HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (86) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (56) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (64) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (6) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Még mindig szükséges az emberi kreativitás a művészethez?

2022.08.02. 08:13 Szerző: Hódi Péter Címkék: robot művészet mesterséges intelligencia kreativitás AI deep learning machine learning DALL-E

salvador_dali_graffiti.jpg

Eddig, amikor a mesterséges intelligencia valamilyen “műalkotást” készített, az emberek adták ahhoz a kreatív szikrát, éppen ezért azok a félelmek, miszerint a mesterséges intelligencia eszközök kiválthatják az olyan művészi területen dolgozó emberek munkáját, mint az illusztrátorok, tervezők és fotósok, egyelőre megalapozatlannak tűntek. Egyelőre…

Veszély a láthatáron?

Az idei év áprilisában, amikor az OpenAI, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat bejelentette a DALL-E 2 elnevezésű új szolgáltatását, egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy „a modell növelheti bizonyos feladatok végrehajtásának hatékonyságát, mint például a fotószerkesztés vagy a stock fotózás, ami kiszoríthatja a tervezők, fotósok, modellek, szerkesztők és művészek munkáját”.

Egy-egy ilyen új, mesterséges intelligencián alapuló termék megjelenése esetén már megszokott, hogy újra és újra szárnyra kapnak azok az elképzelések és vélemények, amelyek szerint ezek a megoldások veszélyeztetik az adott területen tevékenykedő emberek munkáját és megélhetését. De mi a helyzet a DALL-E 2 esetében?

Ösztönzött kreativitás

Néhány szerencsés ember már kipróbálhatta a megoldást, amely képes utasítások alapján képi tartalmakat generálni. A használat során azonban az derült ki, hogy a "gép" által készített grafikai produktumok nemhogy szükségtelenné tennék az emberi kreativitást, hanem kimondottan ösztönzőleg hatnak arra. Erről árulkodnak többek között az egyik felhasználó, Benjamin Von Wong, egy installációkat és szobrokat készítő művész szavai is, aki saját bevallása szerint - meglepő módon bár, de - igen gyenge képességű rajzoló :
„A DALL-E egy csodálatos eszköz olyanok számára, mint én, akik nem tudnak rajzolni...a képi tartalmakat egyszerűen generálhatom különböző felszólító kifejezésekkel...az eszköz segítségével pedig olyan ötleteket kutathatok fel, amelyek később fizikai műalkotásokba építhetők be."

kepzelet.jpg

a képzelet szárnyra kap - akár a mesterséges intelligencia által generált képi tartalmaktól is

A DALL-E 2 tehát ugyan kivált(hat) bizonyos, eddig az ember által elvégzett feladatokat, mégis a létrehozott, finoman szólva gyakran egyedi képi alkotásaival új ösztöntést ad az emberi képzeletnek és kreativitásnak, így nem a "végterméket" hozva létre, hanem egy köztes tartalmat, amelyre alapozva tovább építhet az emberi alkotó.

kreativ_eszkozok.jpg

hagyományos eszközöket is használhatunk kreativitásunk kiéléséhez

 

Homályos a jövő

Egyelőre még nem tudható, hogy egy ilyen technológia végül milyen hatással lesz az illusztrátorokra, fotósokra, más kreatívokra, illetve munkájukra. Jelenleg még túlzó leegyszerűsítésnek tűnik az az elképzelés, hogy a művészi mesterséges intelligencia eszközök kiszorítják a dolgozókat a kreatív munkákból – ahogyan például néhány esetben az ipari robotok "veszik el" a gyári dolgozók munkáját. Annál is inkább igaz ez, mivel az ipari termelésben is elsősorban a viszonylag egyszerű, ismétlődő feladatokat hajtják végre ezek az eszközök.

robotkar.jpg

az ipari robotok főként egyszerű és ismétlődő feladatok elvégzésére lettek tervezve


Természetesen a robotok és a mesterséges intelligencia bevonásával "dolgozó eszközök" vállalatok általi alkalmazása alacsonyabb foglalkoztatást és béreket eredményez(het), de most már arra is van bizonyíték, hogy bizonyos körülmények között a robotok növelik a munkalehetőségeket - például az emberi kreativitás ösztönzésével.

Ezt erősíti meg egy másik vélemény is:
„Egyesek túl könnyen feltételezik, hogy a gépek helyettesíthetik az emberi kreatív munkát...a művészeti alkotások létrehozása rendkívül bonyolult folyamat, amire a gépek még nem állnak készen.” – mondja Noah Bradley, digitális művész, aki oktatóanyagokat tesz közzé a YouTube-on az AI-eszközök használatáról.

Mindenesetre érdemes nyomon követni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos híreket, a területen végbemenő változásokat és az újdonságokat, legyen szó akár munkaerőpiaci vagy kreatív megközelítésről.
Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, kérjük olvassa el a Wired oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául is szolgált!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr7917895243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása