HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (18) alternatív (6) alternatív keresőfelület (27) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (17) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (34) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (83) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (15) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) lda (10) LDA (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (18) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (62) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Chatbot, mint érzelmi segítő? Lehetséges!?

2021.10.08. 12:31 Szerző: Hódi Péter Címkék: kutatás mentális egészség chatbot csevegőrobot érzelmi tartalom


A chatbotok fejlődésével a felhasználási területük is folyamatosan bővül. Jelenleg több kutatás és kísérlet is folyik arról, hogyan lehet a chatbotok-at érzelmi segítőként is munkára fogni.

can-ai-chatbots-help-f.jpg

 

Mi a chatbot?

A chatbotok olyan szoftverek, amelyek képesek az emberhez nagyon hasonló beszélgetésre és interaktív kommunikációra. Tudásuk a rendelkezésre álló tanító adatbázisukon alapul, így kizárólag olyan kérdésekre tudnak értelmesen és megfelelően válaszolni, amit felismertek. Használatuk leggyakoribb formája a netes ügyfélszolgálat bizonyos funkcióinak kiváltása, de alkalmazási területük folyamatosan bővül.

Kutatás az MSU Egyetemen

"A chatbotokat széles körben alkalmazzák az ügyfélszolgálatban a szöveges vagy hangalapú kommunikációban.Természetes kiterjesztés, hogy elgondolkodjunk azon, hogy az AI chatbotok hogyan játszhatnak szerepet az empátia biztosításában." - állítja a ComArtSci kommunikációs docense, Jingbo Meng, aki 2019 elején kezdte el felmérni az empatikus chatbotok hatékonyságát, összehasonlítva őket a valódi emberi társalgással.

A kutatásához a kommunikációs szakembernek sikerült 278 hallgatót toboroznia az MSU Egyetemről, akiket arra kért, hogy jelöljék meg az utolsó pár hónap stresszfaktorait, amelyek negatívan hatottak mentális egészégükre. A kutatás résztvevőit ezután a Facebook Messengeren keresztül összekapcsolták egy empatikus chatpartnerrel.

A két kontrollcsoport közül az egyik csoportnak azt mondták, hogy egy chatrobottal fognak beszélgetni, egy másik csoport pedig úgy tudta, hogy egy hús-vér emberrel.

A folyamat során a chatbot-ok kérdéseket tettek fel, illetve “elmesélték saját tapasztalataikat is.
"Arra programozták őket, hogy validálják és segítsék a résztvevőket a stresszes helyzeteken való átjutásban. A célunk az volt, hogy lássuk, mennyire hatékonyak az üzenetek." - mondta Meng.

A lényeg a gondoskodás

Meng felfedezte, hogy akár chatbottal, akár emberrel beszélget, a résztvevőnek éreznie kellett, hogy a partner támogató vagy gondoskodó. Ha ez a feltétel teljesül, a beszélgetés sikeresen csökkenti a stresszt. A tanulmány aláhúzza, hogy a mentális egészségügyi alkalmazásokban használt chatbotok akkor működnek a legjobban, ha valóban gondoskodó forrásként érzékelik őket.

Tanulmányából az is kiderült, hogy az üzenettől függetlenül a résztvevők az embert gondoskodóbbnak és támogatóbbnak érezték, mint a chatbotot.

"Az emberek egyszerűen jobban átérezhetőek" - mondta Meng. "Amikor egy másik emberrel beszélgetünk, természetesebben tudunk kapcsolódni. A chatbotoknak azonban egyértelműbbnek kell lenniük, és magasabb minőségű üzeneteket kell küldeniük. Ellenkező esetben az önfeltárulkozás idegesítő és visszataszító lehet...Ezek az alkalmazások és chatbotok semmiképpen sem helyettesítik az embert. Úgy gondoljuk, hogy az AI chatbotok és az emberi terapeuta hibrid modellje nagyon ígéretes lesz". - zárta összefoglalóját.

beszelgetes.jpg
az emberi párbeszéd még mindig hatékonyabb, mint a chatbotok

Bár a mentális egészségügyi alkalmazások és a hozzájuk kapcsolható chatbotok egyre növekvő számban válnak majd elérhetővé és ezek használata segíthet az egyéneknek bizonyos helyzetek kezelésében, az emberi diskurzus egyelőre nem váltható ki velük. Segítségük azonban viszonyítási pontokat biztosíthatnak a további támogató ellátáshoz.

Amennyiben többet szeretne a témáról megtudni, kérjük olvassa el a TechXplore oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául is szolgált.

A Precognox honlapján pedig olvashat arról, hogy Mennyire jók a mai csevegőrobot megoldások.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr2116638706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása