HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Útvonalkeresők tesztje, avagy keresem az utam...

2010.12.23. 15:04 Szerző: Vajda Gábor (Gabor_V) Címkék: keresés útvonal keresés kereső teszt

...de véletlenül sem a bajt, hogy kifordítsuk Ákos dalszövegét. Az út(vonal)keresés manapság éppolyan fontos, mint bármilyen más információ megtalálása a web erdejében. Újabban a határok is határtalanok, autóink pedig arra is képesek, hogy segítségükkel minden gond nélkül körbevezethessünk egy kontinensen.
A GPS-ek korában avittnak tűnhet egy útvonal előre megtervezése, hiszen lényegében túl sokkal nem tűnhet többnek mint autóstérképek elmélyült böngészése. Ellenben számos olyan opciót tudnak felkínálni az internetes útvonalkeresők, ami puszta útvonalhálók nézegetésével, ill. a GPS navigátor hangját követve nem jutna eszünkbe. Arról nem is beszélve, hogy mobilalkalmazásként is elérhető egyik-másik, így egy olcsóbb árkategóriájú mobiltelefonnal is közel járhatunk egy GPS által nyújtott szolgáltatáshoz (okostelefonos alkalmazások pedig akár egy az egyben hozhatják ugyanazt).
Mostani teszünkben magyar nyelvű keresőket magyarországi útvonalakon belül néztünk. Ennek részben az az oka, hogy több, kifejezetten magyar határokon belülre tervezett kereső van. Másrészt külföldre vezető autóutakon nehezen tudnánk igazságot tenni afelől, hogy melyik kereső hatékony(abb).

Öt útvonalkeresőt tekintettünk meg tesztünkben: Google Maps, Ovi térkép, holvan.hu, útvonalterv.hu ás a NAVTEQ Map24. Szempontjaink az alábbiak voltak (különböző súlyozásokban): frissesség, pontosság, elérhetőség interneten ill. mobiltelefonon, variálhatóság, kezelhetőség, ill. az extrák.

Az értékelés, pontozás 5-ös skálán történt, különböző súlyozási értékekkel, 1-től 3-ig terjedően. Tehát, ha pl. egy nagyon fontosnak ítélt funkciót kitűnőnek találtunk, akkor maximálisan összesen 5x3, azaz 15 pontot érhetett.

A frissességet az M60-as, ill. az M6-os útszakasz meglétével vizsgáltuk, az útvonal ajánlás pontosságát pedig két kereséssel hajtottuk végre: Kaposvár, Pázmány Péter utca 108. - Debrecen, Egyetem tér; valamint a Büssü - Sáska szakaszon. Mindkettőhöz 3-as szorzót rendeltünk.

A variálhatóságnál a keresett útvonal szűrési lehetőségeit néztük, ez 2x-es szorzót kapott. A kezelhetőség szubjekítv szempontok alapján 3-as szorzót ért. A mobilalkalmazás csakis pluszpontként szerepel, mivel nem volt lehetőségünk kipróbálni őket, így az az összpontszámba sem került bele.

 

Google Maps


Kezdjük a legnagyobb, és talán legismertebb versenyzővel, ami nem kifejezetten erre a célra készült, mindenesetre erre is nagyszerűen alkalmazható. Természetesen a Google Maps-ről van szó. Könnyen, egyszerűen használható, a keresési javaslat opció kiválóan működik, mindenre azonnal reagál, így nem kell azon törnünk a fejünket, hogy pl. mi is a pontos cím, amit be kell gépelni, ill. azonnal észrevesszük, ha történetesen elgépeltünk valamit. Egyértelműek a funkciók, és letisztultsága könnyen kezelhetővé teszi. Mindössze három szűrés közül választhatunk útvonalunk megtervezésekor; ez az autópályák, ill. az úthasználati díj elkerülése, valamint közlekedési eszközünk. Alternatív útvonalakat is felkínál keresésünkkor, amit akár rákattintás nélkül is megtekinthetünk egész egyszerűen a találat fölé mozgatva egérkurzorunkat. Ezt egyébként akár kézzel is kiválaszthatjuk a térképen, az útvonal egy pontját a kurzorral "megfogva" áthúzhatjuk máshova a térképen, ugyanígy az indulási és érkezési ponttal. Természetesen válthatunk domborzati, ill. térkép nézet között, bekapcsolhatjuk a műholdas megjelenítést, ezen kívül rendelhetünk a térképhez a google profilunkkal különböző megjeleníthető információkat, úgy mint képeket, videókat, wikipediás szócikkeket, stb. Rendkívül hasznosak egy túraútvonal megtervezésekor, több mint szükséges információt gyűjthetünk be. Ezen kívül bekapcsolhatjuk a "Föld" szolgáltatást, így 3D-s nézet is elérhetővé válik, de akár utcanézetet is aktiválhatunk. Fontos kiemelni külön, hogy nyomtatáskor minden egyes irányváltoztatáshoz külön kis térképet is választhatunk, vagy szintén utcaképet, ezek nagyban segíthetik a tájékozódást.
Sajnos azonban itt ki is fullad az előnye, ugyanis számos ponton hibát szenved (Magyorországon legalább is egészen biztosan). Aprólékosabb keresésnél, pl. konkrét házszám megkeresésekor sokszor hibás információkat ad. Rossz helyre teszi a megadott címet, vagy az út és a térkép képe nem fedi egymást, esetleg még az elnevezésük is rossz. Frissességben sem első, az M6-os út itt még csak Dunaújvárosig ér, M60-asról nem is beszélhetünk így egyáltalán.
Sajnos a Google térképe így a rendkívül ötletes és hasznos megoldások mellett pont ott vérzik el Magyarországon, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, ezért leginkább otthoni térképnézegetésre és információszerzésre alkalmas adott térségekről, annak viszont több mint tökéletes ebben az állapotában is, és még az is pluszpont, hogy létezik mobilalkalmazása.

Értékelés:
Pontosság: 2/5 (x3) = 6/15
Frissesség: 2/5 (x3) = 6/15
Kezelhetőség: 5/5 (x2) = 10/10
Variálhatóság: 2/5 (x2) = 4/10
Extrák: 5/5 (x1) = 5/5
Mobilalkalmazás: +5
Összesen: 31+5/55
 

Ovi


Következő az Ovi alkalmazása, ami a Nokia egyik licensze a NAVTEQ-től, így ez Nokia telefonokon is elérhető. Sőt offline módban, internet elérés nélkül is használható, ami külföldön sok ezer forintot spórolhat nekünk.

Autós útvonalkeresés szempontjából hasznosabb mint a Google alkalmazása, több szűrési lehetőségünk is akad, így pl. kválaszthatjuk, akaruk-e alagúton áthajtani, földúton haladni, esetleg autószállító vonatra szállni vagy sem. Itt viszont csakis autós, ill. gyalogos közlekedésből választhatunk. Frissességben talán egy hajszállal jobb sajnos csak a Google térképnél, találtunk olyan utat, amit már mutat az Ovi de az Google nem (67-es nyomvonalmódosítás), de ez inkább fogható fel egyedi esetnek, mindenesetre vannak műholdképei, melyek frissebbek a Google-énál. Ezen kívül pontosabb is, nem tapasztaltunk hasonló jellegű hibákat mint az előzőben, de itt is elcsúsznak egy picit az utcák a műholdhoz képest. Domborzati térkép is válaszható. Letisztult, egyszerű felülete itt szintén nyerő.

Értékelés:
Pontosság: 4/5 (x3) = 12/15
Frissesség: 3/5 (x3) = 9/15
Kezelhetőség: 4/5 (x2) = 8/10
Variálhatóság: 3/5 (x2) = 6/10
Extrák: 2/5 (x1) = 2/5
Mobilalkalmazás: +5
Összesen: 37+5/55
 

holvan.hu


A holvan.hu szintén egy célratörő kereső. Szűrési lehetőségei a Google-éhez hasonlók, de ez kifejezetten autós útvonalkereső. Itt is szűrhetünk azonban pl. kompra és fizetős útra, de autópályára  külön nem (mivel Magyarországon 99,9%-ban a kettő megegyezik, de vannak utak, ahol teherautóval fizetős, ezt külön nem tudjuk szűrni). Műholdképekkel nem rendelkezik, így közigazgatási és egy stilizált domborzati térképpel kell megelégednünk. Frissessége minednképpen pozitív, itt szerepel az M60-as és az M6-os is, igaz, még nem teljesen befejezett formában. Olyan hasznos információkat is megjeleníthetünk a térképen, mint benzinkutak, ATM-ek, éttermek, hotelek, bankok vagy a kisokos információi. Pontos, hibát nem fedeztünk fel rajta. Sajnos nincs keresési javaslat, így kissé nehézkes a helyszínek megfogalmazása.

Értékelés:
Pontosság: 5/5 (x3) = 15/15
Frissesség: 4/5 (x3) = 12/15
Kezelhetőség: 3/5 (x2) = 6/10
Variálhatóság: 2/5 (x2) = 4/10
Extrák: 3/5 (X1) = 3/5
Mobilalkalmazás: -
Összesen: 40/55
 

Útvonalterv.hu


Az útvonalterv.hu az előzőhöz hasonlítható, csak ugyanez még jobb verzióban és még több szolgáltatásban. A térkép frissebb, itt már össze is ér Péccsel és az M6-ossal is az M60-as. Már nem csak autóval, hanem akár taxival, tömegközlekedéssel, biciklivel, ill. gyalagosként is közlekedhetünk, mint a Google Maps-en. Tudunk szűrni fizetős autópályákra, kompokra, földutakra, és az online közlekedési tudnivalókra is. Kérhetünk különböző forgalmi információkat, amik kifejezetten Budapesten vagy nagyobb városokban hasznosak, ezt sem tudtuk így tesztelni, mindenesetre rendkívül pozitív opciónak tartjuk. Itt is nézhetünk különböző tömegközlekedési megállókat, ill. egyéb helyeket, mint pl. vendéglátó, közösségi, szabadidős, egészségügyi, stb. Emellé még egy költségösszeget is kapunk egy üzemanyagfogyaszást és a benzin árát figyelembe vevő kalkulátorból.

Értékelés:
Pontosság: 5/5 (x3) = 15/15
Frissesség: 5/5 (x3) = 15/15
Kezelhetőség: 3/5 (x2) = 6/10
Variálhatóság: 4/5 (x2) = 8/10
Extrák: 5/5 (x1) = 5/5
Mobilalkalmazás: -
Összesen: 49/55

 

NAVTEQ Map24


Végül a NAVTEQ Map24-et próbáltuk ki, ami nem meglepő módon kifejezetten navigációs eszközökkel folgalkozó cég, így hatalmas elvárásokkal álhattunk elé, és nem is kellett csalódnunk (egy pontot leszámítva). Rengeteg opciót állíthatunk, gyakorlatilag minden szerepel benne mint az előzőekben összesen, de még annál is többet nyújt. Frissességben is a topon van az útvonalterv.hu-val együtt, pontos is. Alapból van 3D-s nézet a Google-vel ellentétben, amit dönthetünk és forgathatunk is, és itt végig is tudjuk nézni filmként szűrt, virtuális utunkat (ami lehetséges a Google Földben is, de ott nem tudunk szűrni). Szűrhetünk autópályára, úthasználati díjas utakra, kompokra és autószállító vonatokra. Beállíthatjuk, milyen mértékben szeretnénk autópályán vagy komppal haladni, közlekedési információkat kapunk, megjeleníthetünk rengeteg különböző nevezetességet a térképen (Magyarországon belül ez kevéssé működik, de lagalább nem megy az útvonaltervezés kárára ez a hiány), még a hoteleket is külön tudjuk szűrni, hogy hány ágyas, hány szobást helyen szeretnénk megszállni és mikor. Beállíthatjuk továbbá, hogy a különböző úttípusokon milyen sebességgel közlekedhetünk, ill. akarunk közlekedni, így számolja ki az utazás időtartamát. Rettentő részletes nyomtatási opciót is kapunk.
Hibaként kell felrónunk a hevenyészett magyar fordítást, elég durva félrefordítások szerepelnek benne: pl. a "motorút" természetesen a "motorway" eredetije, ami autópályát jelent, valamint a részletes szöveges leírásnál találkozhatunk ilyesmikkel, hogy "Balra Tapolca". A "left" valóban "balrá"-t jelent, aoznban itt azt jelenti, hogy "elhagyta". Fontos különbség, és összességében találunk angol szavakat és egész szövegrészeket a leírásokban.

Értékelés:
Pontosság: 5/5 (x39 = 15/15
Frissesség: 5/5 (x3) = 15/15
Kezelhetőség: 4/5 (x2) = 8/10
Variálhatóság: 5/5 (x2) = 10/10
Extrák: 5/5 (x1) = 5/5
Mobilalkalmazás: +5
Összesen: 53+5/55
 


Végeredmény:

1. NAVTEQ Map24 - 53+5

2. Útvonalterv.hu - 49

3. holvan.hu - 40+5

4. Ovi térkép - 37+5

5. Google Maps - 31+5

Összességében elmondható, hogy a magyar utakon egyértelműen az útvonalterv.hu veri a mezőnyt, de nem sokkal, mert közvetlenül ott van mögötte a NAVTEQ ami rövid úton megelőzi azt rengeteg opciójával, emellett globális kereső. Így a képlet nagyon egyszerű: belföldi útvonaltervezéshez mindenképpen az útvonalterv.hu ajánlott, ha azonban külföldre szeretnénk utazni, egyértelműen a NAVTEQ Map24 a nyerő, míg ha információkat szeretnénk gyűjteni, keresve sem találnánk jobbat a Google Maps-nél.

A szerző megjegyzése: aki a tesztben nem szerepelt és szeretne bekerülni, jelezze nekünk!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

16 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr382534832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Répatorta 2010.12.24. 09:15:56

Nálam egyértelműen eddig a ViaMichelin teljesített a legjobban. Egy lapon router, térkép, időjárás, úti cél információ, szálloda foglalás. Aktuális (közlekedési infó, torlódások, építkezések, telepített sebességmérő), pontosan személyre szabható (útiköltség, pályadíj), többféle tervezési mód (leggyorsabb, legrövidebb, javasolt, látványos útvonal), autóval, motorral, kerékpárral, gyalog és sok sok egyéb infó a célponton. Évek óta használok GPS-t, de még most is megnézem hosszabb utak előtt, hogy a ViaMichelin mit javasol, még sohasem vitt félre.

nikk rivers 2010.12.24. 09:58:46

Kicsit javítani kellene a mobilszinkronizáción a fejlesztőknek, hiába van egy jó utvonaltervünk otthon a fotelben, ha nem tudjuk magunkkal vinni az útra...

Sajnos pont a leggyengébb versenyzőét a legegyszerübb mobilra feltölteni, így végül azt kell használni :-/

ftcsabesz 2010.12.24. 10:31:35

Pontosság: 2/5 (x3) = 6/15
Frissesség: 2/5 (x3) = 6/15
Kezelhetőség: 5/5 (x2) = 10/10
Variálhatóság: 2/5 (x2) = 4/10
Extrák: 5/5 (x1) = 5/5
Mobilalkalmazás: +5
Összesen: 41+5/55
6+6+10+4+5=41 vagy 31
Értékelem, ha valaki értékel, de nem tud számolni?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.12.24. 11:58:00

@Répatorta: Igen, ez igaz, de itt most _kifejezetten_ magyar nyelvű útvonalkeresőket néztünk.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.12.24. 12:01:35

@ftcsabesz: Jogos, köszönjük az észrevételt - ráadásul így a végeredmény is módosult.

ftcsabesz 2010.12.24. 13:53:47

Az írottakkal alapvetően egyetértek. Korrekt a gyors javítás!
Kellemes Ünnepeket!

Pikkelő 2010.12.24. 16:48:45

Nálam csúnyán beégett a Navteq.
Előszállás - Bp. Az útvonal keresztezi az M6-ost majd Dunaföldváron, 6-os és M8-on keresztül kerülővel tér vissza az M6-ra. Próbáltam segíteni neki, plusz pont az első csomópontra az M6-oson, de nem oda-vissza leágazásként majmot csinált magából.

Indigo926 2010.12.24. 18:27:28

routes.tomtom.com is tud magyarul, megért volna egy próbát.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.12.25. 10:21:58

@Indigo926: Ünnepek után megvizslatjuk, bedobjuk a többi közé. ;)

Kellemes ünnepeket!

Emrik 2010.12.26. 21:31:39

ja az nem tud magyarul, sorry

Lennier 2010.12.29. 17:51:06

Kipróbáltam egy általam gyakran használt útvonalat mind az öt keresőben.

holvan.hu - Tökéletes megoldás
NAVTEQ Map24 - Elfogadható megoldás
Útvonalterv.hu - Elfogadható megoldás
Ovi térkép - Nem veszi figyelembe a metróépítés miatt lezárt Budai Felsőrakpartot
Google Maps - Nem veszi figyelembe a metróépítés miatt lezárt Budai Felsőrakpartot

Kardics 2011.01.02. 09:01:01

Én is próbát tettem velük, egy mindennapos útvonalon:
Google-tökéletes
Ovi-nem ismeri a címet ahova mennék a településen mindenáron a polgármesteri hivatalba akart vinni, addig is elnézett egy útkereszteződést (zebrán akar átvinni)
Holvan-3 km kerülőt csinált egy 10 km-es úton, a kiindulási címet nem ismeri csak egy egyel kisebb házszámot (pedig van mert itt lakok)
Útvonalterv-tökéletes
Navteq-szintén zebrán szeretné, hogy kanyarodjak, ugyanabban az útkereszteződésben mint az Ovi

öööö I don't know! 2011.01.03. 12:15:39

Felső rakpart: ezt nem a TMC-nek kéne kezelnie? nemtom csak jár az agyam...
"...zebrán szeretné hogy kanyarodjak..." - ezzel mi a baj? +-2 méter (sokkal nem lehet több/kevesebb egy zebra) nem a világ... vagy gyalogos navigációról beszélsz?

Kardics 2011.01.03. 21:35:03

Nem 2-3 méter hanem kb 50, és akkor is úgy, hogy egy útkereszteződésben (2*2 sáv) elvisz jobbra, majd a következő helyen -ami zebra- szeretné, hogy visszaforduljak. Közben nekem már a kereszteződésben a balkanyar lenne a jó.
süti beállítások módosítása