HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Liszt, só, víz, Internet - avagy a nagy receptkereső összehasonlító teszt

2011.02.17. 14:03 Szerző: Vajda Gábor (Gabor_V) Címkék: keresés recept internetes keresés recept keresés kereső teszt receptkereső

Alábbi tesztünket leginkább hölgy-, ill. vállalkozó kedvű férfiolvasóinknak ajánljuk. A főzés és a konyhai kultúra jelentősen megváltozott az utóbbi két évtizedben, mióta a több televíziócsatorna annál is nagyobb számú főzőműsora már nem csak a jól bevált, magyar receptek finomításán dolgozik. Merőben újdonságnak számító, sokszor egzotikus ételek bemutatásán is fáradoznak. Emellett könyvesboltok külön szekciói tárolnak szakácskönyveket, az egyszerű olvasó kicsit zavarban is érezheti magát. Az internetes receptkeresés ehhez csak hozzátesz, és leginkább arra vagyunk kíváncsiak e tesztben, hogy ezek az on-line recepttárak képesek-e többet nyújtani a nyomtatott könyveknél, és ha igen, mennyiben.

Frissítés: Elkészült a Precognox Receptkereső alkalmazása, illetve a hozzá kapcsolódó weboldal is, ami a legfontosabb receptes oldalak mindegyikén keres.

Szeretnénk előrebocsátani, hogy nem ismerjük az összes receptoldalt, ezért lehetnek olyanok, amik bekerülhettek volna a kritériumaink szerint, de elkerülte figyelmünket. A weblapokat egyszerű Google keresésből, ill. különböző lap.hu oldalakról gyűjötttük össze.


Mivel számtalan ilyen oldal létezik, ezért elkerülhetetlenné vált, hogy szűrjük őket. Először is elsődleges fontosságú volt, hogy legyen a lapon valamilyen keresőfunkció, hiszen ez a blog témakörének elsődleges szempontja. Ugyanígy kizártuk a nagyon alacsony látogatottságúakat, erre e Google PageRank és az Alexa relevancia-figyelő szolgáltatása segített. Olyan oldalakat kivettünk a számításból, ami 3-as PageRank alatti, ill egymillió feletti Alexa eredmény produkált (az Alexánál a minél kisebb szám a jó). Volt határeset is, ahol mérlegelni kellett a bekerüléssel kapcsolatosan, ill. csalókák lehetnek azok a lapok, melyek aloldalai egy nagyobb oldalnak (pl. a Nők Lapja Café, a Femina, ill. a Szabad Föld receptoldala).
Így végül 17 lapot gyűjtöttünk össze, melyeket az alábbi szempontok alapján pontoztunk:

keresés részletessége (tudunk-e összetevőkre, folyamatokra keresni, leírás részletessége, át tudunk-e kattintani más helyekre - azaz pl. különböző összetevőkről vagy folyamatokról megtudunk-e többet közvetlenül) : 5p
információ bősége (hiszen egy jó kereső nem ér semmit tartalom nélkül): 5p
vizuális tartalom (képek, videók - sokaknak segítséget nyújt a munkafolyamat előre megtekintése): 3p
felhasználói visszajelzések, értékelések (fontos segédlet lehet egy adott recept megítélésében, az olvasó kisebb eséllyel hasonlítja össze más oldallal): 3p
felhasználó tölthet-e fel: 1p
Összesen: 17p

A tesztet három adott ételre végeztük el: jókai bableves, székelykáposzta, ill. somlói galuska. Ezen kívül megnéztük, hogy tudunk-e étel-alapanyagokból, esetleges részletes kereső használatával készételeket találni - tojás, karaj, fejessaláta, makarónitészta - azaz rá tudunk-e keresni egyszerűen az összetevőkre.

Szeretnénk még egyszer felhívni a figyelmet, hogy NEM az oldalak minőségét nézzük elsősorban, hanem keresés szempontjából próbáljuk összehasonlítani őket. Tehát az a kérdés, melyik a legjobb receptkereső?

Két oldal, a konyhamester és a receptoldal nem rendelkezik saját keresővel - előbbi a Binget, utóbbi az eoldalt használja.

Konyhamester.hu

Keresés szempontjából egész jól teljesít. Adott találatot mindegyik keresett kifejezésünkre, recepten, szövegen belül is, valamint tojás kifejezésre kaptunk egy külön cikket is. Karaj kifejezés külön nem volt, ellenben kaptunk "sertéshúsok" találatot, amiben szerepelt rövid, ill. hosszú karaj mint külön cikk, a többi húsfélével együtt. Különböző recepteknél a hozzávalók listájában ugyanúgy megjelennek ezek a linkek, pl. jókai bablevesnél a csipetke, ill. ugyanitt pl. találunk egyéb linkeket elkészítési folyamatokra is, jelen esetben közvetlen elérést húsok főzéséhez. Képek nemigen vannak, ellenben kapunk napi ajánlatokat, Twitter, Facebook és RSS értesítéseket is választhatunk. Ezen kívül böngészhetünk az adatbázisban is könyvtárszerűen.


keresés részletessége: 3/5p
információ bősége: 5/5p
vizuális tartalom: 1/3p
felhasználói visszajelzések: 0/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 9/17p

A receptoldal e-oldalas keresője használhatatlannak bizonyult, nem ad vissza linkeket a saját oldalára, ezért nem is teszteltük tovább keresés szempontjából.

Gasztrotipp.hu

Egy részletes keresővel is rendelkezik, amiben rengeteg opciót tudunk állítani. Ki tudunk zárni hozzávalókat, kategóriákat állíthatunk be. Rengeteg ételtípust pipálhatunk ki külön-külön, napszaknak megfelelő érteleket is kereshetünk, különböző tájakról is hozhatunk találatokat, ill. az elkészítési idő állítása is rendelkezésünkre áll.
Az egyszerű keresőt ellenben nem nagyon tudtuk használni, a 2277 recept a tesztünk idején kevésnek tűnik, talán ezért sem találtunk egyszerű keresésre a három készétel közül egyiket sem, összetevőre való keresés viszont számos receptet hozott. Képek is tartoznak a különböző receptekhez, a különböző címkék, kategóriák is megjelennek mellette, mely könnyű átlinkelést tesz lehetővé kategorizált találatokhoz.
Itt már regisztrált felhasználók tölthetnek fel recepteket, amiket értékelni is lehet csillagos rendszerrel, ill. hozzászólásokkal.


keresés részletessége: 5/5p
információ bősége: 3/5p
vizuális tartalom: 2/3p
felhasználói visszajelzések: 3/3p
felhasználó tölthet-e fel: 1/1p

összesen: 14/17p

Dr. Oetker

Nagy számban nézett, de kevés információt tartalmazó lap. Természetesen a marketing viszi a hátán, és az elkészíthető ételek listája is erősen limitált, süteményekre koncentrálódik. A keresés működik összetevőkre is, tudtunk somlói galuskát és tojást keresni. Emellett volt összetett keresés is, ahol tudtunk hozzávalók megadásával keresni. Alkalmakra is találhatunk külön recepteket, a tészta fajtájára és elvileg konyhai berendezésekre is, de ez az opció nem működik - és igazából az egész összetett keresés nem igazán működik, el is van rejtve az oldalon. Ötletnek jó, de kevés így. A találathoz egy-egy szép, ám kevésbé hasznos kép tartozik.


keresés részletessége: 1/5p
információ bősége: 1/3p
vizuális tartalom: 1/3p
felhasználói visszajelzések: 0/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 3/17p

Képesrecepttár.hu

Elsőre megrettentett kissé összecsapott kinézetével, és a funkciók is zavarbaejtőek, átláthatatlanok. Keresés szempontjából pl. nem túl hasznos, hogy rögtön egy Google Custom Search-csel találjuk magunkat szembe, ami abban ugyan segít, hogy a weben megtaláljuk amit keresünk, de elirányít az oldalról. Ez így öngól Az lap saját keresője lejjebb található, szinte észrevehetetlenül. Sajnos az oldal nevével ellentétben nem is túl képes, a végeredményekről találhatunk fotókat. A készételek listája is meglehetősen szűkös, ellenben összetevőkre tudtunk keresni az egyszerű kereső használatával. Átkattintásra azonban nem volt lehetőségünk. Tudunk viszont értékelni és hozzászólni is, ami nagy előnyt jelenthet. Emellett még rengeteg egyéb tartalom található - játék, szavazás, hasonlók, ami megfelelő bázis lehetne egy közösségi lap kialakításához, alapfunkciói és kaotikus dizájnja azonban kevés ehhez.


keresés részletessége: 2/5p
információ bősége: 2/5p
vizuális tartalom: 2/3p
felhasználói visszajelzések: 3/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 9/17p

Finomreceptek.hu

Meglehetősen kellemes dizájnnal bír, látszik rajta az odafigyelés. Képekből viszont csak reprezentatív jelleggel kapunk, és a leírások részletessége sem túl meggyőző. Ezen kívül átkattintani sem tudunk más összetevőkre, folyamatokra. De legalább tudunk külön keresni alapanyagokra, és kapunk keresésünkhöz hasonló ételekhez linkeket. Recepteket is tudunk beküldeni, és a számukra sem lehet panaszunk, kielégítő a mennyisége. Értékelni valamilyen skálán nem, de hozzászólni tudunk az adott cikkhez. Létezik részletes kereső gomb, de az még csak gomb.


keresés részletessége: 3/5p
információ bősége: 2/5p
vizuális tartalom: 1/3p
felhasználói visszajelzések: 1/3p
felhasználó tölthet-e fel: 1/1p
összesen: 10/17p

A gasztro.miner.hu bár nagy látogatottságú, nem adott ki találatot egyetlen keresőkifejezésre sem a fentiek közül. Itt abba is hagytuk a tesztet.

Gasztro.miner.hu

Korábban, a tesztalanyok összeállításakor és a teszt lebonyolításakor sem működött a gasztro.miner.hu. A probléma azonban azóta meg is oldódott, ezért bele is vetettük magunkat. Ez a lap egy teljesen más megközelítésből értelmezi a recepttár fogalmát, ugyanis inkább keresőfelületről van szó. Blogokból, videókból, fórumokból, Google Buzz és Twitter bejegyzésekből merít nekünk találatokat. Tulajdonképpen ez az egyetlen, valódi receptkereső oldal az összes közül. A  különböző gasztro blogok tartalma lényegében csak így kereshető. Ilyen szolgáltatással pedig egyik másik oldal sem bír. Ezen belül létezik a szakácskönyv szekció is, ami kifejezetten receptekre koncentrál. Kissé értelmüket vesztik itt értékelési kritériumaink, hiszen a találat részletessége mindig az adott bejegyzéstől függ. Ezért inkább magára a keresésre koncentrálnánk. A keresőfelület könnyen áttekinthető, könnyedén navigálhatunk a különböző kategóriák között. Lényegében nem tudunk olyan receptet beírni, amire ne kapnánk valamilyen találatot. Hiszen, végeredményképpen az egész oldal csak egy katalógusa mindannak, amit az emberek megosztanak az interneten. Külön nem is pontoznánk, egy +1 helyet mindenképpen megérdemel.



Tündüs receptjei

Jól kidolgozott, részletes, informatív oldal. Egyedül talán férfiembernek sok a rózsaszín rajta. A keresője már azzal meglepett, hogy keresőszó ajánlót tartalmaz, ami egyaránt alkalmas készételek és összetevők keresésére is. A lap informatív, rengeteg receptet tartalmaz. Hol tartalmaz képeket, hol nem, de pl. tag-ek vannak rendelve különböző összetevőkhöz, így biztosítva az átkattintást. Ezenkívül skálázhatjuk is adagjainkat, több fő részére is átszámíthatjuk az összetevők arányát. A recepteket értékelni és kommentálni is lehet, és sok, blogokhoz hasonló olyan opciót találunk, ami az elkattintást csökkenti (fórumok, bejegyzések, népszerű receptek, stb). Receptet beküldeni ugyan nem lehet, de itt nem is hiányzik a bőséges tartalom miatt. Személyes, barátságos hangvételű. A szerző egyik kedvence.


keresés részletessége: 3/5p
információ bősége: 4/5p
vizuális tartalom: 1/3p
felhasználói visszajelzések: 3/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 11/17p


Receptvarázs

Profi megjelenésű oldal, képekkel és esetenként videoreceptekkel. Egyszerű keresővel rendelkezik, de meg tudjuk vele találni a szükséges információkat készételekre és összetevőkre egyaránt. Az összetevőket itt is át tudjuk konfigurálni személyek számának megfelelően, és mi több, az egyes összetevőkre kattintva on-line kosárba is tudjuk tenni őket, és megrendelhetjük, de átkattintani nem tudunk rájuk, hasonló recepteket sem hoz elő. Recepteket mi is feltölthetünk, sőt, lista van a top 10 feltöltőről. Itt is tudunk értékelni és hozzászólni. Egyedül a kínálatot tudnánk negatívumként felhozni, hiszen a három keresőkifejezésünk közül egyet talált csak.


keresés részletessége: 4/5p
információ bősége: 3/5p
vizuális tartalom: 3/3p
felhasználói visszajelzések: 3/3p
felhasználó tölthet-e fel: 1/1p
összesen: 14/17p


Rita konyhája

Elsőre megnyerő, letisztult, de mégsem puritán jellegű oldal. Keresője remek, sokféleképpen tudjuk szűrni kategóriáinkat: tag-ekben, cikkekben, linkekben, stb. Esetenként átkattintásra is van lehetőség szövegen belül, de tag-ek is tartoznak az egyes cikkekhez. Rendkívül jó minőségű képeket kapunk az egyes ételekhez, néha nem csak egyet, valamint videókat is nézhetünk bizonyos ételek esetében. Értékelni nem, csak hozzászólni tudunk a receptekhez. Feltöltésre nincs lehetőség.


keresés részletessége: 4/5p
információ bősége: 3/5p
vizuális tartalom: 3/3p
felhasználói visszajelzések: 1/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 11/17p


Ízletes Receptek

Megnyerő dizájnnal rendelkezik. Legnagyobb előnye, hogy rengeteg tag-et tartalmaz, és azok megjelennek a receptekben is. Valószínűleg automatikusan készültek, mert a "tejföl" kifejezésben kiemeli a "tej" részletet és valóban is a tejhez kapcsolódó oldalra visz el. Ilyesmikre érdemes odafigyelni, de így is lenyűgöző az így felhalmozott adatbázis. Értékelni és hozzászólni is tudunk az egyes receptekhez, és természetesen az alapanyagokra is tudunk külön keresni az egyszerű keresőben. Képek megint csak hol vannak, hol nem, és a leírások is egy kissé sekélyesnek tűnnek időnként. Receptet tudunk beküldeni.


keresés részletessége: 3/5p
információ bősége: 2/5p
vizuális tartalom: 1/3p
felhasználói visszajelzések: 3/3p
felhasználó tölthet-e fel: 1/1p
összesen: 10/17p


Vidék Íze

A Szabad Föld melléklete. Rengeteg receptet találunk itt is, és rendkívül impozáns fotókat találunk az ételekhez. Az egyszerű keresőn keresztül ismét csak tudunk keresni készételekre és összetevőkre is, de van külön tag-szűrő opció. Egyszerűen nincs összetevő, melyhez ne tartozna valamilyen hosszabb cikk, megéri átkattintani ezekre. A leírások itt is rövidnek tűnnek picit, ellenben itt is tudunk értékelni, valamint hozzá tudunk szólni. Emellett egyéb, hasonló receptajánlatokat is kapunk keresésünkhöz.


keresés részletessége: 4/5p
információ bősége: 4/5p
vizuális tartalom: 2/3p
felhasználói visszajelzések: 3/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 13/17p


Desszert.eu

Alcíme azt hirdeti "Vizuális gasztronómia mindenkinek". A vizualitás "átjön", nagyon elegáns megjelenítésű. A cím megtévesztő lehet, hiszen nem csak desszertek receptjei vannak fenn, pl. székely káposztát is ugyanígy sikerült találni. Rendkívül részletes, képes magyarázatokkal adja el magát, minden egyes lépést képekkel dokumentál. Az egyes recepteket értékelni nem, de hozzászólásokkal tudjuk illetni. Átkattintani sem tudunk más összetevőkre, folyamatokra, tag-eket nem tartalmaz. Ez az oldal kissé kakukktojás a többiekhez képest, hiszen nem csak hagyományosan vett receptoldalról van szó. Inkább specializált lapról beszélhetünk, és annak tökéletes.


keresés részletessége: 2/5p
információ bősége: 3/5p
vizuális tartalom: 3/3p
felhasználói visszajelzések: 1/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 9/17p


Tutireceptek.hu

Azzal indított, hogy meg kellett keresni rajta a keresőt. Ezután kaptunk egy egyszerű keresőt, de itt nagyjából véget is értek a negatívumok a céltudatos felhasználók számára. Bőséges recepttárral rendelkezik, ugyanis. A leírások részletesek, bár képek nem tartoznak hozzájuk. Átkattintani csak az adott kategórián belül tudunk, de összetevőkre legalább tudunk keresést indítani. Az írott információmennyiségre tehát nem lehet panaszunk, ehhez azonban viszonylag kevés átjárhatóság társul. Sajnos az értékelés és a hozzászólási opció is elmarad.


keresés részletessége: 2/5p
információ bősége: 4/5p
vizuális tartalom: 0/3p
felhasználói visszajelzések: 0/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 6/17p


Mindmegette.hu

Keresés és tartalom szempontjából az egyik leghasználhatóbb receptoldal. Képeket ugyan nem mindig kapunk, helyette azonban minden mást igen. Át tudunk kattintani összetevőkre, tudunk értékelni, hozzászólni, feltölteni, de keresés szempontjából a részletes kereső adja a legtöbbet. Tudunk keresni címekben, hozzávalókban, ételkategóriákban, tájegységek szerint - rengeteg mindent be tudunk állítani. Ezen kívül magunk is feltölthetünk receptet. Kaphatunk, ill. adhatunk egyéb visszajelzéseket is, mint az elkészítés nehézsége, ill az étel árkategóriája négyfokú skálán, amivel tovább tudjuk szűrni keresésünket. A lapon mindezen kívül még rengeteg mindent lehet megtekinteni, bőséges tartalommal szolgál. Egyértelmű "lájk".


keresés részletessége: 5/5p
információ bősége: 5/5p
vizuális tartalom: 2/3p
felhasználói visszajelzések: 3/3p
felhasználó tölthet-e fel: 1/1p
összesen: 16/17p


Femina.hu

Impozáns, letisztult dizájnnal rendelkezik, az ember szívesen elmerül a részletekben. Magazin-jellegű fotókat kapunk bizonyos ételekhez, meg reprezentatív kis képeket. Az tetszett, hogy keresett ételünkhöz alternatívákat is kínál rögtön, átkattintás nélkül, hiszen így rögtön láthatjuk, mi lehet a különbség egy étel különböző variánsai között. Átkattintásra azért van lehetőségünk, jól elrejtve ugyan, de tartoznak tag-ek a cikkekhez. Interakció azonban nincs. Nem szólhatunk hozzá, nem értékelhetünk, és nem is tölthetünk fel.


keresés részletessége: 3/5p
információ bősége: 3/5p
vizuális tartalom: 3/3p
felhasználói visszajelzések: 0/3p
felhasználó tölthet-e fel: 0/1p
összesen: 9/17p


Nők Lapja Café

Leginkább a femina.hu felépítésére hajaz a gasztro oldal, és ugyanazokat az opciókat is találjuk. Egyszerű keresőt kapunk (amely nem csak a receptekre működik, megint csak), mellyel tudunk keresni készételekre és összetevőkre is. Alternatívákat rögtön ugyanígy, kibontva kapunk, és átkattintásra is van lehetőség tag-ek formájában. Értékelni sajnos nem tudunk, ám a kereső segítségével a fórumokban is tudunk keresni és hozzászólni. Itt is inkább magazin-jelegű képeket kapunk.


keresés részletessége: 3/5p
információ bősége: 3/5p
vizuális tartalom: 3/3p
felhasználói visszajelzések: 1/3p
falhasználó tölthet-e fel: 1/1p
összesen: 11/17p

Olvasói javaslatra megvizsgáltuk a nosalty.hu receptekerső oldalt is:

nosalty.hu

A nosalty-nál keresés szempontjából nem is lehetne jobbat találni, nem is értjük, hogy kerülhette el figyelmünket. Egyszerű és összetett keresővel is rendelkezik, bő receptkínálat áll rendelkezésünkre. Készételekre ugyanúgy kereshetünk, mint összetevőkre. Keresőszó ajánlatot is kapunk. A recepteken belül kapunk képeket, tag-eket a szövegbe beágyazva és külön is, így könnyedén át tudunk kattintani máshova. A leírások részletesek, hozzá is tudunk szólni, értékelni azonban nem. A prímet számunkra azonban mégis csak a részletes kereső viszi el, itt rengeteg paramétert beállíthatunk, melyek felsorolására nem is vetemedek, inkább kattintsanak a mellékelt képre a nagyobb méret megtekintéséhez!

keresés részletessége: 5/5p
információ bősége: 5/5p
vizuális tartalom: 2/3p
felhasználói visszajelzések: 1/3p

felhasználó tölthet-e fel: 1/1p
összesen: 14/17p


A végső sorrend tehát az alábbiak alapján alakult:


1. Mindmegette.hu 16/17p
2. Receptvarázs & Gasztrotipp & nosalty.hu 14/17p


4. Vidék Íze 13/17p
6. Rita konyhája & Tündüs receptjei & Nők Lapja Café 11/17p


9. Finomreceptek.hu & Ízetes Receptek 10/17p
11. Femina.hu & Desszert.eu & Képes Recepttár & Konyhamester.hu 9/17p
15. Tutireceptek.hu 6/17p
16. Dr. Oetker 3/17p
- gasztro.miner.hu
- receptoldal.hu 

+1: gasztro.miner.hu - az egyetlen valódi, a szó legszigorúbb értelmében vett receptkereső

 

Az alábbi grafikon összefoglalóan mutatja be a különböző keresők sajátosságait, pontszámuknak megfelelően (nem módosítottuk a nosalty.hu-hoz!)

1: ker. részl. 2: inform. bősége 3: viz. tart. 4: felhasz. visszajelz. 5: felhasz. tölthet

 

 

Konklúzióként annyit mondhatunk a végére, hogy az ízlésünknek megfelelő legjobb recepteket azért nem feltétlenül a legjobb keresővel ellátott oldalon találjuk meg természetesen. Egy jó kereső azonban nagyban segíthet a teljes folyamat áttekintésében, a tervezésben és a megvalósításban is. Ezzel rengeteg időt megspórolhatunk kezdőként és haladóként is akár.

Jó munkát és jó étvágyat kívánunk minden olvasónknak!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

4 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr62667983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabesas 2011.02.18. 19:28:33

A nosalty, mint az egyik legnagyobb, tényleg kimaradt. Egyébként jó teszt, köszi!

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2011.02.22. 14:00:44

@gabesas: Közben bekerült a NoSalty is, és a Gasztro Miner is be fog.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.03.02. 13:00:44

@airelle: Nem ütötte meg a szűrési mércénket az összeválogatásnál (túl alacsony látogatottságú)- bár valóban jól megvalósított oldal.

Valahol meg kellett húzni a határt, különben ez egy soha véget nem érő sztori lenne.
süti beállítások módosítása