HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (9) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (51) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (15) Google (24) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (27) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (66) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (39) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) lda (10) LDA (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (54) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (35) szövegbányászat (18) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (55) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Hogyan oldható meg a tömeges keresés?

2020.02.07. 10:44 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés alternatív keresőfelület keresés problémái keresőmotor tömeges keresés

 Mi a tömeges keresés?


Tömeges keresésről akkor beszélünk, amikor a felhasználó nagy mennyiségű keresőkifejezéssel kíván lekérdezést végrehajtani a keresőmotor felületén.


A tömeges keresés problematikája


Amennyiben kizárólag egy kifejezésre kíván a felhasználó rákeresni, akkor egyszerűen lehetséges a keresés a keresőmotor felületén. Több, de még mindig alacsony számú keresés elvégzése is megvalósítható ily módon, bár már jóval időigényesebb a folyamat. De mi van akkor, amikor hatalmas mennyiségben van szükség a keresések futtatására? Ilyenkor beszélünk tömeges keresésről. Ezekben az esetekben nem lehet opció a keresések – lekérdezések – egyenkénti elvégzése.


Mikor lehet szükség tömeges keresésre?


Számos oka lehet annak, hogy tömeges keresésre van szükségünk, ilyenek lehetnek, amikor egy adatbázisban párhuzamosan kell keresni, egymással valamilyen közös csoportba tartozó (azonos entitású) kifejezésekkel történő egyezésre. Például egy több száz névből álló lista minden egyes elemével történő keresést kíván a felhasználó végrehajtani.


Hogyan valósítható meg a tömeges keresés?


A tömeges keresés megvalósításához először szükség van a keresési kifejezéseket tartalmazó táblázat összeállítására. Az elkészített táblázat akár több oszlopból is állhat. A kész táblázat a speciálisan erre a célra fejlesztett keresőmotor (Enterprise Bulk Search) felületén egyszerűen feltölthető.
A feltöltött táblázat a keresőfelületen tovább szerkeszthető és menthető. Külön megadható, hogy a táblázat mely oszlopaiban szereplő kifejezésekkel kíván a felhasználó keresni.

bulk_search_g2.JPG


A keresőfelületen számtalan keresési opció elérhető. Kereshetünk akár az adatbázisból kinyert entitások (pl.: nevek, szervezetek, dátumok) között, indíthatunk összetett keresést, de akár használhatunk speciális keresési operátorokat is. Az összeállított keresés és a találatok is külön-külön menthetőek. A találati lista pedig már a tömeges keresővel összekapcsolt vállalati kereső felületén szűkíthető és sorba rendezhető.

bulk_search_crozdesk.jpg


Milyen előnye van a tömeges keresésnek?


Amellett, hogy a tömeges keresés az erre a célra speciálisan kifejlesztett keresőmotorral rendkívül időtakarékosan oldható meg, még olyan opciók is elérhetők, amelyek egy hagyományos keresőmotor esetén nem állnak rendelkezésre. Így a tömeges keresés már nem jelenthet többé kihívást.

A cikkben bemutatott tömeges keresés végrehajtására alkalmas Enterprise Bulk Search keresőmotort a Precognox fejlesztette.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Keresőmotor vs. vállalati keresőmotor

2020.01.07. 14:35 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés internetes keresés alternatív keresőfelület keresőmotor vállalati kereső vállalati keresés

Mindenki használ keresőmotorokat, de tudjuk is őket sikerrel használni? A HVG cikke segít abban, hogyan használjuk a netes keresőket. A cikk tematikáját követve összehasonlítjuk, hogy miben tér el egy vállalati kereső (példánkban a Precognox által kifejlesztett TAS Vállalati kereső) használata egy jól megszokott keresőmotorétól. Érdemes lesz a két cikket párhuzamosan olvasni.


1. Végezzünk még egy keresést

- valójában érdemes többszöri, eltérő keresőkifejezéssel történő keresést futtatni, azonban a vállalati keresőnél ilyenkor segíthet az összetett keresési opció (több keresési kifejezés és relációjuk egyidejű megadása) alkalmazása. A másik nagy segítség a beépített szinonimaszótár, az ún. tezaurusz, mely a benne rögzített szópár-kapcsolatok által segít a további releváns találatok elérésében.

thesaurus_manager.JPG

szópár felvétele a TAS Thesurus manager-ben

 

2. Ellenőrizzük a források hitelességét

- vállalati kereső esetén nincs szükség erre, hiszen kizárólag olyan (összegyűjtött) tartalmak között történik a keresés, melynek hitelessége és relevanciája megfelelő, hiszen azokat mi választottunk ki, mint hiteles adat.

3. Kérdezzünk, ne válaszoljunk

- a vállalati adatok keresése esetén ritkán keresünk kérdésekkel, kivétel ez alól, amennyiben az összegyűjtött tartalmak kimondottan ilyen jellegű, oktatási szándékú anyagokat tartalmaznak. A kérdésekkel történő keresés leginkább a netes keresők alkalmazásának sajátossága, hiszen ma már a legtöbb cikk éppen a keresőoptimalizálás miatt is gyakran kérdések mentén íródik.

4. Szűkítsük a keresést:

- természetesen a vállalati kereső esetében is lehetséges a találatok szűkítése facet-ek segítségével. A találatok sorba rendezése is lehetséges az előre beállított sorba rendezési elvek (relevancia, olvasottság, megjelenési dátum) alapján.

5. Keressünk többféle módon:

- attól, hogy a vállalati keresőnkben kaptunk találatot, természetesen indokolt lehet egy további keresési kifejezés vagy keresőmotor alkalmazása is, hogy a kapott találatokat össze tudjuk vetni.

osszetett_kereses.JPG

 összetett keresés a TAS Vállalati keresőben

6. Használjunk más eszközöket is

- a vállalati kereső felületén futtatott kereséseinket természetesen érdemes lehet egyéb speciális platformokon (videómegosztók, tematikus oldalak) is elvégezni, figyelembe véve azok sajátosságait.

+1 Használjunk speciális keresési operátorokat:

- ezek segítségével egészen összetett kereséseket is elvégezhetünk. Bizonyos ilyen operátorok ismert webböngészőkben is elérhetőek. Arról, hogy melyek is ezek, Mik azok a keresési operátorok és milyen szerepük van a keresőmotoroknál? című cikkünkben olvashat bővebben

Amennyiben többet szeretne tudni a vállalati kereső működéséről, kérjük olvassa el Tudja meg videónkból pár perc alatt hogyan működik egy vállalati kereső! című cikkünket is.


Képek: TAS Vállalati keresőmotor (Precognox)

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Mik azok a keresési operátorok és milyen szerepük van a keresőmotoroknál?

2019.10.29. 15:29 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés keresési kifejezések speciális karakterek keresési operátorok

A keresési operátorok olyan speciális karakterek, melyek segítségével egyedi lekérdezések állíthatók össze a keresőmotor kezelőfelületén. Használatuk által könnyebben és rövidebb idő alatt juthat el a felhasználó a keresett tartalomhoz, dokumentumhoz.

operatorok_1.JPG


A speciális keresések típusai:

 

  • helyettesítő karakterekkel történő keresés
  • fuzzy keresések
  • közelségi keresések
  • tartomány keresések
  • logikai operátorokkal meghatározott relációs keresések


Helyettesítő karakterekkel történő keresés


Egy karakter helyettesítésére a ”?” , több karakter kiváltására a ”*” szimbólumot használhatjuk, ily módon a ”te?t” keresőszóra találatként a test és tett szavakat is megkapjuk, míg például ”*est” keresésnek a Budapest vagy az Everest szavak is megfelelnek.


Fuzzy keresések


A Fuzzy keresések olyan kifejezéseket keresnek, amelyek néhány betű eltéréssel hasonlítanak a megadott kifejezésre. Fuzzy kereséshez a ”~” szimbólumot használhatjuk, melyet a keresési kifejezés végére írhatunk, utána akár számmal megadva, hogy maximálisan hány betű eltérést tolerálunk. Természetesen a keresési kifejezés, amely után írjuk a hullámvonalat, maga is találat lesz.
A ”tető~2” keresésre tehát az alábbi találatok érkezhetnek:

  • tető
  • tetű
  • test
  • tett
  • teve

Közelségi keresések


A közelségi keresések egy megadott távolságon belül keresnek szavakat. Közelségi keresés végrehajtása lehetséges a keresési kifejezések után a ”~” karakter, illetve egy numerikus érték megadásával és az így kapott teljes keresési kifejezés idézőjelbe történő foglalásával. Például “egyedi bútor”~3 esetén minden olyan szöveges tartalom találat lesz , amelyekben az „egyedi” és a „bútor” szó maximálisan 3 szó távolságra található.
Tartomány keresések
Tartományi keresések esetén időintervallumra vagy akár maximális oldalszám mennyiségre is szűkíthető egy keresés. Ilyen esetben a találati listát nem utólag (szűrők segítségével) szűkíti a felhasználó.


Logikai operátorok


A logikai operátorok használatával meghatározható a keresőkifejezések közötti reláció. Az összes kifejezést tartalmazó dokumentumokra az ÉS (AND), a valamelyiket tartalmazóra a VAGY (OR) reláció alkalmazható. Amennyiben egymást kizáró kifejezésekkel kíván keresést futtatni a felhasználó, akkor a NOT relációval teheti ezt meg. Ebben az esetben nem szerepelhetnek együtt az adott tartalomban a keresési kifejezések.


A fent leírt speciális operátorok segítségével végrehajtott keresések ugyanakkor nem jelentik azt, hogy ezen speciális karakterekre (az ún. foglalt karakterek) direkt módon nem lehetséges a keresés, mert ez a “\” jellel kiváltható, így például az "autó\?" -val keresve az autó?,mint kifejezés válik kereshetővé.

Általánosan elfogadott foglalt karakterek:
+ - = && || > < ! ( ) { } [ ] ^ " ~ * ? : \ / AND OR NOT


Egyes keresőmotorok esetén természetesen a speciális operátorok és használati metódusuk eltérőek lehetnek. Mi a Precognox által kifejlesztett TAS Vállalati keresőmotornál használt karaktereket vettük figyelembe, amelyek használatával egészen összetett keresések hajthatók végre, így integrálásuk egy vállalati keresőmotor esetén szinte elengedhetetlen.

 

A fent leírt keresési operátorokat ki is próbálhatja Blogkeresőnkben.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Tudja meg videónkból pár perc alatt hogyan működik egy vállalati kereső!

2019.10.17. 11:02 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés keresőmotor Precognox TAS platform vállalati kereső

Ma már természetesnek vesszük, hogy a számunkra fontos információk eléréséhez keresőmotorokat használunk. Elég csak a világ népszerű keresőire gondolni, mint a Google vagy a Bing. Ezeken a keresőfelületeken is több keresési beállítás érhető el, mégis gyakran szembesülünk azzal, hogy nem találjuk meg a számunkra releváns tartalmat.
Magánéletünk során ez ”csak” bosszúságot okoz, de az üzleti életben számottevő hátrányt is jelent. Ilyenkor olyan igények merülnek fel, amelyre kizárólag egy intelligens vállalati kereső tud megoldásokkal szolgálni.
Sokszor azonban, ahogy az ügyfél sem tudja elmagyarázni egyszerűen, milyen megoldásra van szüksége, úgy nehezen elmondható az is, hogy egy intelligens vállalati kereső hogyan működik valójában és milyen szolgáltatásokat, lehetőségeket nyújt a felhasználó számára.

A ”Hogyan működik a Google kereső?” című cikkben olvashatóak az alábbiak:
”Gary (Illyés, a Google zürichi irodájában dolgozó elemző) elmondása szerint a kereső működésének alapjait az új Google-alkalmazottaknak egy 6 órás prezentációban szokták elmagyarázni…”

6 óra helyett 2 perc 32 másodperc alatt elmagyarázzuk


Természetesen mi nem szeretnénk a Kedves Olvasónak egy végeláthatatlan leírást átadni a vállalati kereső működéséről és használatának előnyeiről. Ezért elkészítettük kisfilmünket, amely közérthető módon mutatja be mindezt. Ezúton kívánunk a videóhoz jó szórakozást!

Amennyiben ki is szeretné próbálni a keresőt, máris megteheti. Csak annyi a dolga, hogy blogunk jobb oldalán található Precognox Blogkereső mezőnél beírja a keresni kívánt kifejezést és a keresés gombra kattintva máris a TAS vállalati keresőfelületére jut el.

 A TAS Vállalati keresőről bővebben olvashat a Precognox oldalán megjelent cikkben.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A puding próbája – a Keresővilág blog analitikus szemmel – 2. rész

2019.08.29. 11:53 Szerző: Hódi Péter Címkék: blog kereső keresés blogkereső keresőmotor Precognox szöveganalitika vállalati kereső Keresővilág

Elérkezett az idő, hogy folytassuk Keresővilág Blogunk analizálását. A korábbi cikkünkben vizualizációk útján kaphattunk betekintést blogunk tartalmába.
Ezúttal egy interaktív utazásra invitáljuk minden kedves olvasónkat, mégpedig a Precognox által fejlesztett TAS Vállalati Blogkereső segítségével, melyet most teljesen ingyen és regisztráció nélkül próbálhat ki.


Mi is az a vállalati kereső?


A vállalati kereső egy olyan keresőfelület, mely kimondottan arra szolgál, hogy tartalmainkban egyszerű vagy egészen összetett kereséseket tudjunk végrehajtani. A keresőmotor lehetőséget nyújt találataink szűrésére és sorbarendezésére is.


Hol találom a Blogkeresőt?


Cikkünkben ahol a Blogkereső szót találja, kattintson vagy az oldal jobb felső sarkában található Precognox Blogkereső dobozába írja be a keresendő kifejezést és kattintson a Keresés gombra, mely átirányítja a keresőfelületre oly módon, hogy a beírt keresési kifejezés találatai egyből meg is jelennek.

keresodoboz.JPG

A beágyazott keresődoboz

 

Milyen tartalmakban kereshetek?


A Blogkeresőbe a Keresővilág Blogon megjelent publikációk mellett a Precognox honlap magyar és angol nyelvű blogjainak cikkei kerültek feltöltésre, ezek tartalmában kereshetünk. A tartalmak összegyűjtésében a TAS Data Collector volt segítségünkre.


Hogyan használjam?


Akár önállóan is felfedezheti a keresőfelületet és funkcióit, az alábbi képeken pedig segítséget is nyújtunk a használathoz, illetve tippekkel is szolgálunk.


Egyszerű keresés

egyszeru_kereses.JPG Írja be a keresési kifejezést a keresődobozba, majd nyomja meg az Enter-t, vagy kattintson a Keresés gombra
(Tipp: amennyiben a keresődobozba a *-ot írja be és elindítja a keresést, akkor a három blogoldal összes cikke jelenik meg, mint találat)

Összetett keresés

osszetett_kereses2.jpg

A + gombra kattintva újabb keresődobozok jelennek meg, így több kifejezésre is lehetséges a keresés
(Tipp: a keresődobozok között beállíthatók a keresési kifejezések közötti és / vagy relációk is)

 osszetett_kereses3.jpg

Keresett mező, Reláció kiválasztása, majd a keresési kifejezés megadása

 

Információ a különlegesen összetett keresésekhez

informacio.JPG

A Blogkereső részletes használati útmutatóját megtalálja az keresőmező végében található információs ikonra kattintva.
(Tipp: egészen különleges keresések is végrehajthatók az útmutatóban leírt keresési lehetőségek alkalmazásával)

 

Találatok

talalat2.jpg

 Találatok megjelenítése
(Tipp: a linkre kattintva az eredeti cikket jelenítheti meg és olvashatja el)

 

Találati szűrés és sorba rendezés

szures_es_sorbarendezes2.jpg

Találatok szűrése és sorbarendezése
(Tipp: több szűrő is használható egyidejűleg)

Új keresés

uj_kereses.jpg

Újabb keresés indítása két módon is lehetséges
(Tipp: új keresés indítása előtt a keresések sablonba is menthetők)


Keressen kedve szerint újra és újra!
A Blogkereső használatához jó szórakozást kívánunk!
(Bónusz tipp: a találati listában megjelenő linkekre kattintva további érdekes cikkeket olvashat.)


Amennyiben cikkünk alapján úgy gondolja, hogy munkáját nagyban segítené egy vállalati keresőmotor, vagy más szöveganalitikai megoldásra van szüksége, kérjük írjon az info@precognox.com címre!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre