenészek mind pakolják felfele a zenéiket. Egy nem túlságosan népszerű énekes egy félórás hakniért 110ezret kap kézhez(ismerősöm). Ezt az árat a menedzsercég adja meg, akik leszervezik falunapokon stb a zenét. Akkor fizet többet a falu, ha ismertebb az énekes. Az ismeretség az énekesnek tehát pénz. Ha a honlapjára töltöget fel zenéket, meg különböző portálokat, efektíve hozzájárul a saját pénzéhez.
Miért ne hívjuk ezt ingyenességnek?

Vagy van egy cég, aki ingyen ad neked egy bigyót, ha te kétszer visszamondod a cég szlogenjét.
Nem kötelez rá, hogy vegyél tőlük bármit is.

És képzeljünk el egy "álom világot". Vegyünk egy kenyeret. Elképzelhetetlen, hogy ingyen alanyijogon kapjam? Most igen, de valójában nem tudja egy gép magától elvetni a magokat, öntözni és aztán aratni? Nem tudja egy gép fölszedni, őrölni stb. De igen. Az egész folyamat teljesen automatizálható. Azután kinek akarsz fizetni? A kombájnnak? A végvezetőnek? A karbantartónak(akire egy évben egyszer szükség van) a polcnak(amiről leveszed a kenyeret)?

És minden emberi munka kifejezhető és feltétlen ki kell fejezni pénzben?
Nincs olyan, hogy én csak úgy csinálok a cseresznyémből bort és adok neked belőle?

Ingyenesség igenis egyre inkább lesz. A kenyérért még nagyon sokáig kell fizetni, de előbb-utóbb arrafele is elmozdulunk.

Akik terjesztik, hogy nincs ingyenesség, azok a kiadók(ők a tolvajok, nem a letöltők) és egyéb társaik, agymosó médiapajtások stb.
Unix rendszert használok. Azért kell plusz pénzt fizetnem a dvd-ért, ha kiakarom menteni a programbeállításaimat, mert az asvaszerint biztos az ő tetves zenéit lopnám, amihez amúgy nekik semmi közük. Hát ezért mondom, hogy nem én vagyok a tolvaj. Csak van egy réteg, akik kezdenek veszteni a kis kamubirodalmukból és minden eszközzel fenntartják a lehetetlen kis világukat..miközben a valóvilágban éppen ők a felesleges lánc-szem.

Old Shutdown 2009.07.10. 15:26:01

a google mapsnek van mobilon futó kliense, ami kezeli a mobilba épített GPS-t

a navngo-hoz képest hitvány, de a felvázolt elképzeléshez már közelebb is van, mint a navngo

midnight coder 2009.07.10. 15:56:47

@sanche: Akkor itt a lehetőség, dolgozz ingyen! Szerintem minden munkáltató örömmel alkalmaz ezért a pénzért. De ne úgy hogy apuka majd fizeti a kaját, lakást, akármit, mert a való világ nem így működik. Ahhoz hogy ne kerülj az utcára ma havonta legalább olyan 200 ezer forint értéket valahogy ki kell hogy termelj (lakásrezsi + kaja + ruha + az ehhez szükséges bérköltség /beleértve a munkaadóit is/). Ha nem termeled ki akkor záros határidőn belül az utcán fogsz lakni. Igaz, ingyen.

A példabeli zenészed is addig rakja ki a lemezét ingyen a webre amíg a szüleinél lakik. Illetve megcsinálhatja hogy felvesz Pl. hitelt a Providenttől abban a reményben hogy ha az emberek megismerik a nevét akkor majd utána kaszál és félkézzel visszafizeti a pénzt amit azalatt kellene hogy keressen amíg megcsinálja az albumot, kifizeti a studiót, stb. A gondolatmenetben persze van egy apróbb hiba: mire megismernék a nevét ismét jön pár feltörekvő zenész, és a kutya sem fog fizetni a zenéjéért...

Fotósh · http://www.aruhaz.nettfilm.hu 2009.07.10. 16:11:09

"Nem elfogadható ma már: a megtelt a postaládája (tárhelye) jellegű üzenet."

Haha! :-) UPC-től két hetente jön ilyen. Persze tudom, akinek upc-je van sikeres nem lehet :-/

DRH 2009.07.10. 16:12:32

tudom, szarjaksünt, de akkor is ironikus

Átvitel honvéd 2009.07.10. 18:08:07

A tag sejt valamit.

Nem tudom, hogy megfigyelésből, vagy deduktív alapon jutott-e el ezekhet a törvényszerűségekhez, de a valósággal összehasonlítva, helytállónak tűnnek...

Asszem 2009.07.10. 19:15:07

@midnight coder: látom nem olvastál szegénységblogot, havi 60-70-ből már ki lehet jönni, persze ehhez sok luxusról (autó, új ruhák, szórakozás, cigi) le kell mondani, meg persze fontos, hogy ne legyen ugyanennyi lakáshiteled.

az ingyenesség szerintem abban az esetben járható út, amikor egy termék a felhasználó által könnyen reprodukálható kis befektetéssel, tehát igaz szoftverre, zenére, meg bármire, ami digitalizálható. Ez szerintem piaci törvényszerűség lesz, nem pedig ilyen vadromantikus közösségdolog.


ugyanez a modell nem igaz a szokásos fizikai tárgyakra.

webjúzer 2009.07.10. 19:26:00

@Asszem:
"ugyanez a modell nem igaz a szokásos fizikai tárgyakra."

Mért? Mióta van ingyen a bit? Lassan több széndioxid keletkezik a bitek miatt, mint a fizikai tárgyak miatt. A fésűt, ha megveszem, nem kér enni. A bit kér. Villanyt, és azt is kéri, hogy a készüléket, amin használod, időnként X évente cseréld le. Sok pénzbe kerül a bit mint az előállítás mind fogyasztó oldalán. A fésű nem igényli a fürdőszoba cseréjét.

Szerintem az zavarja össze az embereket, hogy azt hiszik, ha könnyen másolható (azaz lopható), akkor az előállítása és a felhasználása is ingyen van, hiszen ingyen tudtam ellopni úgy, hogy annak is megmaradt, akitől elloptam. Tehát egy darabból csináltam kettőt, "ingyen".

És ha "ingyen" el tudtam lopni, akkor az előállításnak és a felhasználásnak is ingyenesnek kell lennie.

Pedig ennek semmi köze hozzá. Csak a lopott bit van ingyen, minden más bit pénzbe kerül, mindkét oldalon.

Asszem 2009.07.10. 19:36:56

@webjúzer: a bit csupán hordozója az információnak és az ehhez szükséges technológia széles körű elérhetősége miatt az információ reprodukálásának költsége minimális, ha napi 24 órában megy a géped és torrentezel, akkor is töredéke lesz az áram/internet számlád annak, mintha az így megszerzett információkat más csatornákon szereznéd be. ezért ingyenesnek tekinthető.

Asszem 2009.07.10. 19:41:38

@webjúzer: ha én egész nap cégautóval furikázom, akkor az nekem ingyenes, még akkor is, ha a cég fizeti a benzint.

az ingyenesség a végfelhasználó beszerzési költségét jelenti, ebből nem értem, hogy vezeted le hogy az előállítás is ingyenes.

persze, hogy nem az.

viszont ezért aki információt állít elő (pl. egy új zenét ír, vagy filmet rendez), annak számításba kell vennie, hogy az információ egyre könnyebben lesz megszerezhető anélkül, hogy ezért ő pénzt kapna.

választhat: vagy abbahagyja az információelőállítást ilyen feltételek mellett, vagy alkalmazkodik.

az utóbbiaké a jövő, az előbbieké pedig még max. 5-10 év elkeseredett jogi küzdelem, de mire felnő az a generáció, aki torrentcsöcsön nevelkedett már maga az ötlet is vicc kategóriába fog tartozni, hogy fizessünk azért, ami ingyen van.

webjúzer 2009.07.10. 19:56:21

@Asszem:
"az ingyenesség a végfelhasználó beszerzési költségét jelenti, ebből nem értem, hogy vezeted le hogy az előállítás is ingyenes."

Azt hittem arról volt szó, hogy a digitális termék ingyenes lesz a jövőben, de _ugyanazt_ az pénzt, amit jelenleg kifizet (elvileg) a vásárló, az bevasalják a vásárlón máshogy. Ennél fogva a fentebb vázolt ingyenesség ugyanannyi pénzbe kerül a végfelhasználónak, csak más módon fizeti meg. Ezért nem értem minek bele az ingyenes vargabetű.

Csak a másolás/lopás van ingyen. Legalábbis amíg van rá mód. Az emberek többsége ugyan nem tudja, de van mód arra, hogy a digitális termék ne legyen másolható. A Microsoft ha akarná meg tudná oldani, hogy senki nem tudja ellopni a Windows 8-at. Ha akarná. A technológia ott áll készen a fiókjukban, már évek óta, és az nem csak a Windows ellopása ellen védelem, hanem bármilyen digitális termék ellopása ellen védelem. Számos ok miatt nem várható ennek megjelenése, de ha egyszer mégis, akkor már a torrent maximum a családi fotók megosztására lesz jó.

www.cl.cam.ac.uk/~rja14/tcpa-faq.html

És akkor majd hogy is lesz ez a "könnyen hozzáférhető"?

"választhat: vagy abbahagyja az információelőállítást ilyen feltételek mellett, vagy alkalmazkodik."

Alkalmazkodni akkor érdemes, ha más rendszerben is megéri. A kicsiknek is. Mert ha nekik nem éri meg, akkor csak a nagyok, vagy 1 nagy marad, és akkor majd megszűnik az innováció létezni.

webjúzer 2009.07.10. 20:02:51

@webjúzer:
"Alkalmazkodni akkor érdemes, ha más rendszerben is megéri. A kicsiknek is. Mert ha nekik nem éri meg, akkor csak a nagyok, vagy 1 nagy marad, és akkor majd megszűnik az innováció létezni."

Elképzelhető, hogy a multik valójában ezen szent cél érdekében nem is küzdenek már a digitális tartalom védelmével. Az "ingyen van" marketing remekül működik a vásárlóknál, ráadásul a konkurencia is beledöglik, (hiszen az étterem tulajdonos minek fizessen 5 különböző cég POI adatbázisába kerülésért?) hosszú távon 1 marad, ami sokkal jobb mint most küzdeni a lopás ellen. Ez lehet a háttérben a motiváció szerintem. És többek között ezért sem fog soha megjelenni a TCPA.

Asszem 2009.07.10. 20:09:48

@webjúzer: nem hinném, hogy ilyen technológia lenne a fiókjukban, ha pedig igen, akkor lesöpörné őket a linux. de én úgy tapasztalom, hogy minden, ami másolásvédelem az nagyon rövid időn belül fel lesz törve.

az innováció ettől nem fog megszűnni, ettől nem kell félni.
egyébként sok olyan ingyenes szoftver van, amelyet az alkotója saját használatra gyártott, és ha már írt egy progit, akkor megosztja másokkal. ilyen moduláris innováció mindig lesz.

webjúzer 2009.07.10. 20:20:20

@Asszem:
A linux nem söpörné le a TCPA-t, ha a kiadók kizárólag TCPA platformon jelentetnék meg a műveket. Onnan nem lehet könnyen kilopni és terjeszteni linuxon, "ingyen".

"egyébként sok olyan ingyenes szoftver van, amelyet az alkotója saját használatra gyártott, és ha már írt egy progit, akkor megosztja másokkal. ilyen moduláris innováció mindig lesz."

Ezek ritkán innovációk, általában silány újraimplementálása/másolása valaminek, amire nem futja egyetemistaként, vagy éppen mert jó buli vagy mert csak egyszer kellett és pont jól jön diplomamunkának. Egészen ritka kivételek persze lehetnek.

Ettől még, a kapcsolódó szolgáltatásokból bevételszerzés eredménye az lesz, hogy csak 1 marad a piacon.

Nem tartom kizártnak azt sem, hogy ez az ingyenesség a kapitalizmus végső nagy "csatájának" a kezdete, aminek a végén egy, vagy maximum két multi marad az egész világon. Az emberiség döntő többsége pedig nyomorban élő, ötlettelen alkalmazott lesz. Kivéve akik a saját földjükön a 17. századi életszínvonalhoz visszatérve, teljesen önellátó gazdálkodást folytatva (ha lesz hozzá víz), elszigetelten élnek majd a "fejlett" világtól.

Persze nem 5-10 év lesz ennek a lefolyása.

Asszem 2009.07.11. 08:46:23

@webjúzer: köszi, érdekes cikk, mivel nem ez a szakmám, nem tudom megítélni, hogy mennyire bizonyító erejű ez arra, hogy a rendszer feltörhetetlen, de egy dolgot még én is tudnék: ha kapok egy olyan marketing CD-t, ami csak a születésnapomon hajlandó lejátszódni, akkor fogok egy asztali mikrofont, és jól felveszem a hangot, és lementem mp3-ba.

Tudom, hogy ez működik, mert kiskoromban így vettem fel a tévéből a kedvenc zenéimet, magnó rec gombjával, és még az sem zavart, ha néha a kanári is belecsipogott a zenébe .d:d:D

az ingyenességből a kapitalizmus végső nagy csatájára következtetni számomra akkora logikai ugrások és valószínűtlenségek sorozata, amelyet nem tudok megérteni, valahogy egyáltalán nem látom az oksági láncot, amelnyek következménye az egy-két multira való leszűkülés lenne, az ötlettelen alkalmazott kijelentést meg plláne nem tudom hová tenni, bár közgazdás sem vagyok, de valahogy totálisan nonszensznek tűnik, amit írsz.

Asszem 2009.07.11. 08:54:45

@webjúzer: még egy probléma: a tc arra épít, hogy a user a lokális gépén tárolja az adatokat. hamarabb jön el a felhő, mint a tc. és ha a mezei user azt hallja, hogy választhat egy tc-s gép között, amin le tudja játszani max háromszor és csak a születésnapján a kedvenc cd-jét, és ha biztonsági másolatot készít róla és kölcsönadja azt a barátjának, akkor addig nem tudja újra lejátszani, amíg vissza nem kapta a másolatot és utána a tc amúgy is törli a dokumentumait, vagy mndjuk választhat egy negyedannyiba kerülő, google chrome os-re épülő netbook között, amely segítségével feltöltheti a zenéit a netre (akár a microsoft skydrive-jára), meg kb. elintézhet mindent és cserébe azzal kell fizetnie, hogy célzott hírdetéseket kap, akkor elég valószínű, hogy ezt fogja választan.

a tc-nek szerintem semmi esélye nem lenne, csak papíron tűnik bombabiztosnak.

és paradox módon pont a tc kijátszása jelentené a legnagyobb dicsőséget a hackervilágnak, így gondoljunk bele, mekkora kreativitást és innovációt generálna a rendszer, mert minden valamire való hacker azon dolgozna, hogy a többieknél előbb találja meg a törést rá...

webjúzer 2009.07.11. 11:18:33

Annyira máshogy látjuk a világot, hogy nincs értelme ezen tovább rágódni, a jövőt sem tudjuk megváltoztatni, így csak az marad, hogy majd meglátjuk.

A felhő sem csodaszer, otthoni felhasználóknak lehet, hogy csoda lesz, de az nem jelenti azt, hogy akkor mindenhol máshol is ugyanolyan hasznos lenne. Az otthoni felhasználáson kívül csak egy újabb eszköz lesz az eszköztárban. A felhő éppen annyira nem csodaszer és semmire nem megoldás, mint a google OS vagy az ingyenesség.

webjúzer 2009.07.11. 11:23:35

Nem gondolom, hogy a TC valaha is bevezetésre kerül. Mert túlságosan direkt, támadható. Az ingyenességgel hosszú távon ugyanazt, sőt többet érnek el a multik, és még csak bele sem lehet kötni, és a vásárlók még tapsolni is fognak hozzá. :)

webjúzer 2009.07.11. 11:30:49

A mikrofonnal másolásnak meg semmi köze a digitális tartalomhoz, a bakelit hanglemezt is lemásolhatod ezzel a módszerrel, ennek semmi köze nincs a digitális tartalomhoz.

Én azt gondolom, a bit nem akar ingyenes lenni, esze ágában sincs, sőt, viszont az ipar (élen a google-val) gőzerővel dolgozik azon, hogy ezt az illúziót keltse a vásárlókban.

C. R . M · http://siebel-crm.blog.hu 2009.07.13. 12:27:56

:) Az ingyenesség sok mindenről szól :)

Ezt már régóta felfedezték ott vannak a próba:"trial" softwerek.

A könyv néhány szempontból érdekes, természetesen vannak hiányos részek, vagy nem vesz figyelembe mindent.

Ami digitális ingyen leszz :) hát igaz csak nem minden szempontból.
Valki irta hogy digitális tv -ért fizetni kell, igen de ha PC-n nézed NEM, ingyen van tehát attól függ hol, hogyan, stb.

7. Előbb-utóbb az ingyenessel kell majd, hogy versenyezz:
- Érdekes hogy az ingyenes Linux, évek óta a nyomába sincs a microsoftnak...

Nem minden szempontból az ingyenes a nyerő.

noshátakkor 2009.07.14. 16:18:36

Az ingyenességgel az a legfőbb probléma, hogy csak nagyon szűk keretek között hoz létre értéket.

Az összes példa, felvetés amit a blogbejegyzés és a kommentek említenek, gyakorlatilag három csoportba sorolható. Az ingyenesség révén

1. értékesíthető hirdetési felületet generálhatsz (ld. Google, NavNGo)
2. beetetheted a potenciális vevőkört (ingyen termékhez fizetős alkatrész, kiegészítő, support stb.)
3. irracionális fogyasztói döntésekre ösztönözhetsz (rajongás, kötődés, függőség keltésével sokszorosan túlárazott dolgok megvásárlását serkented)

Ebből a második és harmadik nem több, mint jó ideje ismert és alkalmazott ügyes marketingfogás. Az első pedig egy rendkívül korlátozottan életképes üzleti modell - mivel a teljes gazdaság nyilvánvalóan nem finanszírozható pusztán hirdetőkből.

Pont a Google példája mutat rá, hogy az "ingyenesség" mennyire túlhajszolt divatötlet. Ez a cég a modell az egyik élharcosa soktucatnyi ingyenes termékével. De arra a kérdésre, hogy az ingyenességből hányféleképpen tud értéket teremteni és kitermelni, eleddig egyetlen választ bírt adni: értékes hirdetési felületeket hozunk létre.

Ebben egy ideig nyilván van bővülési lehetőség. Még talán az ingyenkenyér is megvalósítható, ha valaki A5-ös méretű kenyércímkét tesz a kenyérre, és talál erre a felületre hirdetőket.

Összességében viszont az "ingyenesség" sem több, mint egy ideig gyorsan felfutó, aztán fokozatosan a helyére kerülő értékteremtési módszer ezer másik közül. Be lehet állítani persze "forradalomnak", meg a kapitalizmus újragondolásának, de ez mindössze azt a célt szolgálja, hogy egy felkapott bestseller-szerző könyvéből több fogyjon.

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2009.08.05. 15:04:48

Nem lehetne valamilyen módon kinyomtatni ezt a könyvet???
...én valahogy nem bírom magam rávenni, hogy gépen olvassak...

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2009.08.05. 15:36:41

Már megvehető nyomtatásban is...

andie 2009.09.12. 18:55:35

@kereso: és még idén kijön magyarul :-P
süti beállítások módosítása