HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (10) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (18) alternatív (6) alternatív keresőfelület (27) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (17) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (33) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (82) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (14) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (8) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (18) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (61) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Adattó vagy adattárház?

2022.03.02. 08:05 Szerző: Hódi Péter Címkék: adattárolás adattárház adatvagyon big data adatelemzés adattudós adattudomány adattó

big-gf8dca524d_big_data.jpg


Az adattavakat és az adattárházakat egyaránt széles körben használják a nagy mennyiségű adatok tárolására, de a két kifejezés nem ugyanazt takarja, hiszen a megoldások között számos eltérés van. De melyiket mikor érdemes választani?

Röviden

Az adattó a nyers adatok hatalmas tárháza, amelynek célja még nincs meghatározva. Az adattárház pedig olyan strukturált, szűrt adatok tárolója, amelyeket már feldolgoztak (rendszereztek) egy adott célra.

Az adattó

Az adattó egy olyan tárolóhely, amely nagy mennyiségű strukturált, félig strukturált és strukturálatlan adatot képes tárolni. Az adattó esetében minden típusú adat az eredeti formátumban kerül tárolásra, a fiókméretre vagy a fájlra vonatkozó rögzített korlátok nélkül.

Az adattavak sokféle forrásból származó adatokat tárolnak. Néha ezek az adatok strukturáltak, de gyakran meglehetősen rendezetlenek, mivel az azok közvetlenül az adatforrásokból kerülnek beolvasásra, ilyenek például IoT-eszközök, valós idejű közösségi médiafolyamok, vagy akár egy webalkalmazásokon belüli tranzakciók.

A céges adatvagyon részét képezhetik az internetről származó tartalmak is, amelyek gyűjtésére már több hazai megoldás is elérhető, ilyen többek között a Precognox által kifejlesztett TAS Data Collector.


Az akár petabájt méretű adattavakat főként adattudósok és mérnökök használják előszeretettel mivel az az adattárolás mellett kiválóan alkalmasak adatelemzésre, azon belül is mélytanulásos vagy valós idejű analitikára.

Az adattó alkalmazása mellett akkor érdemes dönteni, amikor a cél a költséghatékony nagy mennyiségű adat tárolása, mégpedig az eredeti formátumban.

adattarolas_is_muveszet.jpg

a tárolás is igazi művészet, különösen ha adatokról van szó

Az adattárház

Az adattárház az adatok főként stratégiai (üzleti elemzői) felhasználását szolgálja, hiszen azt a különböző forrásokból származó adatok lekérdezésre és elemzésre tervezték. Az adattárházak az adattavakkal szemben olyan adatokat tartalmaznak, amelyeket korábban már megtisztítottak, hogy illeszkedjenek egy sémához, struktúrához, így jellemzően read-only módon vannak beállítva, mivel általában nincs szükség további adatok beszúrására.

Az adattárház kizárólag az elemzés szempontjából releváns adatokat tárolja, a felhasználók köre pedig legfőképpen az adat- és az üzleti elemzők.

Választási szempontok

A fentiekből jól kiolvasható, hogy amikor döntés előtt állunk, hogy adattóra vagy adattárházra van szükség, akkor az könnyedén meghozható, mivel jól elkülönülnek a felhasználási célok és módszerek, illetve a felhasználók köre.
Érdemes tehát a választás előtt tisztázni, hogy nyers vagy tisztított (és strukturált) adatokat kívánunk tárolni, azokkal főként adattudósok vagy üzleti elemzők dolgoznak, illetve milyen célok megvalósítása tűztük ki.

Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, kérjük olvassa el a Datacamp oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául is szolgált!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr5117767960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása