HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (10) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (15) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (52) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (15) Google (27) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (29) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (73) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (40) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (59) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (36) szöveganalitika (6) szövegbányászat (19) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Mit értünk nemzeti adatvagyon alatt és hogyan hasznosítható?

2021.01.11. 13:30 Szerző: Hódi Péter Címkék: adatvagyon big data digitális jólét NAVÜ


igitalis_adatvagyon.jpg
Megalakult a NAVÜ

A tavalyi év második felében alakult meg a NAVÜ (Nemzeti Adatvagyon Ügynökség), melynek fő feladata a nemzeti adatvagyonnal összefüggő stratégia kialakítása, a hozzá kapcsolódó jogi szabályrendszer megalkotása, illetve a közadatokkal összefüggő pilotprojektek elindítása.

Milyen adatok tartoznak a nemzeti adatvagyonba?

Szinte mindenki tisztában van a vállalati adatvagyonba tartozó tartalmakkal, mint például a szöveges dokumentumok (többek között szerződések, önéletrajzok), levelezések, stb. De vajon mik tartoznak a nemzeti adatvagyonba?

“...a nemzeti adatvagyon alatt a központi közigazgatás, az állami szervek és az önkormányzatok által, a közfeladatok ellátása körében előállított adatokat értjük. Ide tartoznak például a nagy állami alapnyilvántartások (személy-, lakcím- és gépjármű-nyilvántartás, egészségügyi, oktatási, foglalkoztatási adatok), de az adózási adatok vagy éppen a térinformatikai adatbázisok is. Ha csak ezeket a magas szintű, nagy adatbázisokat nézzük, valamivel több mint száz rendszerről beszélhetünk. Ha viszont részletesen lebontom, mondjuk a horgászjegy-nyilvántartás szintjéig, úgy már közel 1500 adatbázisról van szó.” - fogalmazott Gál András Levente, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség ügyvezetője az IT Business-nek adott nyilatkozatában.

Miben rejlik a nemzeti adatvagyonba értéke?

A nemzeti adatvagyon rendkívüli jelentőséggel bír az ország gazdasága szempontjából. A benne rejlő potenciál kiaknázása tehát alapvető fontosságú.

“...a hasznosítás során sokféle módszer alkalmazható. Vannak olyan adatkörök, amelyeket érdemes minél szélesebb körben elérhetővé tenni, mert így hoznak nagyobb, még ha csak áttételes hasznot is. Egy másik példaként hadd hozzam a népegészségügyi vagy élelmezési adatokat, ahol viszont kiemelten nem a közvetlen értékesítés profitja számít, hanem az, hogy tíz éves távlatban kevésbé terheljük meg az OEP-kasszát...Általánosságban viszont azt mondhatjuk, hogy a legtöbb adat olyan, hogy érdemes lehet érte ellenértéket kérni. Például mondjuk az autópályák kamionforgalmának elemzése hasznos lehet egy vállalkozásnak, amelyik szolgáltató egységet szeretne nyitni az utak mentén.” - jegyezte meg Gál András Levente a fent említett interjúban.

Kíváncsian várjuk mi is a nemzeti adatvagyonnal kapcsolatos fejleményeket, melyekről a későbbiekben fogunk egy újabb blogbejegyzésben beszámolni.

A témáról többet is megtudhat a Digitálisjólétprogram.hu bejegyzéséből.

Amennyiben szeretné Ön is hatékonyan kiaknázni a (vállalati) adatvagyonban rejlő potenciált, akkor ismerje meg a Precognox által kifejlesztett TAS Tagger megoldást!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

100 szóban Budapestről

2020.12.19. 10:52 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés pályázat szövegelemzés szöveges keresés Budapest szöveganalitika

budapesti_szavak.png


Az idei évben már hetedik alkalommal hirdették meg a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot. A zsűri idén is olyan pályaműveket várt, amelyek valamilyen módon Budapesthez kapcsolódnak, vagy kötődnek a fővároshoz.

A pályázati projekt

“A projekt a chilei Plgaio által 2000 óta szervezett pályázat magyar verziója. Jelentkezhetsz egy maximum 100 szavas történettel, ami valamiféle módon Budapesthez köthető. A projekt éppannyira szép, mint egyszerű: mit jelent a város a lakói számára? Milyen történeteik, emlékekeik, érzelmeik és benyomásaik vannak a városról, annak tereiről, történéseiről és a benne élőkről? Kizárólag 100 szóban. Évente ezernyi történet kerül beküldésre a chilei felhívásra. A nyertes történeteket profi művészek illusztrálják és kiállításra kerülnek a köztereken, busz megállókban, a parkokban, a képeslapokon és mindenfelé a városban.
A magyar projekt nem csupán a Budapestiekhez szól, hanem azokhoz is, akik az ország más részeiben élnek vagy azokhoz a magyarokhoz is akik éppen külföldön.” - olvasható a Smartcitybudapest honlapján.

Elemzés 600.000 szóra

Az első hat évben beküldött több mint 6000 “100 szóban Budapest” pályázatának közel 600.000 szavát elemezte ki most a Crow Intelligence csapata, elemzésükről pedig egy színes videót is közzétettek:

 

Önnek mi jutott eszébe? Keressen rá!

A film megtekintése után mely szavak ragadtak meg legjobban? Kíváncsi, hogy a Keresővilágon hányszor szerepelt már ez a kifejezés? Keressen rá a cikkünk jobb oldalán található Precognox Blogkeresőben!

blogkereso_budapest.png

Hány találata lett? Kattintson rá bármelyik cikk címére, amelyet érdekesnek talál és olvasson tovább a Keresővilágon!

Kedvet kapott Ön is az íráshoz? Induljon jövő évben a 100 szóban Budapest pályázatán!

Amennyiben pedig szöveganalitikai megoldásra van szüksége, keresse a Precognox csapatát!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Mit kerestünk 2020-ban? Az év keresései a Google Trends szerint.

2020.12.14. 12:49 Szerző: Hódi Péter Címkék: internetes keresés keresési trendek Google GoogleTrends

 

kepernyokep_2020-12-14_121234.png


A Google Trends minden évben összeállítja TOP 10-es keresési listáját, amely megmutatja, hogy mire kerestünk rá leggyakrabban a Google keresőmotorjában.

Az idei év keresései

Az idei év első tíz helyezettje talán ismét nem okoz nagy meglepetést. Több téma is összefügg, így a első Koronavírus, a harmadik Google Classroom, a hatodik Koronavírus térkép és a nyolcadik helyen álló Redmenta keresési kifejezések. Ezek rámutatnak arra, hogy a vírushelyzet milyen hatással volt az oktatásra, illetve annak digitalizálódására.

google_trends.jpg

Továbbra is gyakran keresünk rá híres, a közelmúltban elhunyt emberek nevére is, így a listából is látható, hogy mennyire népszerű személyek például Benedek Tibor, Gesztesi Károly vagy éppen Kobe Bryant.
Azon túlmenően, hogy az idei lista is híven tükrözi az év eseményeit, számos érdekességgel is szolgálhat mindazoknak, akik kevesebb időt töltenek online hírek olvasásával. Emellett a témaköri csoportosítások szerinti listáknak is érdemes időt szentelni. Ki tudja, talán most ismerjük meg új kedvenc sorozatunkat, könyvünket vagy receptünket.

Kapcsolódó cikkünk: Mit és hogyan keresünk a koronavírus idején?

A Keresővilág 2021-ben is további jó keresést kíván minden Kedves Olvasójának!

Amennyiben pedig vállalati keresési adatait szeretné elemezni, akkor válassza a Precognox TAS Search Log Analyzer megoldását!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Frissül a Google keresési algoritmusa!?

2020.12.04. 09:56 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés internetes keresés algoritmus keresőmotor Google

google_search.png
Régóta pletyka tárgya, hogy a Google hamarosan változtatni fog a keresési rangsorolási algoritmusán. Ez a frissítés 2020. december 1-jén, kedden kezdődött, bár a Google ezt nem erősítette meg, de a nyomkövető eszközök már frissítésre utaló eredményeket mutatnak.

A WebmasterWorld-on megjelent első bejegyzésekből arra lehet következtetni, hogy a frissítés ezúttal elég jelentős lesz.
Néhány a bejegyzésekből:*

  • "Óriási csökkenés a forgalomban Európában!"
  • "Eddig globális forgalomcsökkenést tapasztaltam, furcsa, szerintem nem változtak a SERP-k!"
  • "25% -kal csökkent az USA forgalma ma ... Kanada -20%, Ausztrália -6%, Egyesült Királyság + 22%. Ma új Top 3-as és Top 10-es keresési kifejezést kaptam."

Mi a SERP? A SERP (Search Engine Results Pages) azok az oldalak, amelyek a keresőmotoroktól a felhasználó által elvégzett lekérdezésére válaszul érkeznek. A SERP fő összetevője az eredmények felsorolása, amelyeket a keresőmotor kezelőfelülete egy kulcsszó-lekérdezésre válaszul jelenít meg.

semrush_volatility.png

a SERP változását mutató grafikon 2020.12.03-án a SEMrush oldalán


Amíg nem lesz hivatalos bejelentés a Google részéről, addig nem szabad készpénznek venni a fentieket, de jó lesz odafigyelni az elkövetkező napokban, hogyan változnak a keresési eredmények rangsorolása.

*szabadszavas fordítások. Az eredeti bejegyzések a blogcikkünk alapjául szolgáló Search Engine Roundtable publikációban olvashatóak.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

DIGIWHIST projekt: nyílt adatokkal a közbeszerzések átláthatóságáért

2020.12.01. 09:39 Szerző: Hódi Péter Címkék: adat közbeszerzés adatbányászat szövegbányászat Precognox DIGIWHIST


Világszerte egyre nagyobb figyelmet kap a közpénzek elköltése és ezzel párhuzamosan a közbeszerzési pályázatok lefolytatása. Ezek tisztaságának ellenőrzése a nyílt adatok vizsgálatán keresztül válik lehetségessé. Azonban ezeket az adatokat össze is kell gyűjteni ahhoz, hogy azok elemezhetővé váljanak.

digiwhist.png

A DIGIWHIST projekt

A DIGIWHIST fő célja, hogy összekapcsolja a közbeszerzésekre fordított közkiadásokra vonatkozó adatokat a kormányzati mutatókkal és egy, a polgárok visszajelzését megkönnyítő nyomon követési eljárással. Mindez igen komolyan segíti a közigazgatás elszámoltathatóságát és átláthatóságát.

A Projekt a közbeszerzésre vonatkozó Európa-szerte megjelenő pályázati szintű adatok, információk szisztematikus gyűjtésén, elemzésén és széleskörű terjesztésén alapszik. A Projekt során ezeket az adatokat összekapcsolják a vállalatok és az állami szervezetek pénzügyekkel és tulajdonlással kapcsolatos információival, valamint az állami tisztviselők elszámoltathatóságát növelő mechanizmusokkal kapcsolatos információkkal annak érdekében, hogy szisztematikusan megvizsgálhassák az állami források elosztási mintáit és mechanizmusait Európában. *

Mára már Európán kívül számos ország, például Tanzánia, Mexikó, Kenya vagy Uruguay közbeszerzési adatai is összegyűjtésre kerültek.

A Projekt egyik vezetője Dr. Fazekas Mihály, a Government Transparency Institute alapítója és igazgatója, a Horizon 2020 tudományos koordinátora a Cambridge-i Egyetemen és Közép-európai Egyetemen adjunktusa. Az alábbi videóban Ő nyilatkozik a DIGIWHIST-ről:

 A videóból is kiderül, hogy az ilyen jellegű és méretű projektek óriási szerepet töltenek be az egyes országok közbeszerzései adatainak átláthatósága szempontjából.


A Projekt egyik hazai résztvevője évek óta a szöveganalitikai megoldásokat fejlesztő Precognox. A cég TAS Data Collector szolgáltatása kimondottan ilyen, webes adatgyűjtésen alapuló feladatok megoldására lett kifejlesztve.

* szabad fordítás az Európai Bizottság honlapján megtalálható projektleírás alapján

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

süti beállítások módosítása