HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (86) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (56) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (64) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (6) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Természetes nyelvfeldolgozás: miért hallunk róla egyre többet?

2021.06.25. 09:03 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés nyelvészet nyelvtechnológia NLP számítógépes nyelvészet


Egyre gyakrabban hallunk a természetes nyelvfeldolgozásról. De vajon mi is ez a terület és miért örvend egyre nagyobb népszerűségnek?

Mi a természetes nyelvfeldolgozás?

A természetes nyelvfeldolgozás (NLP) a nyelvészet, a számítástechnika és a mesterséges intelligencia egyik részterülete, amely a számítógépek és az emberi nyelv közötti kölcsönhatásokkal foglalkozik, különösen azzal, hogy hogyan lehet a számítógépeket nagy mennyiségű természetes nyelvi adat feldolgozására és elemzésére programozni.*

Keveredés az NLP rövidítés körül

Az NLP rövidítés cikkünk esetében a Natural Language Processing kifejezést takarja, de ugyanezt a mozaikszót alkalmazzák a Neuro Linguistic Programming fogalom használatakor is. A neuro-lingvisztikus programozás azonban a pszichológiai területén használatos kifejezés, módszer.

Miért fejlődik rohamosan a természetes nyelvfeldolgozás?

Az NLP (natural language processing) területén megjelenő számos új információ, kutatás és fejlesztés jelzi, hogy egyre fontosabb szerepet játszik a természetes nyelvfeldolgozás a mindennapi életünk során. Mi indokolja ezt? Ennek számos oka van, vegyük ezeket sorra!

A múlt információinak feldolgozása

Az emberiség egyetemleges tudása, illetve a megőrzendő információk rögzítése korábban csak kézzel írott, nyomtatott (könyvnyomtatás), később pedig gépelt formában volt lehetséges. Ezen dokumentumok feldolgozása rendkívül fontos, ám nagyon időigényes folyamat. Köszönhetően a természetes nyelvfeldolgozás területéhez szervesen kapcsolódó eljárásoknak, mint például a digitalizálás és az OCR (optikai karakterfelismerés) mára már lehetséges a papír alapú dokumentumok tömeges feldolgozása.

tekercs.jpg

Növekvő adatmennyiség

Mai világunkban az előállított adatmennyiség (szöveges tartalmak) exponenciálisan nő. Gondoljunk csak a vállalati közegben keletkező dokumentumokra, a kutatási anyagokra, a megannyi blog, közösségi média tartalmaira vagy éppen a szöveges üzenetekre. Ezek is mind-mind alapjául szolgálnak a természetes nyelvfeldolgozásnak és a további szöveganalitikai megoldásoknak.

Keresési igények megnövekedése

Nap mint nap számos keresést hajtunk végre információk után kutatva a keresőmotorok segítségével. Legyen szó akár személyes érdeklődés kielégítéséről vagy üzleti, kutatási célú felhasználásról, egyre nagyobb az igényünk az információk egyszerű és könnyű megtalálására. A releváns információk megtalálásában is komoly segítséget jelentenek a nyelvfeldolgozás vívmányai.

nlp_kereses.png

Speciális szolgáltatások

Számtalan olyan szolgáltatási területen is előretörést tapasztalhatunk, amelyek néhány évvel ezelőtt még vagy nem is léteztek, vagy csak gyerekcipőben járt a hozzájuk kapcsolódó technológia. Gondolhatunk itt az automatizált digitális tartalmakra (kérdőívek, bejelentkezési és regisztrációs form-ok, adatigénylési- és szolgáltatási dokumentumok), de az egyik legeklatánsabb példa a chatbotok megjelenése és fejlődése.

chatbot.png

Kapcsolódó területek fejlődése

A természetes nyelvfeldolgozás számtalan területhez kapcsolódik, így a szoftverfejlesztéshez, szöveganalitikához (adatgyűjtés-és címkézés, szentimentelemzés, intelligens keresés, névazonosítás, nyelvfelismerés), adatvizualizációhoz, nyelvészethez, robotkommunikációhoz vagy például a gépi fordításhoz. Ezen területek rohamos fejlődése is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a természetes nyelvfeldolgozás még hosszú ideig meghatározó szerepet fog játszani az emberiség jövőjében.

A fent felsoroltak mellett még számos oka lehet annak, hogy egyre többet hallunk a természetes nyelvfeldolgozásról, amelynek hasznossága a mai kor számára megkérdőjelezhetetlen. Az is kijelenthető, hogy a területben még rengeteg potenciál rejlik, melynek kiaknázásával a jövőben sokkal kényelmesebbé és egyszerűbbé válik a szöveges tartalmakhoz kapcsolódó folyamatok megvalósítása.

 

Szeretne többet megtudni a természetes nyelvfeldolgozásról? Csatlakozzon az NLP Meetup közösséghez!

 

* Fordítás az angol Wikipédia-ról

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr816567856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása