HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (7) adatbányászat (10) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (15) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (53) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) Google (29) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (31) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (75) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (12) keresőoptimalizálás (7) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (15) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (59) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (6) szövegbányászat (19) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Mik azok a keresési operátorok és milyen szerepük van a keresőmotoroknál?

2019.10.29. 15:29 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés keresési kifejezések speciális karakterek keresési operátorok

A keresési operátorok olyan speciális karakterek, melyek segítségével egyedi lekérdezések állíthatók össze a keresőmotor kezelőfelületén. Használatuk által könnyebben és rövidebb idő alatt juthat el a felhasználó a keresett tartalomhoz, dokumentumhoz.

operatorok_1.JPG


A speciális keresések típusai:

 

  • helyettesítő karakterekkel történő keresés
  • fuzzy keresések
  • közelségi keresések
  • tartomány keresések
  • logikai operátorokkal meghatározott relációs keresések


Helyettesítő karakterekkel történő keresés


Egy karakter helyettesítésére a ”?” , több karakter kiváltására a ”*” szimbólumot használhatjuk, ily módon a ”te?t” keresőszóra találatként a test és tett szavakat is megkapjuk, míg például ”*est” keresésnek a Budapest vagy az Everest szavak is megfelelnek.


Fuzzy keresések


A Fuzzy keresések olyan kifejezéseket keresnek, amelyek néhány betű eltéréssel hasonlítanak a megadott kifejezésre. Fuzzy kereséshez a ”~” szimbólumot használhatjuk, melyet a keresési kifejezés végére írhatunk, utána akár számmal megadva, hogy maximálisan hány betű eltérést tolerálunk. Természetesen a keresési kifejezés, amely után írjuk a hullámvonalat, maga is találat lesz.
A ”tető~2” keresésre tehát az alábbi találatok érkezhetnek:

  • tető
  • tetű
  • test
  • tett
  • teve

Közelségi keresések


A közelségi keresések egy megadott távolságon belül keresnek szavakat. Közelségi keresés végrehajtása lehetséges a keresési kifejezések után a ”~” karakter, illetve egy numerikus érték megadásával és az így kapott teljes keresési kifejezés idézőjelbe történő foglalásával. Például “egyedi bútor”~3 esetén minden olyan szöveges tartalom találat lesz , amelyekben az „egyedi” és a „bútor” szó maximálisan 3 szó távolságra található.
Tartomány keresések
Tartományi keresések esetén időintervallumra vagy akár maximális oldalszám mennyiségre is szűkíthető egy keresés. Ilyen esetben a találati listát nem utólag (szűrők segítségével) szűkíti a felhasználó.


Logikai operátorok


A logikai operátorok használatával meghatározható a keresőkifejezések közötti reláció. Az összes kifejezést tartalmazó dokumentumokra az ÉS (AND), a valamelyiket tartalmazóra a VAGY (OR) reláció alkalmazható. Amennyiben egymást kizáró kifejezésekkel kíván keresést futtatni a felhasználó, akkor a NOT relációval teheti ezt meg. Ebben az esetben nem szerepelhetnek együtt az adott tartalomban a keresési kifejezések.


A fent leírt speciális operátorok segítségével végrehajtott keresések ugyanakkor nem jelentik azt, hogy ezen speciális karakterekre (az ún. foglalt karakterek) direkt módon nem lehetséges a keresés, mert ez a “\” jellel kiváltható, így például az "autó\?" -val keresve az autó?,mint kifejezés válik kereshetővé.

Általánosan elfogadott foglalt karakterek:
+ - = && || > < ! ( ) { } [ ] ^ " ~ * ? : \ / AND OR NOT


Egyes keresőmotorok esetén természetesen a speciális operátorok és használati metódusuk eltérőek lehetnek. Mi a Precognox által kifejlesztett TAS Vállalati keresőmotornál használt karaktereket vettük figyelembe, amelyek használatával egészen összetett keresések hajthatók végre, így integrálásuk egy vállalati keresőmotor esetén szinte elengedhetetlen.

 

A fent leírt keresési operátorokat ki is próbálhatja Blogkeresőnkben.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr8315270662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása