HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Magyar politikai blogszféra - adatok

2014.08.03. 17:59 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: politikai blogok hálózatelemzés igraph R Python Precognox Precognox Labs

Az utóbbi hetekben szorgosan készülünk a magyar politikai blogok elemzésére. Elkészült egy kis crawler, ami begyűjtötte nekünk az adatokat, majd rávetettük magunkat gráfokra és a rengeteg szövegre, tekintsük ezt tesztüzemnek, amiről be is számolunk kedves olvasóinknak.

fruchterman_reingold.png

Az adatok begyűjtése

Crawler-ünk Toby Segaran Programming Collective Intelligence c. könyvének negyedik fejezete alapján készült Pythonban. Mivel a kötet már hét éves és azóta történt egy-két dolog a Python nyelvvel és a használt SQLite adatbázissal is, kénytelenek voltunk leporolni egy kicsit a kódot, ill saját igényeinek megfelelően módosítottunk is rajta. Pl. nem egy egész oldalt szedünk le, hanem csak a tartalmilag releváns részt (vizsgálódásunk ebben tér el leginkább a "hagyományos" webes tanulmányoktól, minket ugyanis csak az érdekel mire hivatkoznak a bloggerek és a politikai témákban érintett egyéb szerzők, az egész oldalt nem vizsgáljuk) és elmentjük a linkek szövegkörnyezetét is (hogy később megvizsgáljuk milyen ezen hivatkozások polaritása, emóciója, stb).

sql_schema.jpg

Egy ötven, magyar politikai blogot tartalmazó ún. seed lista alapján indult el crawlerünk és hármas mélységben gyűjtött be minden linkelt oldalt. A gyűjtés eredménye 10785 oldal, melyek között 155182 link található.

 

Az adtok előkészítése

Az 10785 oldal egyedi url-t takar, ezeket top-level domain-re (tld) normalizálva az egyes doménekbe tartozó oldalak eloszlása azt mutatja, itt is érvényesül a webes topológiára jellemző hatványfüggvény eloszlás. A legtöbb oldalt tartalmazó tld-kről az alábbi ábra ad egy kis infót.

toplevel_stat.png

Az eredeti gráfunkat nem irányítottként elemezve a legrövidebb utak átlagos hossza 8.024154, a gráf átmérője pedig 31. Természetesen a gráf nem összefüggő.

 

Mivel a tld nem túl informatív (a blog.hu takarja például a számunkra legérdekesebb blogokat), az ún. pay-level domain-re (pld) normalizáltuk az url-eket. (Pl. blogunk a http://keres.blog.hu tld-je a blog.hu, a pld-je pedig a kereses.blog.hu) Az alábbi grafikon mutatja mely pld-kről származik a legtöbb url.

paylevel_stat.png

Az adatok begyűjtését és normalizálását Python-ban végeztük, majd az igraph által is olvasható gráf formátumra konvertáltuk azokat, hogy az általunk megszokott R környezet segítségével végezhessük elemzésünket. Az url-ek normalizálása után 1002 pld-ből és a közöttük lévő 1835 kapcsolatból álló gráfot kaptunk, ami nem összefüggő, a legrövidebb utak átlagos hossza 3.609506, átmérője pedig 7. A pld-k kódja megtalálható ebben a táblázatban.

 

A normalizált gráf főbb jellemzői

Jelen posztban a gráfot mint egy nem-irányított gráf jellemezzük, azaz nem teszünk különbséget az A-ból B-be és vissza mutató linkek között.

 

Az egyes oldalak fokszáma alacsony, a legtöbb egy és tíz közöttivel rendelkezik.

degree_frequency_1.png

Logaritmikus skálán talán jobban érzékelhető hogy a legtöbb oldal fokszáma alacsony.

log_log_degree_dist.png

A szomszédosság foka (azaz hogy hány másik oldalhoz kapcsolódik az adott oldal) és a fokszám log plotja is a szakirodalomban megszokott képet rajzolja ki.

avg_d_nhbs_vs_logvertexd.png

Topológia

A nem-irányított gráffal elsődleges célunk csupán az egyes vizualizációs lehetőségek kipróbálása volt, de ez is egy kis betekintést enged az adatok mögötti struktúrába. Az egyes képek nagyobb, a csomópontokhoz tartozó kódokat is megjelenítő változatai itt találhatók (a kódokat pedig a fentebb említett táblázat segítségével tudja feloldani).

 

A HITS algoritmus segítségével a "legforgalmasabb" csomópontokat tudjuk azonosítani egy gráfban, azaz azokat, melyek olyan élek mentén fekszenek, amik sok más csomópont felé nyújtanak elérést (amúgy ez a módszer a PageRank elődje!)

 

hits.png

A HITS-hez hasonló módszer az ún. edge betweenness segítségével próbáltuk meg klasszifikálni az egyes csomópontokat.

edge_betweenness.png

Majd a walktrap módszerrel is tettünk egy próbát.

walktrap.png

Kérdések, tanulságok

Habár a 10785 oldal soknak tűnik, sajnos nagyon kevés a magyar nyelvű tartalom rajtuk. Minden linket megvizsgálva azt találtuk, hogy csupán 3877 darab azonosítható úgy mint magyar. A linkek struktúrája azt mutatja, hogy nagyon hamar eljuthatunk külföldi oldalakhoz, ezért a crawler mélységét növelni nem célszerű (no meg arról nem is beszélve, hogy ezzel a linkek száma exponenciálisan nőne), marad tehát a seed lista bővítése.

 

Kapott gráfunkat már most is nagyon szeretjük, de a puszta deskriptív jellemzésénél többre vágyunk. Szeretnénk összekapcsolni a hálózatelemzést a tartalomelemzéssel. Eltér-e a nyelvezete a baloldali bloggernek a jobbosétól? Milyen témákkal/topikokkal foglalkoznak a blogok? Időben és térben hogyan jelennek meg az egyes topikok a blogokon? Nagy kérdések, könnyen lehet hogy megválaszolatlanok maradnak, de azon vagyunk hogy olvasóinknak beszámoljunk kalandozásainkról. Hamarosan foly.köv.!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr806557559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása