HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (10) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (18) alternatív (6) alternatív keresőfelület (27) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (17) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (33) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (82) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (14) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (8) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (18) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (61) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Új algoritmus segíti a drónos keresést és az életmentést

2021.09.24. 11:37 Szerző: Hódi Péter Címkék: repülés kísérlet életmentés algoritmus drón gépi tanulás MIT machine learning Massachusettsi Műszaki Egyetem

Amennyiben láttunk már drónversenyeket, akkor biztosan emlékszünk a hatalmas balesetekre. Ezeken a "futamokon" a csapatok azon versenyeznek, hogy melyik jármű képes a leggyorsabban átrepülni egy akadálypályán. De minél gyorsabban repülnek a drónok, annál instabilabbá válnak, a balesetek pedig éppen ezért gyakoriak és gyakran látványosak.

drone-3758182_1280.jpg


Kutatás a Massachusettsi Műszaki Egyetemen

Az MIT űrkutatási mérnökei most olyan algoritmust dolgoztak ki, amely segít a drónoknak megtalálni a leggyorsabb útvonalat az akadályok körül anélkül, hogy összetörnének és/vagy lezuhannának. Az új algoritmus egy virtuális akadálypályán átrepülő drón szimulációját kombinálja olyan kísérletekből származó adatokkal, amelyek során egy valódi drón ugyanezen a pályán fizikai térben repült át.

A kutatók megállapították, hogy az algoritmusukkal betanított drón akár 20 százalékkal gyorsabban teljesíti az akadálypályát, mint egy hagyományos tervezési algoritmusokkal betanított drón. Érdekes módon az új algoritmussal trenírozott drón a verseny során nem mindig járt a versenytársa előtt a pályán. Néhány esetben a program lelassította a drónt, hogy egy trükkös kanyarral könnyebben megbirkózzon, vagy éppen takarékoskodjon az energiájával annak érdekében, hogy a pálya egy későbbi szakaszán felgyorsulva végül megelőzze riválisát.

"Nagy sebességnél vannak olyan bonyolult aerodinamikai tényezők, amelyeket nehéz szimulálni, ezért a való világban végzett kísérletek segítségével töltjük ki ezeket a fekete lyukakat, hogy kiderítsük például azt, hogy jobb lehet-e először lelassítani annak érdekében, hogy később gyorsabbak legyünk. Ezt a megközelítést használjuk arra, hogy megnézzük, hogyan tudunk egy pályát összességében a lehető leggyorsabban teljesíteni." - mondta Ezra Tal, az MIT repüléstechnikai és űrhajózási tanszékének végzős hallgatója.

drone-1765141_1280.jpg

Ahhoz, hogy megérthessék, hogyan hat a nagy sebességű aerodinamika a drónok repülésére, a kutatóknak számos kísérletet kellene lefuttatniuk a laboratóriumban, különböző sebességekre és pályákra állítva a drónokat, hogy lássák, melyek repülnek gyorsan anélkül, hogy lezuhannának - ez egy költséges és gyakran balesetekkel járó képzési folyamat. Ehelyett az MIT csapata egy olyan nagy sebességű repüléstervező algoritmust fejlesztett ki, amely a szimulációkat és a kísérleteket kombinálja.

"Az ilyen típusú algoritmusok nagyon értékes lépést jelentenek a jövő drónjainál, amelyek nagyon gyorsan képesek majd navigálni összetett környezetben. Nagyon reméljük, hogy a határokat olyan módon tudjuk feszegetni, hogy olyan gyorsan tudjanak ezek a drónok közlekedni, amennyire a fizikai korlátaik engedik". - tette hozzá Sertac Karaman, az MIT repülés- és űrhajózástudományi és űrhajózási tanszékének docense és az Információs és Döntési Rendszerek Laboratóriumának igazgatója.

 

Sikeres fizikai kísérlet

Új megközelítésük demonstrálására a kutatók szimulálták, hogy egy drón egy egyszerű pályán repül át, amely öt nagy, négyzet alakú, lépcsőzetesen elhelyezett akadályt tartalmazott, majd ugyanezt a konfigurációt valósították meg egy fizikai gyakorlótérben, és beprogramoztak egy drónt, hogy repüljön át a pályán olyan sebességgel, amelyet előzőleg a szimulációkból kiválasztottak. Ugyanezt a pályát lefuttatták egy hagyományosabb algoritmussal betanított drónnal is.

Összességében az új algoritmusra kiképzett drón minden esetben rövidebb idő alatt (akár 20 százalékkal gyorsabban) teljesítette a pályát, mint a hagyományos módon kiképzett drón. A kutatók azt tervezik, hogy több kísérletet is lefolytatnak majd, nagyobb sebességgel és összetettebb környezetben, hogy tovább javítsák algoritmusukat. Lehetséges, hogy olyan emberi pilóták repülési adatait is beépítik majd a későbbiekben, akik drónokkal versenyeznek, és akiknek a döntései és manőverei segíthetnek a még gyorsabb, de még mindig megvalósítható repülési tervek meghatározásában.

Gyorsaság a gyakorlatban

A kísérlet sikereit a gyakorlatba átültetve a közeljövőben gyorsabbá, biztonságosabbé és hatékonyabbá válhat a drónok alkalmazása a keresési és életmentési feladatok esetében.


Amennyiben többet szeretne a témáról megtudni, kérjük olvassa el a Massachusettsi Műszaki Egyetemen oldalán megjelent angol nyelvű cikket, amely jelen blogbejegyzésünk alapjául szolgált.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr5916699178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása